• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
live1102 - специалист
Здравейте. Незнам дали тази тема е точно за този раздел, така че ако админите решат могат да я преместят. Имам тераса с размери 4.5м на 2.6метра като е остъклена със винкелова дограма и някакви странни хоросанови панели, които вече са почнали да падат. Разбирате това е опасно за минаващите от долу. Идеята ми първоначално беше да изградя перваз висок 1.2м от газобетон и след това алуминиева дограма или ПВЦ. Обаче на няколко места по съседни блокове видях тераси изградени изцяло от ПВЦ или алуминии, без да има зидане с блокчета. Т.е. от плочата до тавана е хванато с дограма, като само горната част от нея е стандартно остъклена. Питането ми е заслужава ли си подобен тип изграждане на тераса? няма ли да прави голям конденз? Като тежест повече ли е от итонга (все пак искам да не натоварвам терасата)?

ето снимки на сегашното състояние: http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 1/p2260063

http://pics.data.bg/categories/1/%D0%BE ... 0/p2260066

сами виждате, че на място където няма живот и поддръжка влагата е*** м*** на всичко :lol:
velsi - Почетен майстор
Тежестта е дори и по-малка, защото долния ред е запълнен с термопанели, които практически не тежат нищо. Ако не ти стои грозно няма никакъв проблем. Лично аз не го харесвам като визия, макар да сме направили доста тераси по този начин. Много внимателно трябва да се подходи, ако терасата е от северна или западна страна на сградата, за да се изключи проникването на вода при валеж между долната рамка и пода на терасата.
live1102 - специалист
a като ценово съпоставяне каква е приблизително разликата ?
velsi - Почетен майстор
Не мога да направя съпоставка без някакви изходни данни. Да речем, че единия вариант е зидане с итонг на долната част и дограма на горната. Втория вариант - долна и горна част от дограма. Най-вероятно цената на долната част от дограма ще е с около 150-200 лв по-малка от на горната (поради липсата на отваряеми части). Не знам колко би струвал итонга, транспорта му, зидане, отливане на малък бетонен пояс отгоре, малко арматура за пояса, измазване на зидарията отвътре и отвън... И ако за изпълнението на всичко това трябва да се ангажира и майстор... Може би нещата отиват към затваряне изцяло с дограма... но все пак е добре да се сметне точно. Не е лошо да се предвиди и цената на труда за премахване на старото остъкление и най-вече на парапета, ако няма да си го махате сами. На който и вариант да се спрете пожелавам успех!
live1102 - специалист
казаха ми,че подобна алуминиева конструкция с размери 4.50 на 2.60 няма да е стабилна и от вятъра ще се получават сериозни вибрации. просто ми се иска да събера повече мнения от хора, които са монтирали или са им монтирани подобни "екстри".
Стефан - майстор
live1102 написа:
казаха ми,....
Ами, щом са ти казали, защо питаш тук? Значи се съмняваш :? Според мен, можеш спокойно да се довериш на velsi.
velsi - Почетен майстор
Да, вярно е, че ще се клати малко. Но чак пък сериоани вибрации... От каквото и да я направиш при тези размери винаги може да се очаква да се клати. Да не би сега от винкелите да е неподвижна като от бетон?
stiv1961 - майстор
Едно добро решение за теб,но само PVC:
live1102 - специалист
Стефан написа:
live1102 написа:
казаха ми,....
Ами, щом са ти казали, защо питаш тук? Значи се съмняваш :? Според мен, можеш спокойно да се довериш на velsi.
не се съмнявам, просто бих желал да чуя повече мнения на хора с опит. така, че благодаря много за отделеното време :)
dito - специалист
За съжаление не мога да отворя снимките, но ако не е проблем малко по-голямото тегло, направи го с Итонг, примерно 7.5. Няма нужда да лееш пояс отгоре му, излишно утежняване и е играчка. Можеш да си го направиш сам и ще ти излезе по-евтино. Ще избегнеш проблема с вибрациите.
  • 1
  • 2

Тема "Усвояване на тераса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: