Ел. инструментите. Консумативи.
bisplus - специалист
Здравейте! Купих си един циркуляр с герунг на "Metabo KS216" или така наречената пендула или там както всеки си го знае....та въпроса ми е възможно ли е да не е регулиран, защото ми се струва че не реже точно 45 градуса? Виждам, че има разни болчета за настройка ама да го бутам ли или да се обърна към сервиза...а това дали го покрива гаранцията? И още нещо, тъй като диска му е 216мм дали ще е проблем да му сложа друг 220мм тъй като този с който е оборудван не ми върши работа?
goran2 - специалист
Как проверяваш дали реже на 45градуса?Аз си купих един евтин gude от бау макс който също според мен не режеше на 45 градуса.Това го установявам с гьония или прав ъгъл който както го знае та гьонията има опция да чартаеш под 45 градуса,чертая после режа с циркуляра обаче циркуляра не реже по-линията.Ходих да говоря в бау макс размотаваха ме шефа бил на събрание бля бля после ми го откраднаха и така.Та не копувайте GUDE от бау макс нарочно ги пиша с малки букви тия щото са мизерници :evil:
shadowman - майстор
Най-точния начин може би е да отрежеш четири детайла под 45 градуса с еднакъв размер, после ги поставяш едно до друго и ще си покаже всичко, могат да се измерят и диагоналите.
bisplus - специалист
За 45 градуса е ясно....имам по-голям такъв циркуляр но при него не съм имал такива проблеми, и според мен би трябвало да са си регулирани заводско. Този го взех да го нося по обектите ако има нещо за прерязване на място. Разликата е видима...като направя един сряз 45гр. наляво и после един на дясно, аслед това като доближа детайлите има разлика в дължината на сряза около 1мм, значи според мен трябва да се мръдне малко линиала на който се опира детайла...прав ли съм....та мисълта ми беше да го човъркам ли или да ходя да се разправям?!
jameson_2001 - специалист
За какъв материал става въпрос - дърво, метал ?
А и с какви размери е детайла, който режеш ?
bisplus - специалист
jameson_2001 написа:
За какъв материал става въпрос - дърво, метал ?
А и с какви размери е детайла, който режеш ?
За МДФ профили. Питаш за размера който искам да изрежа или за габаритите на самия профил.....това какво значние има в случая?
maroka - специалист
Пендела ти се нуждае от калибровка, не се прави с точност в завода на производителя.

Можеш да се пробваш и сам с реглажните болтчета - гаранцията ти няма да отпадне. Рано, или късно се налага всеки инструмент да се прекалиброва, защото с времето се появяват луфтове и отклонения.

Можеш и да се обърнеш към представителя и срещу заплащане той да го направи. Няма да го направи добре, защото и те не са много наясно...но поне ще видиш точно къде, как и по колко се пипа :)

Оттам насетне ще се справяш без проблеми и самичък ;)
bisplus - специалист
Благодаря за отговорите! Значи работата е ясна.....абсолютно е възможно заводско да не е настроен както трябва и в крайна сметка трябва да си калибровам сам!
maroka - специалист
Е няма как при серийно производство да е настроен до микрон. Прави се обща калибровка с допустими отклонения, след това пакетиране, транспорт, стоене в склад и пак транспорт...няма как да е всичко на 6 :)

В общи линии Колегите са ти споменали след като почнеш фината калибровка как да провериш резултата.

Такива калибровки се правят на почти всички машини по време на експлоатацията им.

Понеже за МДФ говориш, че го ползваш само ти споменавам, че един форматно разкройващ циркуляр се калиброва поне веднъж месечно и това профилактично...като се установи проблем по време на работа пак :)

Същото е положението при многошпинделна пробивна машина да речем.

И след като ти писне да се разправяш с представителите на вносителя започваш да си калиброваш сам - само така можеш да си сигурен, че инструмента ти ще е на ниво постоянно.
bisplus - специалист
Благодаря за отделеното внимание! Вече си го калибровах сам, както казах в началото имам такъв циркуляр но по-голям така, че не съм чак толкова "бос" по темата но явно с него на късмет съм нямал такива ядове. :) Форматния не си спомням от кога не съм го бутал но там диагоналите са ми добре.

Тема "Циркуляр "Metabo KS216"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: