• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
zhivko83 - специалист
Колеги , здравейте !
Диска на компютъра е разделен на 2 дяла Ц и Д по 140 Гб , уиндоус - а е в Ц . Мога ли да инсталирам друг уиндоус в Д и има ли някаква опасност за компютъра , например един ден да не тръгне ?
Има ли начин да се инсталира уиндоус във външен харддиск и ако да , какъв е той ?
Дайте + / - .
Мерси предварително !
П . П . надявам се да не съм дублирал темата с вече съществуваща , ако е така дайте адрес , за да я прочета . :)
montoya - майстор
Кой модел уиндоус!? Става иначе два уиндоуса при това може и да са различни, примерно ХР и 7, само че мисля тука има ред по който трябва да се инсталират, първо ХР - после 7.
Като инсталираш на Д обаче ще загубиш информацията там!
Друг вариант е с програма да разделиш твоето С на две и на новия дял втория уиндоус - друг е въпроса че 140 ГБ диск С си е страшна поразия на дисково пространство
tysonlkr - специалист
Няма никакъв проблем да си инсталираш два уиндоуса.
Работят си независимо един от друг. Кофтито е че при един преинстал на някой от двата ще трябва да форматираш целия дял (следователно цялата информация на този дял ще се затрие).
Всеки път при стартиране ще те пита кой уиндоус да се стартира. Ако не му дадеш след определени секунди се стартира последния който си инсталирал независимо на кой дял е :wink:
П.С. Това което казва montoya, че ще се загуби информацията на Д:-то не е вярно. Ще се загуби единствено ако форматираш дяла. Ако няма инсталирана ОС няма да ти иска да го форматира, няма и смисъл от формат.
lenko71 - специалист
По подразбиране ще страртира от последната инсталирана (ако не маркираш ръчно другата), но това може да се промени от Control Panel, както и времето за изчакване.
Biso - специалист
Не е задължително форматирането на дяла при преинсталация. Един път създадена файловата система си стои.
Не е наложително и да се губи информацията след като не се форматира цял дял. Има и системни средства за преразпределение на дяловете без да се губи нищо. Например, добрия стар Partition Magic, който дори при промяна на файловата система и преразпределение на дяловете нищо не губи. :) Но това само в краен случай се препоръчва..... :wink:
zhivko83 - специалист
Колеги , мерси за светкавичните отговори ! :)
Да поясня :
- 2 х 140 Гб , така ми го дадоха от магазина и 10 - 15 месеца нищо не съм пипал по лаптопа , добре си върви все още
- диск Ц има Виста
- на диск Д сложих уиндоус 7 , само от любопитство , нищо не се форматира , просто има няколко папки за уиндоус - а . Мисля , че веднъж по погрешка сложих на Д и после с делете оправих грешката
- това че ще ме пита всеки път , не ме притеснява . Щом няма опасност за компютъра , значи всичко е наред :-D
- с Partition Magic , мога ли да разделя Ц без да форматирам диска , като запазя поне уиндоус - а , а информацията мога да я преместя ако пречи :?:
- на външен хард , по принцип , може ли да се инсталира уиндоус и как ? Предполагам , че от Биос - а трябва да се зададе да буутва от външния хард на позиция 1 .
Osiris - специалист
zhivko83 написа:
- с Partition Magic , мога ли да разделя Ц без да форматирам диска , като запазя поне уиндоус - а , а информацията мога да я преместя ако пречи :?:
внимавай когато работиш с Partition Magic трябва да е на \:C иначе преди имаше бъг и правеше грешки а когато разделяш диск е добре да изтриваш системата и после да форматираш :wink:
ArturDent - Почти Безобиден
Можеш да раделиш и диска с инструментите на Windows 7 - C дяла, а със Vista-та D дяла.
Внимавай ! Пак Внимавай!
Възможно е под двете системи буквите да са разменени. Особено на 7 - там дял Ц може да се вижда като Д и обратно.

Практически е невъзможно да стартираш Windows от външен диск, особенно USB. Без да те обиждам, знанията ти няма да ти позволят да го направиш. (Заради въпросите, които задаваш).
За стартирането на Windows от външен хард имаше тема в този раздел. Много се дискутира, потърси я.
montoya - майстор
При наличие на уиндоус 7 инсталиран в компютъра силно препоръчвам да НЕ се работи с партишън меджик! Не си спомням точно, но дали в калдата или в датата, четох доста опарени хора със загубена информация следствие горната комбинация.
С хирен буут СД си ги правя аз тия работи, там има един хубав инструмент парагон партишън мениджър, с него си деля и обединявам дисковете без загуба на данни.
ArturDent - Честно казано нито под Виста, нито под 7 съм успявал тая операция да я извърша с вградените инструменти :?
Отцепвам парче, но не намирам начин да го присъединя към друг дял или каквото и да е освен да го върна към същия
ArturDent - Почти Безобиден
montoya, да май не може. Можеш да разцепиш дял ... абе и аз не ги ползвам. Просто за питащия би трябвало да е по-безопастно с вградените инструменти.
  • 1
  • 2

Тема "Уиндоус във всеки дял на диска ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: