• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
siren - помощник
Пускам темата, тъй като проучвам соларни системи, моля компетентни и хора ползащи такива източници да се включат със съвет или мнение. :?:
Инересувам се от тези системи като източник на топла вода, оказа се че бойлера е основен консуматор, който искаме да ограничим. Зимата се отопляваме на камина с водна риза и бойлер със серпентина, остава проблема лятото, но ако се подпомагаме и зимата няма да е лошо.
Каква е разликата при вакумно тръбните системи и плоските слънчеви колектори? Интересувам се от системи на изпълнение и полезно действие и цени?
bobii21 - помощник
Здравей,
Аз съм дистрибутор на слънчеви колектори и монтажник. Мога да помогна ако искаш.
Армагедон - специалист
Съвети отбягвам да давам, мнението ми е че решението ти е много добро. Аз имам вече 2 години от "плоските слънчеви колектори" и сметката ми за ток намаля средно с 50 - 60 лева ( 4 чл. семейство ). Грешката ми е че си преправих бойлера,а не си взех оригиналния, като монтирах допълнителна серпентина ( 70 лева ), излезе ми всичко около 1300 - 1400 лева - без бойлера, стойката за батерията ( 60 - 70 лева, направих си от винкел ) и труда. През зимата не мога да разчитам на нея ( може би моят модел е такъв ). Уточнявам че това е цена преди около 2 години :!: :!:
bobii21 - помощник
Със сигурност какъвто и колектор да имаш сметката за ток ще падне! Вакуумно тръбен колектор е 770 без ддс, този колектор си има стоика. има и по евтини колектори аз давам пример с един от средният клас. помпената група и тя е 350 без ддс, електронно устроиство е 205без ддс, рзсширителя е 35 без ддс. Тръбният път е със специални тръби за да няма проблеми системата тръбата с изолация е 20лв. лм без ддс. Тръбата е от хром никел и затова е скъпа, желателно е да се сложи такава, защото е по устоичива от другите, ( става и медна) но цената няма да много по ниска.
bobii21 - помощник
а, може и доста по евтина да стане системата но не мисля че е редно. На едно място правихме монтаж с бикновенна помпа която струваше 130лв, но тази помпа няма нищо по нея. Сложихме от евтините тръби за парно с алуминиевата нишка ТЪБАТА Е ЕВТИНА, но фитингите са и скъпи. Системата стана под сякаква критика, като се сетя и ме хваща яд. Тръба не издържа на температурата на колектора и на налягането, и се измъкна няколко пъти. Но собственика е твърдоглав и обвини нас. Мен ме боли ...... за него, зощото съм го предупредил. Най накрая си сложи само в началото на тъбното трасе от колектора хром никел , но не извика нас. Системата му стъпа на 2300 лв без монтажа. ( едена система с качествени материали е около 2500 с монтажа) Така че когато си правите система първо се допитвайте и не пестете много от материали. Не си заслужава, защото после си връщате парите много кратно. от мен толкова.
bobii21 - помощник
Забравих да кажа! :wink: в една система за 2500лв. в цената е включен и бойлер. Системата е целогодишна!!!
catpat - специалист
bobii 21 дай подробности за тази система: фирма производител, къде се продава, правите ли монтажи в страната?
bobii21 - помощник
Здравейте!
Предлагам на 5 фирми! Има български, немски, китайски.Всичките са на ниво. Все пак пестят пари! :) Правим монтажи във цялата страна. Зависи в кои регион сте. Във всеки регион си имаме дистрибутори и монтажници. Естествено ако клиента държи моя екип да направи монтаж не отказвам. :) Въпрос на разбиране е само. Някои харесват българските други искат китайските че са по евтини, други искат немски че са с по голяма гаранция. Клиента има право да избира. Аз предлагам и казвам предимства и недостатъци.
bobii21 - помощник
За продажбата не казах. Може да ги доставим на адрес! Монтажа не е задължително да е от нас. :)
siren - помощник
Мерси, че се включихте, попаднах в друга тема на един сайт и ми се видяха доста приемливи цените, но тъй като не разбирам особено, не знам къде е уловката. Това за целогодишно, знам че е важно. И наистина се надявам да отпадне разхода от бойлера.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: