Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
dechoоо - специалист
Кой е квадрaт :?
:lol: :lol: :lol:

Абе другарю Crafty,искаш ли да ти кажа още нещо умно :lol: .Правелно колегата ivanovrg даде формулата за намиране на фокусите на елипса.Обаче, има и едно голямо НО :lol: .Tова не е разсоянието от център C, до фокус F или F'. А резултатът от тази фолмула е разстоянието от фокус F до фокус F', със център, центара на елипсата C...Или пък греша :? :?

Та, чий квадрат казваш, беше :lol:
ivanovrg - специалист
точно разстоянието от центара до фокус Ф
пример:
елипса 4м на 2 м

а=2м
б=1м

с=коренкжадратен от(2*2-1*2)=корен от (2)=1,4142
въжето трябва да е 2*(1,4142+2)=6,8284м
dechoоо - специалист
Колега ivanovrg, него приемай като заяждане както някой си го представя.
Не съм математик, но въпреки това продължавам да мисля че си в грешка.Според мен въжето за начертаване на елипса 4 на 2 метра приблизително трябва да е, не повече от 4,5м.

И неразбирам защо смяташ a=2m и b=1 :? ,при положение че ос A'A — 2a и ос B'B = 2b.

И мисля че тук някъде бъркаш,пък може и аз да се бъркам нещо.
А и като се замислиш, 6,82м канап за начертаване на елипса 4 на 2...доста ще излезе от зададените мерки.
ivanovrg - специалист
въжето преминава от Ф през Ф' и стига до края на елипстата,като е на два ката за да се закача на рапидите Ф и Ф'
при положение значи излиза ,че от точка Ф до края на елисата(далгата и ос) е 3,4142

май четете темата от средата

математиката е точна наука и ако ползваш правилната формула ще получиш правилен отговор

вадил сам формулите и обясненията от math10.com
subzero - специалист
не разбирам мн от вашите изчисления а и все пак аз пуснах темата и не съм запознат мн, но на моя таван които си правих понеже не исках елипсата да ми стане мн изпъкнала и за дължина 4 метра използвах канап 4 метра като хванах рапидките на разтояние 3.80м! можеби като ви гледам сметките и изчисленията съм в грешка но на мен поне по това което пробвах ми се струва че за да ти е по изпъкнала (широка) елипсата трябва да преблежиш видиите по близко една до друга но дължината на канапа си остава същата :?
Crafty - специалист
Въжето трябва да е точно 4 метра! Обяснение иска ли някой или се сещате сами? За подсказка - погледнете графиката на Тани, кочто бях пуснал пъроначално :wink:

От фокус 1 до центъра, от центъра до фокус 2, от фокус 2 до края и обратно ... точно дължината на дългият диаметър!
Pooh - майстор
Хайде спрете се с тия драми! Кой бил по-по-най ... Когато се налага да се чертае нещо, нуждата учи. subzero вече си е направил фигурата, вие още си мерите достойнствата, смешно е.
dito - специалист
Крафти, Иванов,
имам добра новина :) И двамата сте прави.

Крафти приема за "дължина на въжето" само червената линия от първото анимирано гиф-че, което е пуснал, докато Иванов приема за дължина на въжето сивият триъгълник от втората картинка, тоест резултата на Крафти + разстоянието между рапидките (фокусите): 4 + 2*1,41 = 6.82. Просто единият си представя въжето като вързано в двата си края за рапидките, а другият - като въже, на което двта края за вързани един за друг и получената примка е надяната на рапидките.

Интересна илюстрация на различните подходи на математик и практик при решаването на проблем - единият следва точно общовалидната теория, а другият набляга на наблюдателноста, изхождайки от конкретната задача. :lol: :partyman:
dechoоо - специалист
ОК...за канапа се съгласих :roll: , верно трябва да е 4м.Намерих си грешката, за което се извинявам, че спорих.
Но въпреки това говорихме за намиране на фокусите. И сега виждам и 6,82 :? ...Как може фокусите да са на това разтояние при положение че ще се чертае елипса 4 на 2 метра?
Би трябвало да е 3,4641
ivanovrg - специалист
фокусите са на разстояние 1,4142м от центара
тоест разстоянието е между тях е 2*1,4142

а че и двамата сме прави вече го написах :) само че на лична за да не продължаваме спора

и наистина досега не ми се е налагало да чертая елипса

Тема "въпрос относно направа на форма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: