Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Peso_bg - напреднал
Здравейте,
Честит празник
Търся идеи / мнение / за зид с тухли POROTHERM 38 N+F
има вариант за зид който стърчи 8 см от колоните "Фиг1"
и зид който стърчи 13 см "Фиг2"
при фиг2 ме притеснява 13 см дали не са много??
и дали тухлите ше са достатъчен изолатор
ще се радвам да споделите мнение.
Поздрави.

Прикачен файл

fig1.JPG
Фиг1
fig1.JPG (19.3 KиБ) Видяна 5103 пъти

Прикачен файл

fig2.JPG
Фиг2
fig2.JPG (21.29 KиБ) Видяна 5103 пъти
Spokoiniq - майстор
По-добре с фибрана, 38-та не се нуждае от допълнителна изолация и ако минеш с 12-ка пред колоната и не ти стигне студения мост ще ти е бетона и ще кондензираш отвътре.Мое мнение-фибран вътре и вън(още в кофража).
Peso_bg - напреднал
Точно това ме притеснява
дали няма след първата зима да се отбележат всички колони и трегери по вътрешната мазилка "от мухъл"
Spokoiniq - майстор
С фибрана нямаш ядове.
PIP - майстор
Преди да почна да строя аз проучвах същия въпрос и за себе си избрах поротерм 25 + 8см eps. Не бързай, потърси повече информация.

Ето ти нещо на български за старт (ако не ти се чете всичко виж абзаца за стените).
Jason - специалист
По моето скромно неспециалистко, но логическо мислене и двата варианта имат много компромиси.
Да разчиташ само на тухла за ТИ си е наивно според мен, но е въпрос на цел, разбира се. :idea:
С фибранът на втората снимка ще е приблизително същото ако се изпълни според снимката. фибранът ще ти даде добро съпротивление на топлината и много малка част от нея ще премине в колоната.
НО, какво става само един см. вдясно и ляво от фибрана?
:? Топлината преминава през тухлата, заобикаля фибрана и ...........добре дошла колонке, респективно малко термомостче.
Според мен или изолираш цялата стена или изолираш колоната напълно. Разликата е в парите за изпълнение и в крайния ефект.
Ако някой от тук списващите профита смята, че съм прав в мислите си, то може и да ти даде повече съвети по порактическото му изпълнение.

за помощ мога да ти препоръчам termocalculator.inobix.com
:wink:
future - специалист
фиг2 не и по-добре да се обърни,тоест 12 да е вътре.Какво те притеснява 13см. дали не са много.По скоро се притеснявай от обратното ,да не са малко.Колоната няма да излезне точно 25х25 и без леки отклонения.Дори и да няма нужда от изолация според книгите, според мен няма да ти се ускъпи много да удариш една да речем една петица епс.Не само за изолация ами и за изправяне и изравняване на стените.Дали ще е 40см или 45см,май няма значение.Еднозначен отовор няма да получиш.Всичко е въпрос на лични преценки.
Просто мнение!
Spokoiniq - майстор
С тая разлика че 38 е бая по-скъпа от 25 и не се прави тук.Като към 38 добавиш 5-7-8 EPS и цената ти е бръкнала вече в гъза, и пита за още.Пасивна къща така или иначе няма да стане.Аз направих мансардата ми с 25+ЕPS и съм доволен, хем седи на тухла още в момента.38 изрично е дадена за елиминиране на нуждата от изолация отвън, но ако на някой му се набива пара винаги има кой да я вземе :lol:
torbalan - Дървен философ
наскоро в козлодуй строиха голям магазин (голям като площ)
използваха фибран за колоните, мисля че това по-добрия вариант...
Peso_bg - напреднал
Благодаря на всички които се включиха
PIP линка е супер /прочетох го с интерес/.
от 3 месеца чета и
нещата които бях решил като начало да строя с 25см тухла
+ изолация.
но се надявах че с 38цата да спестя от фибрана..
Поздрави

Тема "Идеи за зидане на POROTHERM 38 N+F" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: