• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Милен - майстор
alfafen написа:
Милен аз невиждам разлика дали е моточасовник или електромер в случая както каза lov бойлера е само на нощтна тарифа. Няма какво да се обърка а ако към сметката вкл. и юнга-та :shock: .Само аз невидях икономията тук :?
Разликата е че му липсва ватметъра на моточасовника :lol: а за мен това е съществена разлика и метода на измерване на енергия с моточасовник минава в графа косвени, ако изобщо може да се нарече метод.

пп.

Сега му прегледах поста отново :lol: 200kWh бойлера плюс Юнгата :lol: по 6.66kWh на ден за двата консуматора си е нормално.

При цена на ел.енергията за EVN
200кWh x 0.117lv =23.4lv само на нощна
200кWh x 0.176lv =35.2lv само на дневна

Сметка между 23 и 35лв за топла вода ми се вижда нормална и при мен е в този диапазон както казах по нагоре.
Тани - модератор
И аз не съм съгласен , че сметката за ток на бойлера не може да надхвърли 30 лв. В предишния си пост писах само за къпане , че изпразваме три бойлера на денонощие , а още нямаме деца! Засега сме двучленно семейство! Нека който спори , че не може да харчи един бойлер толкова ток , нека сметне колко киловата са необходими за загряването и съответно колко струва на месец! Реална икономия може да се получи от бойлера , като се смени пръскалката на душа с такава с по-ситни капчици. Преди се къпехме по половин час и бойлера не свършваше , а сега с новата душкабина с пита отгоре , водата (топлата) свършва за около 15 минути! Не съм чул досега някой да спомене това , но това е нещо , което няма да ви струва толкова пари , а може да спестите доста!

Относно слънчевата енергия - всеки трябва сам за себе си да си направи сметка колко топла вода му е необходима , след това колко трябва да инвестира за инсталация и чак тогава може да се каже дали си заслужава!

Аз затова мразя да давам и още повече мразя да чета мнения , че еди кое си е най-икономично , изгодно или най-доброто . При всеки е различно и за всеки проблем се подхожда строго индивидуално! Затова понякога досаждам с много въпроси , преди да дам някакъв отговор! Това е все едно да ми е все по-трудно да чета без очила, а някой да спори с мен , че е невъзможно да се чете без очила и то не какви да е а точно 7,5 диоптъра! И да ми казва : Абе ти луд ли си? Ти ли ще ми кажеш че не става , че аз цял живот ги ползвам без проблеми, а на тебе нямало да ти вършат работа - ето вземи моите и пробвай!

Аз също съм ЗА ползването на слънчева енергия и даже вече съм си взел част от инсталацията . И аз бях подведен от подобни коментари как за 1500 лева ще си направя слънчева инсталация , но на грубо сметнах че са ми говорили глупости и приготвих за покупката 2500 лева за инсталация с бойлер и два плоски колектора. Като отидох в офиса , въпреки отстъпките , които не бяха малко , за тези пари (2800 лева- толкова имах в мен) успях да си взема само бойлера и един колектор и всички други "дреболии" остана да купувам още един слънчев колектор и помпена група. Значи още около 1300 лева!

ПП Милене , моля те сметни макар и косвено , колко струва загряването на бойлера три пъти на ден по някаква средна цена!
LazarGanev - "Велик майстор"
Тани, напълно съм съгласен с тебе, ама масово не се разсъждава така,а всеки си мисли, че като сложи бойлер 80л и панел от 500лв и е в джаза. Няма такова нещо!
stamenov1 - специалист
Иначе казано /щото мен лично джаули и калории ме дразнят/ на всяко вещество можеш да определиш енергията в киловатчаси, необходими за промяна на температурата по следната формула:

А=c*m*(t2-t1), kWh , където
с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/
m - масата на веществото в килограми
t2 - крайна температура в целзиеви градуси
t1 - начална температура в целзиеви градуси

Специално за водата - пример с 80 л бойлер /пренебрегваме водосъдържателя/:

А= 0,00116*80*(70-10)=5,6 кWh
По три пъти на ден.
Милен - майстор
Ето това е истинската формула :thumbs:

По три пъти на ден Тани ти излиза грубо 18кВтч х 0.17= 3лв

По 6 пъти на ден 6лв :) по един път на ден 1лв, по 10пъти на ден 10лв.

Коментара и сметките ми бяха предизвикани от lov и неговите 200kWh което са си нещо нормално при нормално ползване т.е. по бойлер, най много 2 инцидентно. Пък вече при неколкократно зареждане човек трябва да се замисли или за по голямообемен акумулиращ, проточен или за някакъв друг алтернативен източник на топла вода.
Тани - модератор
Ами при минимална сметка 80 лв през лятото няма как да не се замисли човек :-D . В момента съм с 200 литров соларен бойлер с дебела изолация и две серпентини , но все още съм само на ток така , че в общи линии промяна в сметката няма :?

А и държа да кажа , че не съм се съмнявал в сметките ти и именно затова исках ти да ги направиш или някой друг , който може да докаже че и 30 и 90 лв сметки за ток САМО за бойлера са нормални в зависимост от навиците на потребителите! И ако инвестицията за слънчева система в единия случай ще се избие за 5 години то същата тази система в другия случай ще се изплати за 15 при положение , че е платена кеш . А ако е теглен кредит , то може и да са повече от 20 и тогава инвестицията е неприемлива!
romanpm - майстор
LazarGanev написа:
Тани, напълно съм съгласен с тебе, ама масово не се разсъждава така,а всеки си мисли, че като сложи бойлер 80л и панел от 500лв и е в джаза. Няма такова нещо!
:prost: :lol: :yes:
Имам такова нещо от 2000 г. което е струвало тогава 55 лв водосъдържател плюс ~100 лв материали , и продължава да работи :)

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (60.04 KиБ) Видяна 4571 пъти
alfafen - специалист
Искам да поздравя Тани за: "Относно слънчевата енергия - всеки трябва сам за себе си да си направи сметка колко топла вода му е необходима , след това колко трябва да инвестира за инсталация и чак тогава може да се каже дали си заслужава!" това май е най разумното казано до тук :prayer:
Милен - майстор
romanpm написа:
Имам такова нещо от 2000 г. което е струвало тогава 55 лв водосъдържател плюс ~100 лв материали , и продължава да работи :)
:lol: Добре изглежда и сигурно е ефективно. Тръбите на панелите от какъв материал са.

Струва ми се че си му забравил гръмоотвода :wink:
romanpm - майстор
Милен написа:
romanpm написа:
:lol: Добре изглежда и сигурно е ефективно. Тръбите на панелите от какъв материал са.
Струва ми се че си му забравил гръмоотвода :wink:
Тръбите са 1/2 към 1 цол поцинковани , а има и връзка 10мм към гръмотводната инсталация на блока :wink:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Консумация на ел. енергия от бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: