Явно и термостата ти настроен на 40*. Той ми се струва е доста отдалечен от камината, но не е зле да го настроиш на 55-60*. Като палиш камината стой до него, защото поради отдалечеността си има опастност температурата на водата в камината да достигне около 90* преди той да е включил. По-високата температура на вкл. и изкл. ще доведе до намаляването на конденза и запушването на димните канали
naskov написа:Явно и термостата ти настроен на 40*. Той ми се струва е доста отдалечен от камината, но не е зле да го настроиш на 55-60*. Като палиш камината стой до него, защото поради отдалечеността си има опастност температурата на водата в камината да достигне около 90* преди той да е включил. По-високата температура на вкл. и изкл. ще доведе до намаляването на конденза и запушването на димните каналиМалко е спорно, това с терморегулатора в този случай.Поне така мисля, и ще се обоснова.
Ако камината е настроена така с клапите, че да поддържа температура от около 60 градуса и терморегулатора включва около 60 градуса, се появява противопоказен ефект.
Когато се зарежда с гориво, мощността намалява, и терморегулатора изключва помпата.От снимките виждам, че се ползват въглища, не особено калорични, което ме навява на мисълта, че поне 20-30, дори 40 минути помпата ще е изключена.Това ще доведе до охлаждане на радиаторите, и след включването ще вкара водата с доста по-ниска температура от нормалното, което ще доведе съответно до бързо появяващ се конденз, който пък трудно ще се изпари и ще се налепи със сажди.
Полученият "асфалт" ще се разтече под камината.
Мисля, че трябва да намери оптималният режим, при който да се включва и изключва помпата.
Естествено, цялата философия по-горе ще отида по дяволите, ако има трипътен вентил!