Мечтата на всяка домакиня
Здравейте някой знае ли как се слагат панти за вратички на шкафове ( кухненски). Имам пантите (знам , че са с ниско рамо), но нямам тези големите дупки на вратичките за тях.Моля някой да ми каже с какво се правят и на каква позиция на вратичката.
Благодаря предварително :yes:
vancho20 - специалист
Здравей в домашни условия това става с бормашина и закрепена към нея фрезова глава за дълбаене на дупките . Мястото на дупките е на 2-3 милиметра от края на страните. Дълбаят се на 8-9 милиметра поставяш пантите,завинтваш с видии за дърво 16 милиметрови и това е . Успех !!! :-D
marinskikt - специалист
Честно да си пизная, правил съм само веднъж. Центъра на отвора е на 25 мм. (ако не ме лъже паметта) от края на вратичката. Говоря за хоризонтален размер. За вертикален е нужно да се съобразиш с рафтовете. Лично аз предпочитам отворите да ги направят във специализирана фирма. Така гиска да пробия и разваля вратичката е по-малък :-D
vancho20 - специалист
колегата marinskikt е прав всъщност на 2-3 мм. от края на плоскоста започва дупката + 17,5 радиус на дупката = около 20 мм от края до центъра на мястото
ltsakev - помощник
Реших, че и аз ще се правя на майстор и си закупих от железарията точно такава фреза за бормашина, 35мм в диаметър пантичките се казват ДАНКО прозиведени в Италия (поне така пише на тях). И отивам да си взема вратичките от фирмата, която ми ги нарязва и разкройчика ми казва. Ти ли ще си ги слагаш отворите или ние да ти ги направим, а аз отговарям: "Я ми покажи как ги слагате вие?" и той ми показа същата такава фрезичка монтирана на статив и ми казва така "Отдолу и отгоре отстояват на 80мм центъра от ръба и на 25мм от странта, на която ще ги слагаш, а на всичкото отгоре си бяха монтирали и 2 дву милимитрови боргийки за маркиране отворите на видийките, които ще закачат пантичката. Надявам се да съм бил полезен.
ltsakev - помощник
vancho20 написа:
колегата marinskikt е прав всъщност на 2-3 мм. от края на плоскоста започва дупката + 17,5 радиус на дупката = около 20 мм от края до центъра на мястото
Реших, че и аз ще се правя на майстор и си закупих от железарията точно такава фреза за бормашина, 35мм в диаметър пантичките се казват ДАНКО прозиведени в Италия (поне така пише на тях). И отивам да си взема вратичките от фирмата, която ми ги нарязва и разкройчика ми казва. Ти ли ще си ги слагаш отворите или ние да ти ги направим, а аз отговарям: "Я ми покажи как ги слагате вие?" и той ми показа същата такава фрезичка монтирана на статив и ми казва така "Отдолу и отгоре отстояват на 80мм центъра от ръба и на 25мм от странта, на която ще ги слагаш, а на всичкото отгоре си бяха монтирали и 2 дву милимитрови боргийки за маркиране отворите на видийките, които ще закачат пантичката. Надявам се да съм бил полезен.
marinskikt - специалист
Няма кой знае колко начина за правене на отворите. Аз просто предпочитам да ми ги направят във фирмата. Ако развалят вратичката да си берат ядовете те, а не аз.
При 18 мм. ПДЧ плоскости трябва много да се внимава, за това препоръчвам да се направят във фирма. В край на крайщата всеки сам си решава.
vancho20 - специалист
Абе някой по компетентен ще се изкаже ли по темата за тия панти ,че и аз вече се омотах . Забелязвам че на някои панти (монтирани вече) растоянието от страната до центъра е 25мм макс. а на други по малко. Имали значение вида на пантата ,дали е с високо рамо ,ниско и т.н.т ?Как мислите ??? :? :? :roll:
Тани - модератор
Е най-после! Ами разбира се че има! Зависи как искате да стои вратата. Ако искате да закрива страниюИците на шкафа разстоянието ще е по-голямо , а ако трябва да скрива само половината кант , тогава по-малко! От това зависи и избора на панти!
nihonjin - специалист
Привет,

Преди няколко години успях да си направя отвори за панти в къщи сам - за вградения гардероб.
Купих си фрезата за която споменава колегата по горе. Не се намира лесно обаче. Първо взех една черна от Бриколаж, обаче не щеше да реже. После намерих едни китайски лъскави които ми свършиха идеална работа.
За разтоянията от края на плоскостта се ориентирах като премерих от вече монтирани панти.
Използвах съвсем елементарна бормашина Einhel, която за моя радост не издъхна. Проблем беше задържането на едно място - все се опитва да мърда, но се оправих. Ако пак ми се наложи ще си направя шаблон от парче плоскост и ще пробивам през него. Тогава не се сетих.
Става сравнително бързо, но шумът е невъобразим - следващия ден няколко комшии ме питаха какво съм правил :-D

Тема "За пантите на кухненски шкафове :(" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: