• 1
  • 2
Връзката между 2 свята
проблема ми е следния
искам да окача огледало в коридора
което е залепено на 18 мм ПДЧ плоскост
така, че да не се виждат крепежите

в един хотел видях такова окачване -сглобката представлява две метални планки, от които едната се закрепва на стената, а другата - за гърба на плоскостта. Тази на стената е нещо като джоб - а другата - като U или много сплескано по хоризонатала 'П'
Така това, което е на плоскостта влиза в 'джоба' на стената и цялата конструкция се окачва
дотук добре, само че не мога да намеря такова чудо по магазините - вече обиколих повечето тук (Варна) а и не знам как се казва и общо взето обяснявам като глухоням във всеки магазин... :-D

Някакви идеи как може да се направи това окачване? Искам да е скрито, защото стената е панел и не знам къде ще ударя на арматура, а и огледалото трябва да се равнява по останалите елементи от мебелировката в коридора...

Благодаря предварително
Emerald - модератор
Това е начин за окачване на тежки неща. Огледалото трябва да е бая голямо за да прибягваш към този начин, в противен случай си има специални метални закачалчици които се завинтват към задната стена (служат също за окачване на картини).

Можеш да си направиш и сам такъв тип държач, какъвто описваш. Това става със завинтване на 2 летви към огледалото и към стената. Летвичките са сместени една спрямо друга и се получава луфт. Така едната летва на огледалото влиза в луфта на стената, а летвата на стената- в луфта на огледалото. Дано да си ме разбрал- ще ти го сканирам ако не.
velsi - Почетен майстор
Аз се сещам за поне 3-4 начина, но не знам нещо готово ли търсиш или си склонен да си го направиш сам. Ако е второто не знам с какви възможности и умения разполагаш.
Емералд&велси - благодаря за отговорите!

Огледалото не е малко - 145/70 см, освен това искам да го поставя на плоскост, понеже около мястото, където трябва да виси има разни закачалки които пак са на ПДЧ 18мм - и затова искам огледалото да е също на такава плоскост - иначе ще "хлътнало" ако го закрепя директно на стената.
Затова и цялата конструкция (огледало+плоскост) ще е относително тежка.

що се отнся до това дали търся нещо готово или нещо, което аз да измайсторя - естествено предпочитам първия вариянт (пуст мързел :-D ), но не е проблем и да направя държачите сам. Всъщност имам една идея вече за самоделка, но приветствам всякакви идеи
Ако може да намерите нещо като снимка/схема ще е по-добре :lol:

Пак благодаря предварително
velsi - Почетен майстор
Ето какво ми хрумна днес. Мисля, че е супер лесно и евтино. По едно парче в горния и долния край и проблема ти е решен.

Прикачен файл

okachvane.JPG
okachvane.JPG (22.01 KиБ) Видяна 12610 пъти
Emerald - модератор
Не, Велси, това хич не е сигурно. :? Цялата тежест се крепи на този малък улей -как си го представяш въобще? :?
Може да стане (и става прекрасно и съм го виждала в употреба) ако двете дъски са отрязани под ъгъл. Горната е завинтена към огледалото, долната към стената, а ъглите на срязване им се напасват. В случая срязването е по-дълбоко и по-устойчиво за носене на тежестта от това малко улейче (просто елементарно горната дъска няма да се крепи, да не говорим, че стърчащия елемент просто ще се отчупи).

Но това също не е по-добро от схемата, която предложих по-горе. Ще пробвам да ти я сканирам. Никакви специални джаджи при нас не се използват- това е най-употребяваното за целта.

Изображение
velsi - Почетен майстор
Това, което наричаш "малко улейче" всъщност е дъска с дължина да речем 50 или 60 см (колкото е ширината на плоскостта) и никак няма да успееш да я счупиш, особено пък със сила, насочена надолу. Но това всъщност не е най-важното. Дадох насока. Това е само един от начините за захващане, който ми идва наум, а начини има много.
Благодаря за идеите. опасявам се обаче ще сте стане малко обемисто и ще изтиква горната част на огледалото напред.

на мен ми се въртеше в главата да направя забия кукички на гърба на ПДЧто и да през тях да прекарам тънка метална проволка, която да върви успоредно на горния хоризонтален ръб и там да се окачва на главите на два болта завити в с дюбели стената.

вчера обаче ми хрумна нещо друго докато зяпах джунджурийте в една железария. Резе с верига - частта която се слага на вратата и в която влиза веригата. Слагам две такива в двата горни края на огледалото - вертикално, с широкия отвор надолу, а на стената - два болта със шестограмни глави. Главите влизат в отвора за веригата, ПДЧто се плъзва надолу и така увисва на стената.

Ако някой мисли че бъркам някъде, да казва доде е време, че ще го правя тез дни :-D
Matchless - специалист
Точно такива окачвачи видях в Практикер, но не зная дали ще издържат допълнителната тежест на ПДЧ-то.
Emerald - модератор
Резе с верига - частта която се слага на вратата и в която влиза веригата. Слагам две такива в двата горни края на огледалото - вертикално, с широкия отвор надолу, а на стената - два болта със шестограмни глави. Главите влизат в отвора за веригата, ПДЧто се плъзва надолу и така увисва на стената.
Е нали точно за такива закачалчици ти говорих по-горе. Точно такива се използват за картини, ти настояваш за цяла линейна конструкция.
Всичко което може да виси на дюбели, не е за никакви такива джаджи каквито си гледал или конструкции каквито ти мислим с Велси, а за обикновенни закачалки.
  • 1
  • 2

Тема "скрито окачване на огледало" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: