• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Така би било по добре , през вентилатора да минава въздух с температура 18-20 гр идващ ниско от пода . имам предвид ако се прави за първи път така .
mrm_1 - напреднал
Дебита на този вентилатор си е добре , друг е въпроса че за правилния монтаж на такъв вид вентилатор принципа е друг ,,,, при тази ситема вентилатора трябва да е монтиран не в кашона на самата камина , а трябва да е над камината , т.е. над стоманобетонната плоча или каквото е там , другия вариант е да е някаде отстрани на камината но да не е вътре в кашона, защото там се развиват температури до 1000-1200 градуса , и с течение на времето просто вентилатора си заминава.
Мисля че 350 кобически метра за час са мунапялно достатачни било то и за голямо помеяение , защото когато минеш на 550 шумът значително се увеличава.
mrm_1 - напреднал
ами самия кюнец до толкова се нагорещява че става син , ако имаш подходящ уред с който да измериш температурата ще се увериш в това !
ArturDent - Почти Безобиден
mrm_1, шума на вентилатора не зависи от дебита, а от неща като: профила на лопатката, колко чист е атакуващия ръб, обороти, скороста на въздуха.... За увеличаване на дебита е по-добре вентилатор с по-голям диаметър, отколкото на по-високи обороти.
mrm_1 - напреднал
ами щом според теб шума несе определя от дебита що не сложиш един вентилатор с 750 кубически метра за час в едно помещение двадесет квадрата, и в друго помещение пак с същите размери вентилатор 350 кубически метра .
нека да видим тогава шумът дали ще ееднакъв , щом не се определя от дебита.
Какво мислиш ?
ArturDent - Почти Безобиден
Мисля, че ако сложа този от 350 с диаметър 10/12 см (като за баня), а този 750 да е професионално изпълнение и диаметър 50 см и се движи с три пъти по-ниски обороти - във второто помещение ще е по-малък шума.
Замисли се за вентилаторите, които са на полюлей - те имат много голям дебит, за да усетиш полъха, а са значително по-безшумни от да решем един абсорбатор....
Шума идва единствено и само от скороста на въздуха - точно на върха на лопатката, е най-висока. Когато е замърсена се получават по-големи завихряния и т.н....
Дебита не се определя само от скороста на въздуха (оборотите) а и от размера на турбината, центробежната помпа...
mrm_1 - напреднал
Да прав си но човека иам проблем с камината си , а аз съм на 100% сигурен че неговите въздуховоди са ф120.
Иначе се съгласявамс теб !
  • 1
  • 2

Тема "Вентилатор за камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: