Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hygro - майстор
Някакво допълнително топлинно съпротивление оказва и дървения плет, който армира кирпича. Не е най-добрата изолация, но пък е евтин, много комфортен и... изглежда добре :)

Прикачен файл

strasbourg.jpg
Пък и е дълговечен - къщите из старите градове в Европа са на по няколкостотин години.
strasbourg.jpg (34.64 KиБ) Видяна 4584 пъти
Biso - специалист
Jason написа:
......
Според термокалкулаторът:

при Поротерм 38 NF - 38см. зид има U=0.972

при кирпич(0.21 ламбда)-38см. зид има U=0.506

при Поротерм 38+10см.вата-48см-зид има U=0.269

при Поротерм 12+20см.вата-32см.зид има U=0.169

Според горните данни излиза, че е по-добре тънка тухла и добра ТИ, което предполагам и като пари ще излезе приблизително еднакво.
Може ли някой да ми каже, при положение, че къщата ми ще бъде с жбконструкция(колони и плоча) нужно ли е да влагам пари в дебели стени, които на всичкото отгоре взимат и от вътрешното пространство, при положение, че с 12-ка + 20см. вата ще постигна по-добри ТИ показатели?
Нали жбконструкията е носеща, защо са ми дебели стени тогава?
:?
Jason, преди време имах подобна на твоята дилема и правех аналогични заключения. Обаче фасадните стени ще ти е трудно да ги проектираш с малка дебелина. От една страна заради изискванията за жилищни сгради а от друга заради чисто конструктивни съображения. Например една ЖБ колона, (без които няма да се разминеш) 25х25 може да се замени поне с 12.5х60 като носимост (да ме поправят инженер-конструкторите ако греша), което пък много пъти бърка архитектурата и накрая идва малко танту за кукуригу...... :)
Има един оптимум в зависимостта между цената на която излиза зида пречупена през топлоизолационните му свойства.
Отчитайки горното, поне за себе си стигнах до извода, че най-евтино и ефективно е 25см фасаден зид с четворки и външна изолация с 8см EPS. Целта е материалите, които имат добри изолационни качества и се полагат относително лесно да бъдат винаги на границата между големите разлики в температурата.
То в същност, така и се прави масово неслучайно..... :-D

Пък и оказва се, стените не са най-големия проблем с топлоизолациите. :-D
Jason - специалист
"Например една ЖБ колона, (без които няма да се разминеш) 25х25 може да се замени поне с 12.5х60" - какво искаш да кажеш с това?
Защо трябва да заменям колоните?
Ако 25х25 е някакъв стандарт(???) то не виждам проблем да ги облека отвън с 5см.фибран, от него на вътре 12см. Поротерм и 10-12см.вата и готово.
Бъркам ли някъде? :? :?: :?
Biso - специалист
Доколкото съм запознат, фасадните стени не могат да бъдат половин тухла (12.5 см) а най-често в тях вкарват носещи колони, т.е. 25х25, които да поемат натоварването. Алтернативата на такава колона ако е 12.5 см трябва да е поне 60см.
Преди години в един от предните ми строежи, бяха предвидили в една от вътрешните ми стени 25см. и в нея колона 25х25 а когато реших да я изпълня с половин тухла, конструктора ми я промени на 12.5х60см. за да се запази носимоспособността.
Понякога и на фасадите е трудно да наместиш големи колони заради архитектурата (прозорци, врати, декоративни елементи и т.н.).
Може и да е специфичен случай, но от тогава го помня това.
Jason - специалист
Ееееее най-после.
=D> :gott: :-({|= След едномесечно надцакване, дебнене и бюрокрация най-накрая успях да закупя имота, на който ще строя. Вчера беше щастливият ден и вече съм горд собственик на 840кв.м. в с.Енина, на две къщи от боровата гора и Балкана.
Сега остава само да продам къщата си в градът и да си построя новата.....................има-няма една цигара време. :lol:

Biso, ако те разбирам правилно, то при теб е ставало въпрос, че при 12см.зид трябва и колоната да стане 12см. за да се впише, нали :?:
Аз имах на предвид, че при външните стени ако може да зидам на 12см. то не пречи колоните да са 25х25. Остатъкът от 13см. ще го наваксам с ТИ и `дет се вика и "вълкът си и агнето цяло".
Въпросът ми беше дали е позволено при положение, че ще съм с жбконструкция да зидам на 12см. външните стени?
ArturDent - Почти Безобиден
А колоните няма ли да ги изолираш? :?
Jason - специалист
Мисля, да ги изолирам отвън с 5см. фибран(примерно).
ribnikolaevi - майстор
Нещо не мога да си предсатвя тая колона, изпълнена на място, с размер 12.5 см. Идвади 2х2 за бетонното покритие. Остават 8.5 см. Ако двете железа са по 12, остава светло между тях 6 см. После, има едно изискване в нормите за проектиране на земетръс - минимален размер на колоната - 25х25 см (приложение 4 към чл.59).
Не знам кой е тоя конструктор, дето се е съгласил на колона с размер 12.5. Инженер-конструктор ли имаш предвид, или така викаш на някакво технически грамотно лице (по негово собствено или по твое мнение)?
Въобще защо се оптивате да пестите от стените на фасадата?! Нали не купувате готова къща, в която всичко това влиза в квадратурата. Ако ви е тясна къщата, разширете си я, но 25 см стена на фасадата си е някакъв стандарт, питайте хората които живея в кооперации с дебелина на стените тухла и половина или две тухли за какво става въпрос.
Jason - специалист
ribnikolaevi,
За да разбереш идеята трябва да прочетеш предните постове.
С две думи, според термокалкулаторът излиза, че е по-добре 12см.зид+20см.вата, отколкото 25см.зид+10см.вата.
Въпросът ми беше, наложително ли е външните стени да бъдат дебели при положение, че ще бъде жбконструкция с плоча?
Относно тез 25х25 или 12х60, аз просто коментирах мнението на Biso, но не съм конструктор и не давам акъл а дори напротив, търся го.
Върни една-две страници назад за да придобиеш точно впечатление за дискусията и ако имаш мнение ще ти бъда благодарен ако го споделиш. :idee: :2thumbs:
ribnikolaevi - майстор
Ами как да ти кажа, стена 12.5 см вече си наближава стандарта на бунгало. Защо да я правиш, какво ще спестиш толкова? Едната плазма ще струва повече от разликата?!
А за топлоизолацията - колкото повече толкова повече. Просто тухлата не е ефективна топлоизолация, но защо сравняваш половин тухла с дебела изолация и една тухла с по-малко изолация. Прасни си 25 см стена и изолация колкото излезе по калкулатора.
Между другото, казва се стоманобетон, електричарите му викат железобетон, само че това е русизъм, който е далеч от правилния термин. Нали се влага стомана, а не просто желязо (по едно време са ползвали чугуна за конструкции, ама това си е било доста отдавна).
Имай предвид и още нещо. Конструкциите топлоизолации с по-голяма дебелина (твоята отива натам) изискват консултация със специалист. Имат си своите особености (аз не мога да ти помогна, защото не съм чак толкова навътре в материята, а не искам да те подведа).
Когато стигнеш до конструкцията питай, не се притеснявай, каквото мога ще помагам. Например стремената (биглите) за да работят добре кроещата им се завъртат навътре. Става трудно и доста работници се пазарят. Постави го като условие в началото и после ги натискай да го свършат.
Между другото, добре е, че искаш да изолираш колоните, те много удобно се крият по разни места по принцип. Например при Т-пресичане на стени, едната от които е фасадна, местиш колоната малко навътре по перпендикулярната стена и вече няма термомост.

Тема "Топлоизолационни качества на кирпича" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: