• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
Според мен така е по-добре . Ако е правилно оразмерена системата , няма да се притеснявам като тръгна на море да покривам колекторите със чаршафи разни такива глупости а дори направо ще изключа и помпата и ще съм спокоен , че като се прибера всичко че си е наред! Това че веднъж два пъти в годината ще спре тока и ЕВЕНТУАЛНО ще стагнира пропиленгликола и че трябва да подгрявам на ток въобще не ме притеснява. Сметни колко струва един UPS и си направи сметка за колко време ще се избие от спестяване на ток за подгряване в аварийни ситуации! В общи линии без да смятам само от цената на малкия акумулатор мога да изкарам с години :lol: .

Ако не се лъжа ми казаха , че пропиленгликола стагнирал при по-ниска температура - около 180 градуса , но може и да се лъжа!
armagedamian - специалист
Тани написа:
А може ли да се направи така , че при прегряване разширителния съд да поема течността и да не се долива после системата ? Искам да чуя и други мнения!Защото ми казаха , че не ми трябвал UPS за моята! :? :? :?
Ne stava!Membranata na RS "dyrji" do 130gr.C Ako e montiran pri bojlera moje,no ne znam kakyv shte e efekto ot visokata temp. vqrhu uplqtneniata!
LazarGanev - "Велик майстор"
armagedamian написа:
Тани написа:
А може ли да се направи така , че при прегряване разширителния съд да поема течността и да не се долива после системата ? Искам да чуя и други мнения!Защото ми казаха , че не ми трябвал UPS за моята! :? :? :?
Ne stava!Membranata na RS "dyrji" do 130gr.C Ako e montiran pri bojlera moje,no ne znam kakyv shte e efekto ot visokata temp. vqrhu uplqtneniata!
Стига бе, и това го казва специалист :) ! Как ги проектирате вашите инсталации тогава - да изхвърлят антифриз при прегряване ли? И после какво - ходите да доливате ли, или клиентът да си долива с вода? Наистина ми стана интересно, я раздуй!
filmatoplo - майстор
В интерес на истината нямам досега изхвърляне на течност от баланса 6 бара , течността се побира в съда и после се връща .Това за 1 час без ток при силно слгреене , но в система която си действа тоест си има консумация на топла вода заденя .Ако оставиш инсталация 10 дена без консумация може да има проблеми , бойлера или бойлерите ще се заредят и до 80-90 градуса -виждал съм го, текът баланси или се пукат меки връски , ако няма кран горе преди обезвъздушителя ще се изпари част от течността в системата -така налягането на системата вечер ще падне и ще засмуче въздух то така или иначе при завиране се е образувал въздух в нея .Помпата денем ще включва но циркулация няма да има от въздушната тапа и цирка се повтаря -оправя се като сутрин или вечер се дозареди системата с течност , като преди това се огледа и сменят детайли -обезвъздушител или др повредено .
LazarGanev - "Велик майстор"
filmatoplo написа:
то така или иначе при завиране се е образувал въздух в нея .Помпата денем ще включва но циркулация няма да има от въздушната тапа и цирка се повтаря -оправя се като сутрин или вечер се дозареди системата с течност , като преди това се огледа и сменят детайли -обезвъздушител или др повредено .
Филма, няма как да има въздух, ако всичко е наред. Това, което се образува не е въздух, а водни пари, които кондензират доста над 100°С, заради налягането (тоест още през деня) и пак имаш течност, която си циркулира. Ако няма загуба от теч през баланса, или загуби на пари през автоматичния обезвъздушител, няма нужда от доливане. Ако има загуба от теч, значи нещо не е наред - или съдът е малък, или нещо друго. Ако съдът е достатъчен, няма как налягането да стигне 6 бара, всичко си остава вътре. Помпата над 120°С не трябва да бачка. Това зависи от управлението де - трябва да си му е зададено с цел да се предпазят компонентите, както каза и armagedamian. Като няма циркулация кво те бърка колко е в панела - като спадне температурата- всичко ще си тръгне пак. Уплътненията трябва да са подходящи, ако има обезвъзвушител горе на панела - трябва да е с кран, както казваш и така.
Последна промяна от LazarGanev на чет мар 11, 2010 11:57 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
armagedamian написа:
Тани написа:
А да се сложи разширителния съд при бойлера в мазето грешка ли е? Не съм си купил помпена група все още , но ако не се лъжа извова за разширителен съд е точно там!

Относно уплътненията именно затова съм се спрял на стоманена тръба за да няма много снадки . Уплътненията са клингеритови и мисля , че няма да има проблеми! Затова всъщност започнах тази тема , за да кажете къде са слабите места при прегряване и дали мога да се справя със всичките?

Ще отделя темата за да си пишем спокойно , без да спамим темата за UPS въпреки , че ако се изпълни така системата той може да остане излишен!
filmatoplo - майстор
Това последното го давам като пример предположение какво ще стане не с моя и твоя инсталация , ами с направи сам без спазени тънкости.Но съм виждал системи спрели заради липса на ток с дни 7-10 дори с юпиес който естествено не работи заради истощен акомулатор . А за покриване на панели със чаршафи съм го правил точно да успея да налея нов антифриз на една такава инсталация спряла от липса на ток .Тая есен един мой клиент ме попита дали може да си закрие панелите на хотела да не работи зимата казах му да -закри ги но вятъра издуха чулчетата язък за труда :wink:
Тани - модератор
Ако системата предварително е била проектирана да не и е проблем прегряването , просто трябва " да и дръпнеш щепсела" за да не работи помпата и да не ти заври бойлера когато става въпрос за толкова дълго време! Моето управление при покачване на температурата в бойлера спира помпата , каквато и да е температурата на колектора , така че опасност от прегряване на бойлера няма! Преди ме попитахте колко литра е системата за да се прецени дали ще ми стигне разширителния съд

- 2 колектора по 2,7 м2 на сънсъстем
- Долната серпрнтина на 200 л бойлер пак на сънсистем
- закупил съм 50 метра , но най-вероятно ще ми стигнат 30 м тръба стоманена тръба 16 мм.

Дали ще ми е достатъчен разширителен съд 16 литра или да взимам по-голям?

Също така са ми дали 15 литра пропилен гликол дали ще ми стигне? Да не започна да пълня системата и да се окаже недостатъчен?
2v6 - майстор
Тани написа:
Ако системата предварително е била проектирана да не и е проблем прегряването , просто трябва " да и дръпнеш щепсела" за да не работи помпата и да не ти заври бойлера когато става въпрос за толкова дълго време! Моето управление при покачване на температурата в бойлера спира помпата , каквато и да е температурата на колектора , така че опасност от прегряване на бойлера няма! Преди ме попитахте колко литра е системата за да се прецени дали ще ми стигне разширителния съд

- 2 колектора по 2,7 м2 на сънсъстем
- Долната серпрнтина на 200 л бойлер пак на сънсистем
- закупил съм 50 метра , но най-вероятно ще ми стигнат 30 м тръба стоманена тръба 16 мм.

Дали ще ми е достатъчен разширителен съд 16 литра или да взимам по-голям?

Също така са ми дали 15 литра пропилен гликол дали ще ми стигне? Да не започна да пълня системата и да се окаже недостатъчен?
Моята система е с два слънчеви колектора, общо около 5л вместимост. Сложил съм мембранен разширителен съд е 12 л, с начално налягане 1.5 бар.
При нормална работа налягането се вдига до 1.8 бар.
Когато помпата не работи и има силно слънце налягането се качва до около 2 бар.
Няма никакъв проблем да влезе гореща вода в разширителния съд - кипенето в колекторите е бавно и течноста кондензира и изстива по трасето. Оставил съм и 1 м гола медна тръба между разширителния съд и трасето.
Теоретично в разширителния съд може да влезе само толкова течност, колкото събират колекторите. В тръбното трасе изпарената течност бързо изстива и кондензира заради налягането.
Нямам предпазен вентил. Обезвъздушаването ми е ръчно с капилярка.
Тани - модератор
Благодаря за отговора! А с колко метра тръбен път и с каква серпентина си? На моя бойлер сигурно само серпентината ще събере близо толкова , колкото цялата ти система :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12

Тема "Слънчева инсталация със защита от прегряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: