• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
bobii21 - помощник
Принципа на работа мога да ви покажа на някои сайтове. Честно казано не ми се пише толкова. Принципа е описан на много места. Аз също съм за вакуумните. Видях с очите си, при един мой обект колектора беше целият обледен и външната температура беше -6 градуса, времето беше облачно и мрачно, а колектора беше 37 градуса. Вакуумните абсорбират максимално светлината. Обеден съм, че плоските това не го могат, но може и да се лъжа. Надявам се да не съм натъртващ, както се спомена по горе :) Ако съм се извинявам ще се постарая да не съм друг път :)
Армагедон - специалист
Плоските със сигорност не могат - аз имам същият !
bobii21 - помощник
siren
Извинявай , че те пренебрегнах. За спомагане на отопление по добрият вариянт за вакуумните. Не съм сигурен за 100% отопление дали е възможно, мисля че не, но имам един малък план при първият клиент , които поиска отплени ще направим опит. Разбира се и клиента трябва да е навит. Имам една идя но съм малко озадачен. До колкото знам има радиаторни конвектори с водно захранване. Те работят на сравнително ниска температура и мисля че доста голяма част от зимният период слънчевите системи ще могат да топлят ефективно, но това не съм го видял с очите си а са само мои предположения. Може би някои има такова и може да сподели в темата. Лека нощ на всички

lov

За да не си помислиш, че се заяждам с теб ще ти дам един савет.Ако искаш го приеми. Не ми е ясно защо ти прегрява системата явно си има някаква пречина, но в най големите жеги махни една или две тръби зависимо колко са на бтой. Така ще си решиш проблема със сигурност. В еснният сезон може да си ги върнеш. Може би колектора е по голям от колкото трябва да бъде или нямаш консумация никаква.
lov - майстор
penchev написа:
lov не съм от дистрибуторите, но въпреки това не мога да гледам сериозно на твоето мнение, което си постнал. Леко ме напуши на смях, това със идеята ти за покриване на ръка панела с щори, или може би стари черги (представям си жената качила се на керемидите как покрива батерията ) :party: :party: . За да ме обориш би ли качил снимки на твоето изобретение ??????

П.П. - има предаване по BTV " България търси таланти "
penchev ама ти май четеш през пръсти или каквото ти изнася. Моля те прочети внимателно какво съм писал точно в началото на поста. А относно чергите на покрива май ти е само фантазия в главата по точно мислиш още как да се заяждаш. Никъде не съм писал че съм се катерил да завивам с черги или да правя опити да конструирам щори или подобни изгъзеци. Па ако искаш такова изобретение мога да ти снимам на едно място такова гениално иобретение на един болен специалист. Доста далече ми е но ще се постарая като минавам някой път ще взема да го щракна. Ще го сложа към гениалните майсторски решения.
А що се отнася с катеренето на мен ми е най малкия проблем впрочем. Бая години си вадих хляба с височинна работа. Та от високото най-малко ми пука.
А и пък щом не си дистрибутор какво се засегна толкова. Или се имаш за корифей или гений на соларните системи.

bobii21 написа:
lov

Не ми е ясно защо ти прегрява системата явно си има някаква пречина, но в най големите жеги махни една или две тръби зависимо колко са на бтой. Така ще си решиш проблема със сигурност. В еснният сезон може да си ги върнеш. Може би колектора е по голям от колкото трябва да бъде или нямаш консумация никаква.
Не се засягам просто обясних в поста си че това е мое лично мнение и никого не ангажирам с него.

Не исках да се впускам в предишния пост в подробности и за отопление. Но имам поглед върху една такава система по точно за подпомагане на отоплението. Признавам си го чесно направено е всичко грамотно но за съжаление хвърлени са луди пари на вятъра за почти нищожен ефект. Те това чудо не може да се изплати в близките 100 години. И веднага на въпроса заслужавали си такова капиталовложение. Ма имал човека бол пари дал ги какво толкова нали.

А относно системата при мен не си ме разбрал точно.Знам че този ефект може да се постигне с промяна броя на тръбите.
Казах по горе малко мързелив си падам никак не ми се разправя да свалям и качвам тръби щото слънчето било силно или слабо. Па ако ще било и два пъти в годината. Сложи си ръката на сърцето и ми кажи колко тръби да сложа че по някога в къщи с дни няма никой а в следващите дни къщата се напълна и всеки иска да се къпе. Е ако сега ми отговориш ще те призная за най великия консултант. На врачка ходих ама и тя нещя да ми отговори.
А извинявай ти май ми отговоро още с въпроса. Не ти е ясно дали са ми много тръбите или нямам достатъчна консунация.
На хартия всичко изглежда добре мога да му докарам на един такъв проект дето се вика идеалния търговски вид че чак да не повярваш колко хубаво че бачка.
Да ама 20 и косур годишната ми практика показва друго. Дет се вика мярката точна трябва да се проба пък тогава ша видим.
А относно системата за следене за която споменаваш по горе. Е признавам си хубаво е да я има но пак опираме до пустата пара. И пак питам дали само с добавянето на още един панел няма да постигнем същия ефект само че на по ниска цена. Питам защото знам доста от отговорите предварително. Цената на стойките толкова и толкова ама после се добавя и труд и обслужване и уж дребните наглед неща дърпат на долу. А една система ако нагледно си я представим като една верига. Колкото повече са звената по нея толкова по ненадежна става. Имах един преподавател той доста често това ни повтаряше като се опитвахме да сътворим нещо по сложно. Не ми се наложи дълго време да го осъзная после в професионалната практика, че е бил много прав. Повече от четвърт век си вадя хляба с ремонт на техника.
Та моята бакалска сметката какво излезе, я по добре още едно панелче и работа за няколко часа. И проблема се реши.

А относно кой какво предлага в момента и на каква цена спрях да се интересувам от няколко години но пък гледах доста извън България какво монтират хората. Изключително рядко е да се види скъпоструваща инсталация да не кажа, че май е монтирано само заради снимка за някай фирмен каталог. Отдавна хората са наблегнали на елементарното а и търговците също са се ориентирали. Печелят си хората от оборот а съответно печелят и заради самия монтаж да не кажа че от него май най добре се печели.
И не на празно в някои европеиски държави всяко едно такова начинание се спонсорира от държавата по проекти за енергиймна ефективност. Като в някои случай ти дотират над 50-60% от съоръжението. Ама ние живеем в българия и у нас това в криво разбран начин да се пълнят гушите на банките. Уж ти се отпуска нещо но де факто банката определена да финансира начинанието си го прибира обратно че даже и с лихвите и ти оставаш на края само да си ближеш раните.
И както е захванала кризата ако не се преориентирате о време някои гладни ще стоят. Малко грубо го казах не те визирам теб конкретно, не ми се сърди, но понякога от истината боли и то много. Не сун врачка ама много добре си представям как след това последното ще бъда още повече оплют ама както каза не ми пука. Това си е мое мнение относно соларите и толкова. всеки да с спасява както знае и може.
2v6 - майстор
future написа:
...
Не е ли по-добре да обясниш принципа на работа на двете системи.За да се видят плюсовете и минусите в тях.Аз съм за вакумните.
А за "рекламата" няма лошо,ама да не е натъртваща.
За кои системи питаш?
За работата на плосък и вакуумен колектор може да погледнеш тук:
http://sunenergy.dnsalias.net
ESPACE - майстор
bobii21 написа:
Не съм сигурен за 100% отопление дали е възможно, мисля че не, но имам един малък план при първият клиент , които поиска отплени ще направим опит. Разбира се и клиента трябва да е навит. Имам една идя но съм малко озадачен. До колкото знам има радиаторни конвектори с водно захранване. Те работят на сравнително ниска температура и мисля че доста голяма част от зимният период слънчевите системи ще могат да топлят ефективно, но това не съм го видял с очите си а са само мои предположения. Може би някои има такова и може да сподели в темата.
Ще си загубиш времето само. Клиента ти трябва да е доволен ако соларите му осигуряват достатъчно топла вода за къпане в преходните сезони. За отопление от слънцето да си мечтае вечер на чаша ракия.
bobii21 - помощник
ESPACE

Почти всички клиенти искат да се отопляват. 90%от клиентите ми са за отпление. Инъче казват че не има трябва такова вложение. Не знам как да им оибясна , че само от къпане миене и тем подобни ще спестят пати, но явно хората се къпят само сряда и неделя, Та за това си мисля , които иска слагам които не не го карам на сила. Мисля си, че с конвекторните радиатори може да се стигне до някакъв резултат, но незнам.

lov

За още един панел не е решението. Пак харчове така на изуст да ти говоря не мога трябва да се види системата! Ако имаше басейн проблема ти е решен бързо , но в случая :) ако седна да помисля ще ти дам идея сега ме боли адски много глава, и не ми се занимава с нищо.
bobii21 - помощник
lov

Предлагам самонасочващи колектори! Бих казал че са по добри и от вакуумните! Самият колектор е 850лв. Преди да прегрее системата колектора се самозасенчва. Така може да НЯМА КОНСУМАЦИЯ месец, два и няма да прегрее системата.
lov - майстор
todortv

:supz: Не знам от къде го изрови това, но потвърждава още един път моите разсъждения и експерименти.

bobii21

Благодаря все пак за предложението но системата ми вече е напълно и окончателно изградена по начина по който описах още преди година и не мисля да пипам каквото и да е било повече по нея.
Днеска макар и с това леко слънчице ми загря доволно още по обяд, Какво да търся повече. А през летния сезон пак се е доказала че няма проблеми с прегряане. Останало ми е единствено да я ползвам и да се радвам от добре свършвната работа.

Да допълня само цената на удоволствието
2бр. панели по 217лв.- 434лв.
помпа от пералня 15лв. тя си е втора употреба ама да турим нещо да не е без хич
диференциален термометър собствено производство чаркалака няма и 10лв. ама да го оставим на толкова.
20 лв за винкелчета и дюбели за стойката. макар че поринах гаража от отпадъци.
кутия грунд и боя за 10лв
70лв. за тръби и адаптори изолация над мене има три етажа и пътя е дълъг та тука хвълхих доста
бойлер 120 литра с две серпентини ама толкова отдавана го купих че дори да помня цената няма да е актуална.
труда няма да го слагам че свързан с мерака си беше чисто удоовлстви и служеше за разпускане :-D
и кво стана това което е горе на покрива ми излезе на по-малко от цената на един тръбен :?

Сега остава да сме живи и здрави и да го ползваме и с кеф да показваме среден пръст на енергото.

Няма по голям кеф на тоя свят кога успееш да преебеш дявола. \:D/
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "соларни системи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: