Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sergi - специалист
привет

много ли е еретична идеята, в едноетажна стара къща с вкопано в земята мазе от камък 60-70 см дебелина на зида, хидроизолирано отвън, да се сложи камина/печка и през зимата да се стои там а на етажа от горе - спалните?

малко дълъг въпрос, но дано сте разбрали питането ми
ebahti - майстор
и кое е еретичното на идеята,ако няма влага и мухъл става.........
Spokoiniq - майстор
A пресния въздух, светлината?Ако не те дразни и няма влага що пък не?
sergi - специалист
Spokoiniq написа:
A пресния въздух, светлината?Ако не те дразни и няма влага що пък не?
за пресен въздух има две малки прозорчета, а светлината ще я измислим
jekasus - майстор
В нашите села възрастни хора така живеят .Имат къщи с 3-4 стаи ,а живеят в мазата или в малка пристройка до къщата.
Армагедон - специалист
На село имаме такъва къща, лятото е супер готино за спане, ако си поставиш и камина адекватна на квадратурата не виждам проблем - влагата е друга тема, но и тя е решима .
ArturDent - Почти Безобиден
Аз бих казал, че 90% от възрастните хора по селата живеят така. Че и през лятото - хладничко 20-25 градуса.
През зимата е малко по-бавно затоплянето - за около ден-два, но след това го има акумулиращия ефект.
Ако проблема с влагата и проветрението е решен, не виждам проблем. Поне зимата. Аз и не в маза през зимата не виждам слънцето през прозорците. Излизам рано, прибирам се късно.
ftubusa - специалист
sergi написа:
привет

много ли е еретична идеята, в едноетажна стара къща с вкопано в земята мазе от камък 60-70 см дебелина на зида, хидроизолирано отвън, да се сложи камина/печка и през зимата да се стои там а на етажа от горе - спалните?

малко дълъг въпрос, но дано сте разбрали питането ми
И аз съм на такъв етап в момента. Точно ова съм решил-кухня и хол в мазата а спалните горе.
piron45 - майстор
Хич не му мисли. Само влагата може да ти е проблем. Ако си го решил всичко останало са само плюсове. Къщата от баща ми, която оставих на децата е точно така. В сутерена има кухня, всекидневна и още една стая. На етажа са трите спални. Долу в кухнята е камината с водна риза от която се топли цялата къща. Лятото пък е прохладно защото стените са дебели 60см.- цяла тухла плюс камък.От вън съм правил дренаж и няма никаква влага. Вярно че прозорците са умалени, но с това се свиква.
pavkatay - майстор
ArturDent написа:
Аз бих казал, че 90% от възрастните хора по селата живеят така. Че и през лятото - хладничко 20-25 градуса.
През зимата е малко по-бавно затоплянето - за около ден-два, но след това го има акумулиращия ефект.
Ако проблема с влагата и проветрението е решен, не виждам проблем...
ето това щях да напиша,ама колегата ми прочел мислите :)

Тема "живот в мазето!!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: