• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
argonavt - специалист
dito, благодаря за снимката и поясненията! :)

П.П. Не го трий.
argonavt - специалист
dito написа:
П.П. последната къща, която пусна 2бтренди не ми допада особено честно казано. Когато говорим за битов стил разбирам къщите на Горан и Аргонавт. Последната ми приличаше по-скоро на ловна хижа, строена през залеза на соца - наистина много яко си личеше СБ конструкцията, а и самите форми някак си не ми стоят хармонично :|
dito, тук ти ме изпревари. :)
С риск да прозвуча нескромно , но за "битов стил" аз смятам точно снимките на 2бтренди. Събирането на дърво и камък само по себе си води точно до това. Другото , към което се стремя бих го нарекъл "българска традиционна архитектура" /за мен по-правилно от възрожденска/.
argonavt - специалист
Илиян Илиев™ написа:
п.п. В никакъв случай не съм защитник на бетона. Дори напротив - следя с интерес всички подобни теми, защото и аз както много други съм привърженик на този вид строителство(дървено скелетното).
Илияне, дай да ги "разбутаме" тези дървено-скелетни конструкции в другата тема. Мисля , че там сме само в началото.
dito - специалист
argonavt написа:
С риск да прозвуча нескромно , но за "битов стил" аз смятам точно снимките на 2бтренди. Събирането на дърво и камък само по себе си води точно до това. Другото , към което се стремя бих го нарекъл "българска традиционна архитектура" /за мен по-правилно от възрожденска/.
Не мога да не приема корекцията :)
Стефан - майстор
argonavt написа:
Илияне, като говорим за колона имам предвид като тази , но ъглите още по-обрани , до напречно сечение осмостен. Виж също колоната 1 м от пода и 1 м от тавана - сечението е квадрат. Ето снимката

Изображение

Ако не може да да си го представиш , ще снимам една такава колонка , но сега ме затрудняваш. Прощавай.
Другото е , че колона под 20/20 от бетон не става. Има норми , които изискват това.
Добре , кофража ще го направим / с триста зора , но ще го направим и ще търсим многократкна употреба за рентабилност/, но заслужава ли си труда и средствата , като ефекта е съмнителет?
Това, че останаха само двама познавачи по темата не означава, че са прави. Аз, например, имам жб колони 15/15 см. И въобще не се притеснявам за тяхната издръжливост от вертикално натоварване. За да ме убедите, че не съм прав, трябва да ми представите методика за изчисляване на такива колони. Но трябва да сте убедителни, а не да се позовавате на разни норми и стандарти.
dito - специалист
Е, чак за нищо да не стават... можеш да си подпреш асмата на тях. За колове за домати са малко дебели и неудобни.

Ако трябва да съм сериозен - както вече споменах, като махнеш бетоновото покритие, което ако не се лъжа се смяташе над стремената, ще останат сигурно 7-8 см осево разстояние между носещите пръти. При една нормална височина на етажа, такава колона ще бъде много неустойчива на изкълчване. Не си спомням конретно, но и едва ли има смисъл - ти не искаш "норми", искаш "методики"... каквото и да имаш предвид. Според мен просто нямаш желание да слушаш.
ArturDent - Почти Безобиден
Без да съм специалист, и аз да кажа - май наистина не може колони под 25х25 см. При проектирането на къщата ми имах сериозен разговор с архитектката и конструктора по този въпрос. Всички колони са ми по 25 см. Хайде тия които са на външните зидове - не ми пречат. Но вътрешните на две места се подават от преградните стени.
Та цитираните по-горе специалисти, бяха категорични - колони под 25 см не се допускат. Може да са по-тънко желязо, армировка (за едноетажна постройка), но това е минимума.
След това като карах с колата насам-натам винаги се заглеждах в строежите и никъде не видях по-малки колони. Лесно се преценява дебелината - тя е колкото една тухла четворка.
mitaka_vk - специалист
То не се допускат по норми по малки колони от 25/25, но за сметка на това бетона може да се формова в различни форми, въпроса опира до опитност на изпълнителя и дизайн на архитекта /за справки операта в Сидни, и една сграда на Симеоновско шосе и околовръстното/ Артъре и аз имам подобен проблем но пък го реших с удебеляване на стената, иначе варианти много.
goran2 - специалист
То и на мен ми твърдяха,че еркер над 50см. не можело да стане пък я виж какъв го опънах :lol: :lol: :lol:
Стефане как разбирачи бре??? Аз си мисля,че обсъждаме и коментираме а не си ги мерим тук! :-D
goran2 - специалист
Къщата показана от 2betrendy си е типичен соц битовизъм.Аз също ще я нарека битова.В нея виждам желание на собственика да направи възрожденска къща без да има виждане нито той нито архитекта му как да се получи.За съжаление е масово явление хората да си мислят с малко камък и дърво ще се получи възрожденска къща.Много хора с които съм говорил за възрожденска архитектура и имат желание да построят такава къща не правят разлика между зидан и лепен камък.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Колко от вас биха построили къща като тази на Аргонавт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: