• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
Както вече казах не разбирам от издръжливости т.н. Но относно изпълнението на колона като от снимките мога да кажа, че не е толкова сложно да се добавят 4 летвички към кофража и не е нужно да се търси рентабилност. :cool:

Както и да е. Дървото си е дърво.

Арго, коя тема имаш предвид и какво точно да разбутаме? Аз предимно чета в подобните теми, защото имам много да уча и нямам почти нищо за казване. :?

Иначе по тази тема мога дакажа извън офтопика - Аз бих си построил такава къща.
argonavt - специалист
Илияне , не е само да сложиш 4 летвички. Има един куп други неща. Имай в предвид , че 14/14 е едно от най-големите сечения . По-малките как ще ги направиш, примерно 7/7 ?

За бетона - има "Норми за проектиране на бетонови и стоманобетонови конструкции". При по-малките сечения от 25/25 има проблем с бетонирането. Като се изпълняват подобни сечения има проблем - да останат кухини в тях. Иначе , минималната дебелина на шайби е 14 см.

С две думи - идеята ми е , че дървената конструкция е доста по-финна и ненатрапчива.

Ето и една снимка отвътре на колона с капител. Направата на такова нещо от стоманобетон за мен е самоцел.

Илияне , другата тема е " Дървено-скелетна или метална къща НАПРАВИ СИ САМ".

Прикачен файл

17.jpg
17.jpg (97.3 KиБ) Видяна 3457 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Не казвам, че това което може да се направи от дърво може да се излее и от бетон.

Просто казах, че е много лесно да се "избяга от квадратното сечение".

п.п. Аре стига с тоя бетон, че развалихме приятната тема. Наблягайте на снимки и пояснения. :wink:
2betrendy - специалист
Ох, пропуснах последните няколко дни и гледам доста се е изписало. :)

Та ... argonavt: прав си наистина, че дървените колони са много по-елегантни. Разгледах детайлирано твоите снимки и две мнения по въпроса няма. :2thumbs:

А тази къща която пуснах аз (снимките), не мислех че ще има толкова отрицателни мнения. На мен ми харесва - точно защото е такава квадратна. А че прилича на соц. .... хммм.... не мисля... ама може и да ме гони носталгията и за това да не забелязвам, знам ли :-D :-D
По принцип ми допада много комбинацията камък, дърво и бяла гладка фасада. И тази комбинация, сучетана със филигранни колони и примерно малко дърворезба тук таме (без да се натрапва) би било направо.... страхотно. :) :roll:
Но... всичко е въпрос на вкус! :)

А за техническото изпълнение (колко дебели трябва да са колоните, дърво или бетон, тухли или слама и т.н.) не мога нищо да кажа - там се доверявам повече на мнението на експерти - аз за друго съм учила
:razz: :)
future - специалист
2betrendy,те съфорумците доста остро и нетактично се отнесоха с една дама.Радвам се ,че не си се вързала много на това.Важното е на собственика да му харесва къщата в която обитава.То и на къщата на argonavt има какво да се каже :lol: ,ама след тази красота е грехота да критикуваш.Имам само едно питане, приеми го като градивна критика.Мислила ли си за улуци?Всички останали дребни "грешки" са незначителни.За мен къща без улуци и отвеждане на водата не е къща.Аз поне така мисля ,ако не съм прав ,нека другите ме поправят.
ArturDent - Почти Безобиден
Като казахте улуци - абе няма ли българска дума за този турцицизъм?
Аз мисля освен/вместо улуци да сложа отводнителни канали.
2betrendy - специалист
future, мерси за подкрепата, но това не е моята къща на снимките. Би трябвало да има улуци (как къща без улуци?). Лятото ще съм в него район и ще погледна. :?
А като качих снимките от моята къща (или по-точно от ремонта на моята къща), там също понесох критика, но .....няма начин. :-D И ... не се сърдя.... :roll: :)
future - специалист
OK .Явно нещо не съм разбрал.А относно подкрепата ,може да се "плюем" по между си и после да стигнем до някакъв консенсус. Но намеси ли се лице от нежния пол трябва да се критикува по тактично и меко.Макар ,че от никнейма не винаги се разбира.
Относно "улуците",ами 500г. не са малко и трудно ще избегнем това.
Айде водосточните тръби сме им намерели име,а улу.... "водосточни улеи"?Ама това не зависи от нас.
dito - специалист
Едва ли някой е искал да обиди колежката. Лично за себе си мога да кажа, че визирах изцяло къщата, която не е нейна, нито тя я е проектирала. Дори за критика не може да става дума, а какво остава за "плюене". Все пак, ако съм прозвучал по такъв начин бързам да се извиня - изразявах само моя вкус, който е нормално да се различава коренно от вкуса на други хора и това е съвсем нормално - в противен случай къщите щяха да бъдат съвсем еднакви. А конкретната къща просто беше един много подходящ контрапункт на това, което Аргонавт и Горан искаха да покажат, затова го изтъкнах, в никакъв случай не беше самоцелна критика.
Айде, поздрави, че пак се олях :lol:
argonavt - специалист
future написа:
2betrendy,те съфорумците доста остро и нетактично се отнесоха с една дама.Радвам се ,че не си се вързала много на това.Важното е на собственика да му харесва къщата в която обитава.То и на къщата на argonavt има какво да се каже :lol: ,ама след тази красота е грехота да критикуваш.
future, ако е прозвучало като заяждане , приемете моите извинения. Наистина аз насочих разговора в тази посока , но не с цел да обидя накого. dito, преди мен го е написал много точно и го подкрепям.
Относно моята къща, никъде не съм твърдял че е перфектна.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Колко от вас биха построили къща като тази на Аргонавт?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: