Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Svilen22 - специалист
Здравейте на всички.
Моля някой да ми помогне за свързване с уличен водопровод.
Та става дума за следното:
Искам да се свържа с уличния водопровод но не занм какъв цолаж да използвам. Уличния е 1.5 цола. Как е по добре и аз да ползвам съшия цолаж да водомерната ми шахта или да редуцирам на 1 цол до шахтата. А от шахтата към вилата 3/4 цола и да завърша на 1/2. Съседите ме съветват да започна с 1 цол от уличния до шахтата , че да съм имал налягане :? Не знам как е по добре, че да имам налягане. Да уточня разстоянието от уличния водопровод до шахтата е около100м и денивелация около 5 м нагоре към шахтата. Уличния водопровод е собственост на частна водоснабдителна кооперация- в случая това всъшност няма значение. Дано да съм обяснил правилно
Поздрави!!! :)
Каналски - специалист
Да , добре си обяснил, срещано водоснабдяване по села и паланки.
Разбрах , че "уличния" е 1½" !
Общи препоръки:
1. Монтаж на фасонен елемент Тройник 1½"х1½" х1½" (DN40x40x40). Може да се сложи фасонен елемент Водовземна Скоба, но няма да го коментирам. ;
2. Монтаж на регулираща арматура Спирателен Кран 1½" (DN40) ;
3. Монтаж на тръба диаметър 1½" (DN40) до водомерна шахта ;
4. Във водомерната шахта и по-нататък диаметъра "какъвто ти е на сърце" , винаги може да решиш и лесно да си го подмениш ....
Сравнителна относителна таблица за тръби полиетилен висока плътност PE-HD (HD-PE) PN10 SDR17 :
------------------------------
1" | DN25 | d32mm |
1¼" | DN30 | d40mm |
1½" | DN40 | d50mm |
2" | DN50 | d63mm |
-----------------------------
P.S. #1 На никой няма да навредиш ако сложиш и тръба DN50 !
Но зависи от характера на ползването да не се получава застояване на водата.
P.S. #2 Много зависи от налягането в "уличният водопровод" !
Не знам как е по добре, че да имам налягане.
* По-големи диаметри, по-малки загуби на налягане *
Svilen22 - специалист
Благодаря ти за бързия отговор!!
Запазвам си правото при нужда да питам още ако излезе нещо :-D !!!
Поздрави!!!
ArturDent - Почти Безобиден
Каналски написа:
* По-големи диаметри, по-малки загуби на налягане *
И аз да добавя
Мечо Пух написа:
Колкото повече - толкова повече
Svilen22 - специалист
Здравейте отново!!!
Вече имам ПЕ тръба 1 цол/32мм/ в шахтата. Чуденето ми сега е за избор на водомер. Чувал съм ,че водомера също намаля налягането, което е логично и затова си мисля да сложа 1 цол водомер.Та водомер 1 цол ли да сложа или да редуцирам на 3/4 цола за по -малък водомер :? . А след водомера мисля да продължа инсталацията на 3/4цола. Как е по правилно?
Благодаря и поздрави!!!
mitaka_vk - специалист
Аз ти препоръчвам да си запазиш тръбата 1" и след водомерната шахта, така ще имаш пове
е вода и ще имаш възможност да захраниш по голям брой консуматори едновременно без да спадне налягането. Отделен е въпроса че водомер 1" е по скъп от водомер 3/4", лично според мен бих инвестирал в малко по големия размер а да не се окаже че в последствие яма достатъчно налягане заради малкия диаметър на тръбите.
lordmails - специалист
Водомер 1"= на 7кубика(италиански)88лв, и 10кубика(български)100лв.
Водомер 3/4" =на 5кубика(италиански)36лв,(български)мокър на Беласица 47лв,сух 40,и (немски)32лв.Сам си прецени. Зависи каква консумация ще имаш.
Svilen22 - специалист
В имота ще има две вили с по една баня и една кухня. Възможно е да решим и да поливаме/домати, пипер,трева туй онуй знам ли какво ще ми щукне/. За сега намерението ми е да се затреви след един бъдещ строеж.Вече едната вила е почти готова.
Благодаря за отговорите. :)

Тема "Въпрос- свързване с уличен водопровод." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: