• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Biso - специалист
Мда......такива съображения ме мъчат и мен, пък къщата ще я правя за себе си.
Варианта с така модерния напоследък плосък покрив изглежда доста по-красиво....и по-нефункционално.
Изображение Изображение Изображение

Докато скатния (в най-простия му вариант) не толкова:
Изображение Изображение Изображение
Biso - специалист
Днес разговарях с мой приятел, който се занимава много години в строителството само с покриви и на когото имам доверие а и ми изложи някои предимства и недостатъци на двата варианта. Направи ми и груба сметка набързо за двата варианта и плоския излиза около 7000лв. всичко за около 120кв.м. а скатния около 16000лв за около 150кв.м. Това е труд и материали. Не е малка разликата...... :?
tetomaster - специалист
Здравейте. А къщите наоколо с какви покриви са скатни или плоски?
Biso - специалист
Различно. Зоната около мен е незастроена още а и аз съм малко на ......полуостров :-D , но единият ми съсед по диагонал (с който реално не гранича пряко) има доста голяма, пет етажа + мансарда къща с плосък покрив.....доколкото може да е плосък при неговото пирамидално изпълнение на покривната част. :) Съседите през няколко пък са със скатни.
ArturDent - Почти Безобиден
Абе всеки си решава сам за себе си. На мене тая разлика от 4000 лв. ми се вижда приемлива, на фона на цялата сума която ще платиш за къщата.
Я се замисли за традиционната архитектура - къде са плоските покриви (Алжир, Мароко...Сицилия). Колкото по-на север отиваш, не само че плоските покриви изчезват, но и скатните стават по-остри.
torbalan - Дървен философ
ако го кефи - в България няма ядове с плосък покрив...
не е чак толкова много снега ;)

то като гледам от кога е темата - човека може вече да е направил къщата ;)
tetomaster - специалист
Ако е плосък покрив, може да се оформи като голяма тераса.
А за скатния може да се направи мансарден покрив, за да се използват таванските помещения
Biso - специалист
@ ArturDent - разликата е 9000 лв, не 4000 и това вече е доста. :cry: И в двата случая говорим за качествено изпълнение, с нови материали, без компромиси. Плоския е с трислойна хидроизолация, 5 см. XPS и при наклонната замазка вкарана скара от желязо.
В скатния основната част от носещата конструкция ще е изпълена с метални лайзени, но сериозната разликата (над 10000лв) идва точно тук, от материалите и труда по изпълнението.
Оказва се, че и в двата случая материалите, които играят ролята на хидроизолация (изолити и керемиди) са на еднаква цена.....около 3000 лв.

@ torbalan - кефи ме повече плоския. Сградата изглежда и по-готина а за съжаление не е почната още. Когато есента отворих темата, беше на идеен етап. Започна да се работи по документите едва преди Коледа, като намерението ми беше в началото на март да почне строежа та до май да приключа с грубия строеж. Да, ама не.....някои процедури изискват повечко време. За съжаление, има И една "подробност" характерна за крайморските общини. Има забрана за строителна дейност от 15 май до 15 септември, което обезмисля (поне в моя случай) започването април или май. Не искам да замразявам строеж и материали, както и договорката с работниците за 5 месеца. А и реално това изчакване ще ми спести още пари поне по два начина.... Кризата в сроителството няма да свърши лятото - напротив, ще се задълбочи още. Това винаги е добре за инвеститорите. :wink: Помня, че предния строеж го правих пак на предната криза. Аз все пак имам икономическо образование. :-D

@ tetomaster - Да, това са част от вариантите "ЗА" в двата случая. Реално обаче идващо над 350кв.м. РЗП идва предостатъчно на тричленно семейство. Синът ми няма 4 години още...... аз съм против варианта да строим за децата и внуците си.... те ще си решат какво и къде искат. Типичен случай с мен и с много мои приятели.
ArturDent - Почти Безобиден
Biso, прави каквото те кефи, но както трябва.
На мен повече ми харесват скатните покриви, даже многоскатните, затова аз съм с такъв. Много е важно после като погледнеш Домът си да ти харесва.
Ако направип нещо, за което имаш съмнения, после жял живот ще ти боде очите.
tetomaster - специалист
ArturDent написа:
Biso, прави каквото те кефи, но както трябва.
Това е истина!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Идеи около реализацията на еднофамилна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: