Най - вълнуващия въпрос зимно време.

под прозорец или не

96%
под прозорец
46
4%
да не е под прозорец
2

Общо гласове: 48

naughty - специалист
Чудя се къде е най-разумно да се разположат радиаторите

- класическо разположение под прозорец

или

- където и да е, но не под прозореца

Аз смятам да имам плътна завеса от тавана до земята пред прозорците и по този начин да елиминирам конвекцията около хладните прозорци. при това положение ми се вижда глупаво да слагам радиатора под прозореца и зад пердето тъй като ролята на термале щит ще поеме пердето

на мен лично ми се струва по-разумно радиатора да не е под прозореца при положение, че има два ката пердета от таван до под.

някакви мнения?
Biso - специалист
Мястото му е под прозореца умишлено. Създава топлинна бариера.
PCL82 - майстор
Когато е под прозорец топлият въздух се издига пред прозореца, минава под тавана, охлажда се, слиза към пода в дъното на стаята, минава над пода и се завърта отново. При радиатор на вътрешна стена циркулацията е обратна. Заради по-големите температурни разлики от студения прозорец ще има по-изразени течения в стаята и по-лошо разпределение на топлия въздух.

Според мен компромисен вариант е ако не може под прозорец, да е до него.
filmatoplo - майстор
Прав си , в моята спалня имам главен прозорец и под него радиатора но има и балконска врата с малък прозорец също в стаята под който не може да се сложи радиатор -е от там става малко течение .Не духа защото дограмата е плътна алуминий стъклопакет но излъчва малко студ от циркулацията на студен въздух .Ако сменя радиатора с конвектор смятам да реша проблема или да го намаля .Естествено и този вратопрозорец понякога кондензира .Ако си поставиш вентилконвектор -наистина може да нее под прозореца . :wink:
naughty - специалист
съгласен съм донякъде с изказаните мнения. заглеждал съм по чужбина като съм бил, че по-рядко слагат радиатор под прозорец и това предизвика замислянето ми. При всички случаи когато радиатора не е под прозореца се разчита на стабилни пердета, които не позволяват да се получават течения.

ако по този начин се изолира на 70% студа от прозореца все пак ми се струва по-ефективно радиатора да се ползва за отопление на помещението а не за термозавеса
naughty - специалист
малко допълнение, което затвурждава убеждението ми, че радиатор под прозореца е отживелица от времената на дървените дограми.

поразрових в англо-говорящите форуми и там споменават за течение но и за идея как да се избегне - чрез два радиатора в противоположните краища на стаята. все пак прозореца е мястото на най-голяма загуба на енергия и не бих забивал радиатор там.

ето какво намерих, на английски е

http://uk.answers.yahoo.com/question/in ... 453AAsKDvb

и автоматичен но калпав превод от гоогле

Код: Избери всички

В "Tomorrows World" екип на Би Би Си през шейсетте изпрати екип, въоръжени с инфрачервени камери в един имот на студена нощ зими.
Резултатите бяха, както се очаква, те са били отопление на улицата, защото завесите пречат на топлинна енергия навлиза в стаите, водещ Реймънд Бакстър само поклати глава и каза: "когато са архитекти и строители ще научат не да пускат радиаторите под прозорците. Най-доброто място е там, където не може да постави мебели, зад вратата, че е един от тях, и ако стаята е голяма, тогава един поставени диагонално от другата страна, така че да се предотврати "Термал наклон"
А термичен градиент се случва, когато има източник на топлина в единия край на стаята, тя привлича-във въздуха причинява течение на нивото на пода, така че е препоръчително да се противодейства чрез поставяне на един срещу друг.
Моят съвет е да се инсталира двойно конвектори, и експериментират с пускането така, че вратата не удари срещу него, като го движещо се по дължината на стената, ако пространството е ограничено.
Източник (и):
Централно отопление на 30 години
ето инфрачервена снимка на панелка с радиатор под прозореца

Изображение

Изображение

източник: http://www.epochtimes-bg.com/2008-02/2008-06-11_10.html

всичко това го казвам само при условие, че стената с прозореца е плътно завесена от горе до долу и от ляво до дясно за да се избегне студа от прозореца.
LazarGanev - "Велик майстор"
naughty написа:
малко допълнение, което затвурждава убеждението ми, че радиатор под прозореца е отживелица от времената на дървените дограми.
Няма такова нещо. Отживелица са пердета от тавана до земята, скриващи радиатора, но радиатора мястото си му остава под прозореца, за да създава уют. Разбира се в комбинация с добра изолация отвътре и отвън. Иначе най-голяма икономия се постига с изключено отопление :-D
toplia - помощник
Не забравяйте че радиатора под прозореца ще премахне конденза от него , докато в противен случай ще го има в изобилие . Но всеки решава сам къде да си монтира радиаторите и после се ядосва .
У нас жена ми не ме послуша и не монтирах радиатора под прозореца
в кухнята и сега тече яко от него ....но ...сега ще го преправям .

http://thermtrade.bg
naughty - специалист
toplia написа:
Не забравяйте че радиатора под прозореца ще премахне конденза от него , докато в противен случай ще го има в изобилие . Но всеки решава сам къде да си монтира радиаторите и после се ядосва .
У нас жена ми не ме послуша и не монтирах радиатора под прозореца
в кухнята и сега тече яко от него ....но ...сега ще го преправям .

освен да оставя тръби на двете места пък ще експериментирам :)
toplia - помощник
Има и друг вариант , зависи колко ще е голям ( дълъг ) радиатора.
Може да се раздели на две , т.е. да го цепнеш на две места или иначе казано ако е дълъг ...примерно 20 глидера може да го разделиш на два радиатора по 10 глидера като единия да е под прозореца а другия където решиш .

Тема "Къде да се разположат радиаторите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: