• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Jacket - специалист
Карам по ред.
1. ДНС наистина ще е наложително да направя, ще го има в следващата версия. Това вече е оправено във версия 0.42.
2. Цифрите в имената на графиките са Unix timestamp, които ти дават началото и края на периода с точност до секундата. Можеш да ги пресмяташ чрез някой онлайн калкулатор например - http://www.unixtimestamp.com. Времената са UTC, т.е. трябва да добавиш +2 часа за да получиш локалното време. Принципно мога да ги направя и в друг формат де.
3. Лог файл има, намира се във файла sensors.rrd, просто формата му е по-особен. Ще помисля за вариант да може да се експортва в xls или csv файл например.
4. Замислил съм за всеки датчик да може да се добавя и допълнителна формула за обработване на резултатите, което ще реши проблема с въпросните делители.

Показанията от датчиците ти ми се струват много стабилни, което е добре, колко дълги са им кабелите горе-долу?
Виждам, че не си им сложил имена или си ги скрил? Можеш да ги именоваш от настройките, на "Описание", като на картинката, която прикачвам.

Прикачен файл

Clipboard02.png
Clipboard02.png (30.9 KиБ) Видяна 5874 пъти
Последна промяна от Jacket на нед мар 07, 2010 11:29 pm, променено общо 1 път.
Jacket - специалист
Пуснах нова версия 0.42.

Новото е възможноста за въвеждане на DNS хост вместо IP адрес.
den70 - напреднал
Сложих имена на датчиците и започна да ми забива постоянно. Изпращам ти снимка. Качих и новата версия 042 но изглежда че си взема старите настройки и продължава да ми дава същата грешка.
Датчиците ми са в момента с дължина около метър. Единия съм го залепил на вратата на терасата а двата са в стаята. Мисля че с новите допълнения за обработка на коефициентите на делителите на датчиците и с възможноста данните да се импортват в Exel възможностите на програмата ще се увеличат значително. За съжаление все още не мога дапробвам DDNS. Сега ще рестартирам компютъра да не би нещо той да е причината.

Прикачен файл

2010-03-07_err.jpg
2010-03-07_err.jpg (79.4 KиБ) Видяна 5848 пъти
Jacket - специалист
Явно дължината на tooltip-а на иконката в systray-а не може да е повече от 64 символа, което не съм го съобразил. Пуснах нова версия 0.42a, в която е оправено това. Засега няма да се изписват стойностите на датчиците при заставане с мишката върху иконката.
den70 - напреднал
След рестартирането на компютъра нещата съвсем загрубяха.

Прикачен файл

2010-03-08_err1.jpg
2010-03-08_err1.jpg (98.38 KиБ) Видяна 5843 пъти
den70 - напреднал
С новата версия 042а всичко поне на пръв поглед е добре. DDNS също работи. Много ти благодаря за помоща. Мисля да спра до тук и утре ще продължа.

Прикачен файл

2010-03-08_042a.jpg
2010-03-08_042a.jpg (71.24 KиБ) Видяна 6255 пъти
den70 - напреднал
Здравей Jacket,

През последните дни нямах много свободно време да се занимавам с устройството, но все пак направих някой неща. Приготвил сам 1% резисторен делител 3:4 за проба с LM335. Така трябва да работи до 167 градуса теоритично. Втори делител 1:5 за мерене напрежението на акумулатора и мрежовото напрежение ( с разделителен трансформатор 220:12V). Когато си готов с корекциите в програмата ще ги изпробвам. Закачих двата датчика с около 10 метра кабел и забелязах че се появи доста шум в графиката. Друго което забелязах е че понякога при първоначално стартиране на програмата или при влизане и излизане от програмата започва да отчита някаква нереална стойност доста по-ниска от отчитаната обикновенно -273. Може би някакво закъснение в началото ще оправи нещата. Също така забелязвам някакво пропадане на данните което не мога да разбера на какво се дължи. Искам да те попитам как да ползувам този файл sensors.rrd? С каква програма мага да го отварям? Мога ли да гледам данните по дни, седмици, месеци? Изпращам няколко снимки с проблемите които съм забелязал.

Прикачен файл

2010-03-10_212813.jpg
2010-03-10_212813.jpg (76.01 KиБ) Видяна 6193 пъти

Прикачен файл

2010-03-10.jpg
2010-03-10.jpg (73.19 KиБ) Видяна 6193 пъти

Прикачен файл

2010-03-07_175437.jpg
2010-03-07_175437.jpg (68.09 KиБ) Видяна 6193 пъти
Jacket - специалист
И аз съм доста зле с времето напоследък, но ще гледам тези дни да добавя корекциите. Пропаданията, както и първоначалните -272 градуса вероятно се получават от загуба на пакети или големи закъснения във връзката между двете точки, особено след като тя минава през интернет.
Можеш да провериш пинга от компютъра от който следиш до точката където се намира пикото, примерно с ping -t -l 64 ip, където ip е адреса на на пикото (рутера). Остави го постоянно така и първо наблюдавай времената колко ms са, след това дали има загуби (request timeout). За да не го гледаш постоянно, можеш от време на време да натискаш Ctrl+Break за да видиш статистики, ако %loss е над нула, значи това е проблема.
Точно за това съм сложил Timeout и Retries настройките. Препоръчвам ти да увеличиш Retries на 3 и Timeout примерно на 400. Ако пак дропи, увеличавай с по 50мс. Timeout. Не забравяй да рестартираш програмата след промяна на настройките (това трябва да го оправя някой ден). Гледай да не вдигаш Timeout-а над 1000мс, ако не се налага, защото настройките важат поотделно за всеки проверяван пин.

Дроповете от -272 знам защо се получават и ще се опитам да ги оправя. Проблема е, че всеки пин се проверява поотделно. Ако до никой от тях не се осъществи връзка не се записват данни от проверката, но ако един се провери, а друг не, неуспешната проверка връща 0 и понеже трябва да се запишат данните за всички пинове на един ред в базата данни, аз записвам и въпросната нула. След прилагане на формулата за LM335 се получават -272 градуса (tC = tK - 272,15) и за това графиката ти се разпъва така. За да не се разпъва мога да направя да се настройват фиксирани стойности за минумум и максимум на графиката.

.rrd файла може да се чете чрез rrdtool.exe, който е в директорията на програмата. Примерно "rrdtool.exe fetch sensors.rrd AVERAGE -s -1h" ще ти върне всички записи от последния час, обаче така данните няма да ти вършат много работа. Ако си ентусиаст можеш да прочетеш тук - http://oss.oetiker.ch/rrdtool/doc/rrdfetch.en.html

Колкото до колебанията в графиките, самото пикоип се смущава, колкото по-високоомен е датчика, толкова повече са смущенията. Не мисля, че можеш да направиш много за подобряване при толкова дълги кабели. Дори тези стойности, които виждаш са осреднени за 10 проверки, които нормално протичат за 10 секунди (ако няма проблеми с връзката). Ако ти изкарвам реалните стойности на всяка секунда, графиките ще са дори още по-къдрави.
mityom - специалист
ето и моето пико закачено на котела, пригоден да работи на отработило маслоhttp://www.picvalley.net/v.php?p=u/1886 ... m0JHPT.BMP
Jacket - специалист
Доста стабилни графики, можеш ли да кажеш колко са дълги и твоите кабели и кои датчици си ползвал?
Аз снощи почти приключих с добавянето на формули към датчиците и с няколко други дреболии, довечера ако се прибера навреме ще направя някои последни тестове и ще пусна новата версия :)
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: