• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mim - специалист
клетките, които сме имали, бяха с метална рамка, мрежа, дървена скара и отдолу метална тава, която се изтегляше по жлебове
курешките падат между летвите на скарата и после лесно се почистват от тавата
животните така са на сухо и чисто и ако прегризат скарата няма къде да отидат
разстоянието между скарата и тавата беше около 3 пръста (4-5см)

така могат да се сложат и няколко една върху друга, без да "вали" на тези отдолу :-D

зайците трябва да имат неща за гризане, иначе им растат зъбите, но все пак да не хванат гората :-D

и "кутия" постлана със слама за зайките вътре в клетката

водата беше в едно обърнато шише в някакво канче, подобно на хранилките за папагали
за храната обаче нямам спомен
cakev79 - специалист
Благодаря за съветите.Аз клетките вече ги направих.За сега 2 стигат.Една дървена и една метална конструкция.Снимки др път.Сега зор са ми хранилките.Иска ми се зърното да е в хранилка която пуска само когато заека иска.Мисля че тр да обиколя зоомагазините.Ако някои има подобни нека покаже,да спестим разходката.
nautilus33 - майстор
Да разбутам малко темата. ПОчнах един зайчарник 2х0.70м, като съм готов с дървената рамка, но не е сглобена още. Проблемът е, че се чудя какво да ползвам за под- гледах в нета, че слагат от тази поцинкованата точкована мрежа, но ми казаха, че зимата ще им духа. Отстрани мисля да оградя с рабица, понеже е най-евтиния вариант. Чудех се да сложа дъски за под, но бързо ще изгният. та, някой ако може да предложи някакъв оптимален вариант, който също така да не е и много скъп :)
plamen6703 - майстор
nautilus33 написа:
Да разбутам малко темата. ПОчнах един зайчарник 2х0.70м, като съм готов с дървената рамка, но не е сглобена още. Проблемът е, че се чудя какво да ползвам за под- гледах в нета, че слагат от тази поцинкованата точкована мрежа, но ми казаха, че зимата ще им духа. Отстрани мисля да оградя с рабица, понеже е най-евтиния вариант. Чудех се да сложа дъски за под, но бързо ще изгният. та, някой ако може да предложи някакъв оптимален вариант, който също така да не е и много скъп :)
Заек и дървена клетка принципно са несъвестими, все пак е гризач и отделно от това поема миризма...но щом клетката е готова ще я ползваш :)
Отдолу е добре да е метална скара и под скарата метална тава да събира отпадъците от скарата и да може лесно да се почиства и измива. Много е важна хигиената, както за правилното отглеждане на зайците, така и за околните...Миризмата не е за подценяване и в зависимост къде се отглеждат зайците може да стане повод да си развалиш отношенията със съседите и да ти създаде затруднения и на теб.
nautilus33 - майстор
Ами рабицовата мрежа ще я слагам отвътре, така ще могат по-малко да гризат самата рамка. Идват ли ти някакви идеи за металната скара? Имам едно голямо кълбо с т.нар шипка, не знам с какво Ф, но е около 6мм май или малко повече. Чудя се дали да си играя да я режа на парчета, но пък как да я хвана към рамката после.
Илчо Илиев - майстор
Търси клетки за носачки,направени са от по дебела мрежа и са на няколко размера на отвора..
Може само от нея да си направиш клетки,но може и да направиш конструкция и да ползваш мрежата за под...
Това,че ще им духа зимата....не го мисли,но ако няма да са на етажи,не слагай тава отдолу..
Става и изцяло дървена клетка,но ако може не ползвай чам,поне не за пода,който трябва да е от летви,през 15-20мм...
plamen6703 - майстор
nautilus33 написа:
Ами рабицовата мрежа ще я слагам отвътре, така ще могат по-малко да гризат самата рамка. Идват ли ти някакви идеи за металната скара? Имам едно голямо кълбо с т.нар шипка, не знам с какво Ф, но е около 6мм май или малко повече. Чудя се дали да си играя да я режа на парчета, но пък как да я хвана към рамката после.
Ако ще правиш една клетка за зайци на първо време щом клетката ще е от дърво може да направиш пода на клетката от кофражен шперплат. Металната скара ще ти излезе по-скъпа, а и с кофражният шперплат ще отпаднат притесненията ти, че ще духа под клетката.
Пробвай и ако ти допадне отглеждането на зайци винаги можеш да направиш железни клетки или желязна скара и да увеличиш броя на зайците :)
nautilus33 - майстор
Ами аз съм гледал преди години, но самата нашрава на клетките ми е малко сложна☺. То май и с кофражни дъски ще стане, трябва само да изтичам да видя цените. Иначе ще обмисля и варианта с нарязаната на парчета "шипка". Иначе съм намислил отстрани да е с дървени кепенци, които да ги поставям зимно време, за да не духа отстрани.
Даже за под ми хрумна да го направя от перфорирана ламарина, ама май ще им е бая студено да стоят на нея. Макар че в единия край ще сложа дървения , за да лежат там.
  • 1
  • 2

Тема "клетки за зайци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: