• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Stefan_62 - майстор
Здравейте колеги. Реших да си направя гроздо мелачката със задвижване от ел. двигател. Сложих шайба на мелачката, снабдих се с двигател от Перла 05, като целта е да използвам бавните обороти на двигателя. Всичко точно, при пробите се получиха обороти каквито ми трябват, но се появи проблем с двигателя. При въртене около 5мин. без натоварване започва да загрява доста. Та питането ми е може ли нещо да се направи за да не загрява и евентоално какво. Благодаря предварително.
sparow - специалист
Я кажи как си подкарал мотора,със всичките жици и снопове,или си му сгодил управление.По спомен на перлата мотора е около 300вата. :?
Вземи си един нормален мотор,и няма да имаш проблеми,макар ,че на перлата мотора не би трябвало да грее много...
Добре си го измислил с ремък,ако хване нещо да може да превърти. :wink:
Не е лошо да дадеш и некоя снимка да открадем някоя идея :shock:
Stefan_62 - майстор
Значи свързването на захранването не е проблем.Двигателя оригинално имо букса със 6 клеми, крайните две са за бързите или бавните обороти и посоката на въртене средните са за нулата, където закачиш фазата на крайните получаваш посоката и оборотите.Не е проблема с обикновеният мотор,но тук са важни оборотите/ трябва да са малки/, а нормалните двигатели са високо оборотни. Става с трифазен, поне такъв гледах, но нямам трифазен ток. Знам, че някой ще кажи сложи редуктор, но много се усложнява конструкцията, а и трябва да се изчислява. Двигателя от Перла е удобен, че има втулки за закрепване и това позволява да се обтегне ремъка от собствената тежест на двигателя и ако се получи някъква запънка ремъка да преплъзне. Снимки нямам, но мога да направя и да покажа, схемата е проста и лесна за изпълнение.
lubomirlz - специалист
На тия бавни обороти без редуктор, двигателчето ти идва слабо затова грее, въртящият момент е малък.
Stefan_62 - майстор
Добре де в пералнята как върти с 5кг. пране и още толкова вода без да загрява. :sad: Питането ми е някой дали знае може ли да се направи нещо по въпроса.С редуктора е ясно. Просто меракът ми е да използвам този двигател много е подходящ за замисъла, като изключим загряването.
gosho_221 - специалист
А може ли да е от това че ремакът е прекалено стегнат и да затормозява двигателя :?
sparow - специалист
Едва ли,
Колега,може да му пригодиш някакво охлаждане,сложи едно вентилаторче от компютър,в задната му част,.или такъв за баня-елпромски.
Stefan_62 - майстор
Идеята с охлаждането не е лоша, въпреки, че той си има собствено, но можеби проблемът ще е в захващането на допълнителното охлаждане. Ще помисля по въпроса.
BAlexandrov - специалист
Леко ли се върти, да не са отишли лагерите?
Stefan_62 - майстор
Лагерите са добре, явно е от малката мощност и бавни обороти, ще пробвам с допърнително охлаждане, дано се получи.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с ел . двигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: