• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всички въпроси за вилата.
schuldiner - майстор
Мерси! Като обрасне още малко, въобще няма да личи, че е изкуствено - аз това харесвам. Жабите са за да ядат ларвите на комарите, а и не само техните. Засега се справят (ако не се завъдят жаби до май/юни, пускам дребни рибки) и положението с кръвосмучещите е по-добро, отколкото отпреди езерцето. Сигурно щото комарите се подлъгват да снасят само в гьола, а там ги чака изненада - стотици гладни попови лъжички. Ще снимам като го изпразвам след месец.
А ти как ще съвместиш басейн за къпане с гьол, още не ми е ясно. Разбира се, че с повечко филтри и химия, че и някоя автоматизирана система ще трябва, ама това хич не е по вкуса ми...
И още нещо - ако сложиш фибран на дълбоката част, по-лесно ще се стопля лятото, но и по-бързо ще замръзва зимата. Как смяташ да го зазимяваш? Освен това мисля, че 12+ кубика не е за "направи си сам" - иска си смятане от конструктор, иначе най-честият проблем е сцепване през средата на дъното и отлепяне на облицовката на стените. Особено на терен с денивелация. И някак ми се струва, че бюджет от 1000 лв. ще ти е крайно недостатъчен - потърси оферти за септична яма със сходна кубатура и конструкция и сам прецени...

То не е много по мойта част, но май е добре бетонов басейн да се пълни максимално бързо след отливането, за да държи водата напрегната конструкцията в правилната посока. По същата причина не се източва всичката вода на дълбоките басейни - за да не хлътнат стените навътре от линейните разширения (свивания) и напора на обратния насип. Та затова помисли не можеш ли да събереш отливане, декофриране, шпакловка и хидроизолация в една седмица, докато е що-годе пресен бетонът. Декорациите с речни камъчета можеш да си ги направиш и месец-два по-късно, когато набере якост.

ПП Хидрото ти е най-маловажната част (на пръв поглед странно)! Ако на шпакловка и какво да е хидро след първата зима имаш спуквания и цепнатини, най-добре целия да го дублираш отвътре с херметична мембрана. А ако бетонът и армировката ти са ОК, няма да се наложи да даваш грешни пари, освен за красота, разбира се... Само помисли - водоплътните съставки или хидроизолиращите бои не правят конструкцията по-здрава - поддаде ли тя, заминават и те. Наблегни на армировка, марка и спазване технологията на полагане на бетона - там е важното!
И да не си помислиш, че съм бетонджия! Точно обратното - с хидроизолации се занимавам...
kaishew - специалист
Здравейте колеги,предлагам един по нестандартен начин по темата.Разгледайте следната тема малко по надолу.http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=20855
hristomirov - специалист
Здравей!Точно тази тема на която си пуснал линка ме наведе на мисълта за 2 в 1!Но вече разбрах че ще ми е доста трудно почистването и подръжката.Затова свих нещата , като басейна само ще изглежда като езеро!Затова искам в плитката част малките камъчета да са налепени,за да могат да се чистят.С това се уточнявам и към schuldiner -само ще изглежда езеро,но с чиста вода ,хлор,обикновенни растения в маскирани саксии в плитката част..!С две думи - никакво съвместяване-визуална измама!Направя ли го по този начин,после ако реша да пусна риба,водорасли,трастика и т.н. ще ми е по-лесно.
Може би ще те послушам и няма да избързвам с хидроизолацията и декора на дълбоката част преди следващият зимен тест :) Проблем е също че при мен няма гладки морски камъни и трябва да лепя пясъчни плочи,които съм използвал за цокъл на самата вила(вижда се по снимките).За плитката част ще намеря малки речни-там няма отвесни стени и не е проблем.
По късно ще се опитам за по-точна представа чрез една програма да симулирам визуално проекта си,но ще ми отнеме извесно време. :wink:
alekghe - специалист
hristomirov написа:
Здравей!Точно тази тема на която си пуснал линка ме наведе на мисълта за 2 в 1!Но вече разбрах че ще ми е доста трудно почистването и подръжката.Затова свих нещата , като басейна само ще изглежда като езеро!Затова искам в плитката част малките камъчета да са налепени,за да могат да се чистят.С това се уточнявам и към schuldiner -само ще изглежда езеро,но с чиста вода ,хлор,обикновенни растения в маскирани саксии в плитката част..!С две думи - никакво съвместяване-визуална измама!Направя ли го по този начин,после ако реша да пусна риба,водорасли,трастика и т.н. ще ми е по-лесно.
Може би ще те послушам и няма да избързвам с хидроизолацията и декора на дълбоката част преди следващият зимен тест :) Проблем е също че при мен няма гладки морски камъни и трябва да лепя пясъчни плочи,които съм използвал за цокъл на самата вила(вижда се по снимките).За плитката част ще намеря малки речни-там няма отвесни стени и не е проблем.
По късно ще се опитам за по-точна представа чрез една програма да симулирам визуално проекта си,но ще ми отнеме извесно време. :wink:
Здравей отново .Радвам се ,че съм ти помогнал с нещо.Според мен е хубаво изолацията да е течна ,защото не те кара да я обработваш допълнително както е при рулонната.Относно филтъра,може да направиш и естествен, като на върха на водостока поставяш една тръба около ф 400-500 и дължина около метър под ъгъл около 10-15 градуса като от долният край правиш тапа с отвор за водата.Вътре правиш една кошница от няколко пласта рабицова мрежа .Вътре слагаш различни фракции скална маса,като почваш най-отдолу с най- дребната и повишаваш обема на зърното във височина.Така протичайки надолу водата ще се пречиства по естествен начин,само от време на време кошницата се вади и се сменя материала вътре.Относно визията от вътре,можеш да направиш стените с речни камъни много лесно.Като заложиш кофража отвътре слагаш един пласт глина около 3-5 см. и набиваш в нея речни камъни,горе-долу до средата,след това отливаш бетона.Като махнеш кофража калта се измива и остават видими камъните които са в глината.Така получаваш видим калдъръм от едри камъни.Ако искаш да са по-дребни камъните ,то трябва да намажеш кофража с препарат за поли бетон и пак наливаш.След сваляне измиваш и се получава пак калдъръм ,но вече с много малки камъчета.Ще се опитам да ти кача снимки как изглежда дребния калдъръм.Успех.
alekghe - специалист
Ето ти и няколко снимки,за да добиеш представа.Изображение

Изображение
hristomirov - специалист
Здравей!Никой до сега не съм чувал да използва такава технология за калдъръм от речни камъни,а е толкова елементарна и хитра че направо паднах!Благодаря ти! :wink: Единственият ми страх остава в това че си е технология и си иска майсторлък...!Например глина едва ли не, не съм виждал,та камоли да работя с нея.Как се слага,с маламашка ли и...продава ли се?Чак ми е неудобно да задавам такива въпроси,но като се замисля ако взема че оплескам камъните отвсякъде с тази кал,после като декофрирам да не вземат да изпопадат или да останат по кофража...-какъвто съм си късметлия... :-D А как се прави на земята-налепям пак с глина и камъни кофражното платно ,изчаквам да стегне и всичко това го обръщам върху току що отлятия бетон-така ли е или греша? :?:
И за филтъра да те попитам:ако съм разбрал правилно входящата вода влиза отгоре-свободно, тръбата(филтъра) стои почти хоризонтално но за тапата и откъде излиза филтрираната вече вода-не разбрах ....ако е така изобщо:?
Съжалявам но това са неща с които човек трябва да се е сблъсквал за да са му ясни,а аз не съм и затова ти благодаря за отделеното време и внимание!
Постарах се да направя един бърз монтаж на това което ми се върти в главата ,като всичко е в съвсем грубо нахвърляно без украшенията и др.Това малкото в дясно ще е водопадчето,но не успях да го издокарам!Камъните по средата минават през плитката част и по ръба на дълбоката и стигат до полуостровчето -поне такъв е планът!

Прикачен файл

my work.jpg
my work.jpg (80.41 KиБ) Видяна 9457 пъти
alekghe - специалист
Здравей!Това с камъните става много просто.Намираш земя която не трябва да е песъчлива,разбъркваш с вода до получаването на гъста кал.Трябва да е като пластелин.Нанасяш я с маламашка или с каквота ти е удобно.Камъните ги набиваш така,че да се вижда половината,за да може да ги хване бетона хубаво.Всичко това го правиш при изправен вътрешен кофраж.Желателно е по видимата част откъм бетона да няма кал защото след това ще паднат.Ако започне да се свлича ,изчакваш малко да стегне направеният пласт и продължаваш нагоре.Има хубави дълбокопроникващи инпрегнатори с които да ги обработиш след това.Относно филтъра,разбрал си ме правилно,просто отдолу има отвор през който протича вече пречистената вода.
hristomirov - специалист
Разбрах!Остава само "малкият" проблем да намеря находка на речни камъни.. :) Обаче си мисля друго: тъй като започвам да си правя локвата
около 29-30.03. и дотогава трябва да съм осигурил всички материали, платна,тръби и т.н. и няма да имам излишно време да ходя по реките и да събирам обли камъни и то доста май ще ми трябват, така че мисля че този клдъръм ще се получи и като облицовка по следният начин:вземам едно кофражно платно,слагам го хоризонтално,около него сковавам 4 дъски и върху него пак по твоя метод-бяла пръст,камъни,тънка арматура и тънък пласт бетон-да стане като тънък панел с лице.Само откъм материал ще дойде малко по-неизгодно.После ги лепя...! ...Ще видим!Но дори и да не направя облицовка по този метод да знаеш че си ми помогнал много! :)
alekghe - специалист
Относно речните камъни,мини през някой бетонов възел дето работи с речна фракция и там ще намериш.Вярно ще са с големина до 35мм,но ще ти свършат работа,а това с панелите го помисли,защото колкото повече елементи,толкова повече връзки и ядове.Успех!
hristomirov - специалист
Ще се поразтърся,дано намеря!А за панелките само си го мислих като опция не само за басейн.Горе-долу колко време отнема технологията на 1кв.м.?И дали ще се получи с обикновенни камъни или с пясъчниците които продават по борсите?Да те попитам последно - работил ли си с водно стъкло- имам 10л. и искам да го използвам?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

Тема "Кофраж и отливане на езеро-басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: