Mooooka, схемата ти наистина е пълна с грешки:
1)опрони U1-U3, U15 и U19 са обърнати
2)във веригите на светодиодите на оптроните няма резистори (сложи 750R-1K)
3)използваните оптрони са неподходящи (с изх. триак са).Сложи оптрони с изх. транзистор.Препоръчвам ти PC817 (LTV817).С голям коефициент на предаване са, пък и са евтини, и лесни за намиране.
4)няма изтеглящи резистори към +5V
5)съпротивлението на рез. матрица и R4 е прекалено голямо
Skat , съпротивлението на един токоограничаващ резистор за светодиод се изчислява по следната формула:
R=(Uзахр-Uf)/If , където Uf е напрежението в права посока на светодиода, а If тока в права посока.Нарочно за Uf и If съм използвал означенията от спецификацията, която си постнал.
Така при захранващо напрежение 5V и желана стойност на If = 10mA, за съпротивлението на резистора се получава:
R=(5V-1,15V)/0,01A = 3,85V/0,01A = 385ома
Мощността разсейвана от резистора, пък ще бъде:
P=(Uзахр-Uf).If = 3,85V.0,01A = 0,0385W = 38,5mW
Избира се резистор - 390R/0,125W.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
svetliopi44
- Чирак...
5467 мнения в "CNC машина гравьор"
skat
- специалист
Така е, ELEMENTAL, не споря. Не разбирам защо при изчислен резистор 390 ома препоръчваш 750 ома до 1 килоом, сигурно си имаш съображения. Само искам да кажа на mooooka, че ако те послуша и каналът по STEP не тръгне, да пробва с 500 ома или даже още по - малко. Защото при мен се е случвало... А иначе не исках да усложнявам нещата, ти също слагаш доста големи толеранси. Успех и честит празник на всички
axo_ogi
- напреднал
Здравейте,
Най сетне и аз реших да се захвана с направата на една CNC машина. За сега съм поръчал
стъпкови двигатели от Англия. Чакам ги през април, ако всичко бъде наред. Видях във форума
че steper предлага програма за конвертиране на DXF и DWG файлове в BMP, JPEG, DXF и DWG.
Значи ли това, че тази програма може да формира G code и ако да, как става това.
Чета в ръководството за Mach3, че в менюто File има опция "DXF import" но във
версията на Mach3, която аз съм инсталирал такава опция в менюто File няма.
Но тъй като не зная английски и всичко си превеждам с преводач в GOOGLE, не всичко
разбирам.Ще помоля за съвет как да конвертирам DXF file, така че да получавам G code,
които да използвам в Mach3. Моля за извинение ако вупросите ми ви се сторят наивни
и глупави, но аз съм дилетант в тази област и с много неща не съм наясно. Единственото
с което бих се спрвил е механиката и смея да кажа че донякъде умея да чертая в AutoCAD. ]
Не зная ot DWG и DXF файлове от AutoCAD как да формирам G cod. Ще имам много въпроси и по изработката на
електрониката. Първоначално мислех да я закупя готова но няма да ми стигнат финансите.
Предварително благодаря.
Поздрави Асен.
Най сетне и аз реших да се захвана с направата на една CNC машина. За сега съм поръчал
стъпкови двигатели от Англия. Чакам ги през април, ако всичко бъде наред. Видях във форума
че steper предлага програма за конвертиране на DXF и DWG файлове в BMP, JPEG, DXF и DWG.
Значи ли това, че тази програма може да формира G code и ако да, как става това.
Чета в ръководството за Mach3, че в менюто File има опция "DXF import" но във
версията на Mach3, която аз съм инсталирал такава опция в менюто File няма.
Но тъй като не зная английски и всичко си превеждам с преводач в GOOGLE, не всичко
разбирам.Ще помоля за съвет как да конвертирам DXF file, така че да получавам G code,
които да използвам в Mach3. Моля за извинение ако вупросите ми ви се сторят наивни
и глупави, но аз съм дилетант в тази област и с много неща не съм наясно. Единственото
с което бих се спрвил е механиката и смея да кажа че донякъде умея да чертая в AutoCAD. ]
Не зная ot DWG и DXF файлове от AutoCAD как да формирам G cod. Ще имам много въпроси и по изработката на
електрониката. Първоначално мислех да я закупя готова но няма да ми стигнат финансите.
Предварително благодаря.
Поздрави Асен.
velsi
- Почетен майстор
Здравей и добре дошъл! Поздравления за ентусиазма! Не очаквай от Mach3 да ти направи G кода. Звеното което ти липсва се казва CAM. Търси в Гугъл CAM software и ще намериш каквото ти трябва. Има и комбинирани CAD/CAM, но щом работиш с AutoCAD не ти е нужна комбинирана програма.
Iliev Labs
- специалист
rcmodeli написа:хора я кажете някой имали представа тия танкети и направляващи какви натоварвания издържат примеро 15 мм 20 мм ????????? да знаи някойИмам каталози на BOSH Rexroth , но тяхната стока си струва пари. Не вярвам китайските да имат същите показатели. Искай данните от тези от който ще купуваш.
axo_ogi
- напреднал
Здравей velsi,
Благодаря за бързия отговор, но пак не ми е ясно как от AutoCAD да
създам G code. Действително AutoCAD конвертира DWG в DXF файлове, но компетенцията ми свършва до тук. Как DXF файла да го
превърна (ако това е правилния израз) в G code.
Мисля че да го въвеждам на ръка не е добър вариант,
въпреки че е възможен. Ще опитам Google както ме съветваш и ще видя какво ще излезе. Бих помолил да споделиш, ти как се справяш с този проблем.
Поздрави Асен.
Благодаря за бързия отговор, но пак не ми е ясно как от AutoCAD да
създам G code. Действително AutoCAD конвертира DWG в DXF файлове, но компетенцията ми свършва до тук. Как DXF файла да го
превърна (ако това е правилния израз) в G code.
Мисля че да го въвеждам на ръка не е добър вариант,
въпреки че е възможен. Ще опитам Google както ме съветваш и ще видя какво ще излезе. Бих помолил да споделиш, ти как се справяш с този проблем.
Поздрави Асен.
velsi
- Почетен майстор
Отваряш DFX файла с CAM програмата. Там вече указваш вида на инструмента и разни други параметри. Програмата ти генерира хода на инструмента. На английски toolpath. Същевременно прави симулация на изчисления toolpath, така че да видиш крайния резултат. След като си настроил всичко и резултата ти харесва си записваш този toolpath във вид на G код, който отваряш с Mach3, а той вече управлява машината.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература