• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Армагедон - специалист
трябва да дам едни златно издалие за проба и издаване на сертификат, за първи път ми се налага , каква е нормалната цена за услугата - и някаква цена на изкупуването му - ( бахти майна и кризата )
piron45 - майстор
Обади се на колегата mladkal от форума. Той е специалист по тези работи.
Армагедон - специалист
mladkal ЕХО ..Е Х Х О.. !!
ако има форум за златари дайте линк, че със сърфиранто из нета съм малко инвалид :datz: :datz: пък и същият ми направи градивна критика на лични :wallbash: :wallbash:
Стефан - майстор
Ако продаваш злато, ВИНАГИ ще си на загуба. Тя започва още от покупката му. Остава си вечно твое. Банкови далавери. :lol:
Армагедон - специалист
акъл не искам . конкретно по темата моля ( пенсионерите да си сърбат попарата )
Стефан - майстор
ОК. За кое населено място става дума?
mladkal - майстор
penchev написа:
mladkal ЕХО ..Е Х Х О.. !!
ако има форум за златари дайте линк, че със сърфиранто из нета съм малко инвалид :datz: :datz: пък и същият ми направи градивна критика на лични :wallbash: :wallbash:
Здравей, колега, penchev!
Градивна критика ти направих на лични по една друга тема! Не съм желал да те засягам, обиждам и т.н. Винаги спазвам добрия дух на форума и на това, че всеки един от нас се опитва да направи нещо сам - къде от нежелание да се плаща на "майстори" къде от желание да се пробва.
Та по тематиката с оценката на златно бижу: Стандартно (най-разпространено) на територията на РБългария масово се изработват,предлагат, продават бижута със сплав 14kt(карата-проба 585). През последните години се предлагат и маркови такива (по МОЛове, тузарски магазини) които са с чистота равна 18 карата (проба 750).
Ако твоето изделие, което желаеш да продадеш поради финансови трдности е някакво масово (подарък от роднини, пръстен от бала, венчална халка) и произведено в последните 20-30 години то няма никаква стойност като нещо автентично, скъпо, ювелирно. При този вид продажба се взима под внимание само и единствено теглото на златот вложено в изделието. Механически се премахват камъни (циркони, ахати, синтетични и други ) и се тегли само материала. Към днешна дата цената е около 26-27 лв за грам в 14 карата. (Бързам да отбележа, че тя може и да е различна вразличните региони на страната - зависи на какъв "евреин" ще попаднете)
Ако изделието в по-висок карат (примерно 18) се преравнява към 14кт. Това става така: примерно 5грама монета 18 карата е = 90. И после 90, което сме получили седели на 14(кт) и излиза, че тази монета е 6,42гр в 14 карата. 6,42гр х (цената, която ви дават, сте договорили) и = на сумата, която ще получите.
Ако става за изделие, което е обект на тежък ювелирен труд и в него има заложени скъпоценни и полускъпоценни камъни - нещата стоят по съвсем друг начин. Тогава вече се търси индивидуална цена на въпросното изделие...

Надявам се да съм бил поне мъничко полезен.

ПП. Колега можеш да се свържеш с мен на скайп mladkal и на лични. Ще ми помогнеш ако дадеш и снимка (максимално ясна) на изделието и мога да те насоча горе долу кво е - що е и струва ли се да се прощаваш с него. Смисъл на теория така не мога да ти бъдамного в полза.
Армагедон - специалист
Стефане сори, малко избухнах , но ти си прави извода :!: :!: - става въпрос за Филибето .
mladkal каратите са 23 и нещо , - едно пендарче - снимки томорол,
в сайта - няма от какво да се срамувам ( страхувам ) :idea:
пп не се чувствам засегнат и обиден, просто се старая да подържам добър тон в кореспонденцията :idea:
Стефан - майстор
ОК. Обиколи тогава златарската улица. ул. Асен Златаров. Успоредна на главната. И не се спирай на първото предложение.
mladkal - майстор
Каратите са 23 и 65. Франц Йосиф, Кралицата или френска трябва да е. Ако диаметъра е под 2 санта излиза приблизително 8 грама в 14 кт. ако е над 3 то тогава е Франц Йосиф Австро Унгарска Империя -тогава грамовете скачат над 12,5 в 14 кт. Без снимка и тегло толкоз мога да кажа...
Желая успех.
Стефан е прав. Минаваш по златарските и търсиш най-сгодната цена. Те т`ва е!
Желая късмет!
  • 1
  • 2

Тема "златно издалие за проба и ......?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: