• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 66
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Zoro5 - специалист
Когато има изградена цялостна инсталация може да се говори за КОП на инсталацията. Като се коментира термопомпа се разбира КОП-а само на термопомпата, защото не се знае как ще се доставя топлоносителя - може да е на самотек ,а може и от кладенец 200м и сондажната помпа да е по-мощна от компресора! И също трябва да се прави разлика между отоплителната инсталация (парно) и топлоизточника (ТП,котел и т.н.) който я захранва. А най-лесно сравнение на различни системи се прави като се сведе всичко до цена на киловатчас (от дърва, газ, ток, ТП и т.н.).
edmondo - напреднал
Четох доста постове от темата ама и доста не разбрах от споровете.

"Проектанта" просто бълва откъслячна информация, но с нея даже не може и да се обоснове.

Доколкото ми е извесно КОП на инсталация постигаш цялостно чрез атвоматизация и прецизиране на температурните кръгове. Така извличаш пределна полезност от инсталацията. Не случайно фирми като Danfoss, Oventrop, Belimo и други разработват цели системи за автоматика.

На малки къщи е безмислено да слагаш конвектори, ако ползваш термопомпата за отопление. Никаква файда няма от това да харчиш ток за "духалка". И проектанта пропуска да каже селекция на конвектор се прави при охлаждане и там е рисковано. Докато при отопление колкото повече му вдигаш температурата на входа толкова повече топлоотдаване имаш. Въпроса е че вентилатора си върти нон-стоп. Шума се оправя лесно със шумопоглъщата материя под капака или куфара ако е за скрит монтаж.

Относно подовото не е необходимо да слагаш лира, и на изхода да връзваш последователно подова серпентина. Има си вентил със сензор, струва около 40 лв. Датчика връзваш на връщата тръба, а вентила на подаващата. После след настройка на температурата на връщащата тръба и делта Т, той сам си регулира колко флуид да подаде.
Ако щете му подавайте и 110С вода.

Колегата ви залива с енергийни разчети и натоварвания, но са ефективни за хотели и сгради с вариращ коефициент. За къща от две стаи, хол, кухня и баня са безмислена загуба на време.

За съжаление проектантите, вече не са проектанти, а търговци. Те изнудват хората, правят свръх безмислени и претрупани проекти само и само да защититят хонорар. Много фирми за климатизация фалираха и заради кофти проекти, които като се изпълнят не работят, а инвеститор не плаща за неработеща инсталация. :lol:
filmatoplo - майстор
Ако имаш вече готови подове със скъпи гранитогреси което изключва монтаж на подово спасението е вентил конвектори :wink: , но ако сега се строи просто е задължително подовото +отделно климатизация за лятото .
edmondo - напреднал
Да изцяло си прав. Всичко е въпрос на предпочитания. За всяко нещо има много решения въпроса е да има реална преценка. /между нас казано предпочитам понякога от тук да черпя идеи отколкото от колкото от надути търговци или преучили вишисти :roll: /

Сега пак повдигам тема, която може би е за самостоятелно развиване, но модераторите мисля, че биха ми простили и преместели ако съм сбъркал.

Днес цял ден се рових пак за въпросното прозводо хем на топло, хем на студено хем и на електроенергия.
Въпроса взе да ми става все по-интересен. Преди време във фирмата която работех продавахме решенията си основно реализирани с чилъри и конвектори на Cerrier.
Но сега разбирам, че те съвмесно с UTC патентовали системата са произвели такъв генератор.

Ето линк който има нормално, макар и оскъдно обяснение на принципа на действие.

http://www.yourownpower.com/Power/#How% ... orks%20...
Хитро решение - горещите пари преминават през парна тубина и генерират ток. Да може да е с ХXX V напрежение, но с инвертор се трансформира до общия регионален стандарт. Лошото е, че информацията из нета е оскъдна или поне това което съм изнамерил до момента. На всякъде се говори за мощности от около 400 kW топлинна/хладилна енергия и 1-2 MW електрическа енергия.
Единствената тънкост тук е турбината и контрола на горещите пари в пътя им до, от и след генератора. Мисля че Китай вече подготвя поточните линии за подобни турбини. А когато те го направят ние ще сме със тях за наще термопомпи
Iliev Labs - специалист
edmondo,
Всичко би се осмислило, ако генератора на електричество, успее да захрани помпата. Аз съм скептик. Въпреки че има логика.

Прикачен файл

ORC Components sm.jpg
ORC Components sm.jpg (69.61 KиБ) Видяна 4613 пъти
това е интересно но е за някой голям инвеститор нас това какво ни бърка да не би братята китайци да ги направят в такъв мащаб, че да се възползва и обикновения човечец.
tsvetelincho - напреднал
Здравейте, случайно попаднах на темата и ми стана интерсено...
Ако мога да споделя моите лични впечатления.Монтирахме (е преди това я и проектирахме) две въздух - вода Дайкин Алтерма термопомпа вързани към подово отопление/охлаждане.Няма проблеми всичко бачка а зимата не беше от най - меките. Ще се опитам за споделя накратко малко от моя опит с термопомпите.Изборът на термопомпа е трудно нещо обикновено се преоразмеряват-това си е до проектанта колко е чел.Преоразмеряването идва от факта че повечето колеги оразмеряват термопомпите както се оразмерява котел- груба грешка.Защото горелката на котела има модулирана мощност от 10 до 100% и това прикрива грешката при оразмеряването, като пример- потребна мощност 25кВ при външна изчислителна темперетура -16 за София е вече е -12 което си малко невярно ама който го е измерил той да му бере гайлето.За да се избеганат проблеми се пресмята необходимата мощност по методи вече известни но никога ама никога по метода куб. метри х 40-50В/м2.Оттук започват проблемите.Аз лично при избор на термопомпа не гледaм прословутия COP ами изчислявам мощността при различни външни темперетури.То и без това в европа откриха че нещо този КОП са го малко объркали та сега има и нов стандарт за него, това само като съвет да не се хващаме като удавник за сламка за КОП-а, защото сметката за тока говори повече.По отношение на термопомпите вода/вода,помпата в кладенеца е най-същественото нещо като изгори и язък за термопомпата дето чини 20000,пак няма да работи.Малко за буфера...и тука има мноого твърдения колко литра на КВ ит.н., ще ви споделя че става и без буфер и компресора пак не работи на къс цикъл,зависи от системата когато човек ще ползва ТП само за отопление или охлаждане,не че не трябва НИКОГА да не се слага буферен съд ,просто то винаги опира до цената, аз лично ползвам 12л./KW като правило...
По отношение на дебита и градусите на водата - обикновенно по читавите производители пишат какви изисквания имат за своите термопомпи.
И накрая, една термопомпена инсталация съдържа освен термопомпата и ред груги неща и в края на краищата никак не е евтина.Дори и сам човек да си слоби термопомпата което никак не е трудно,най-лесния начин да сложи хладилника на прозореца с вратата на хладилника отворена навън,ще споделя че аз дето това е част от работата ми и имам и инсрументите и останалото пак няма да тръгна да си правя термопомпа като източник на топлина за вкъщи, не искам да отчайвам нчкои но едно е камина с водна риза да си прави човек съвсем друго термопомпа,замислете се защо не си направите хладилник ами си го купувате.
denuchi - специалист
Здрасти. Без да прозвучи като заяждане само с чисти мисли. Както случайно попадна на тази тема и защо случайно не е пропусна ей така. Аз лично не можах да разбера какви са твой те впечатление. От какво и за какво, за Дайкина, за ТП, за буфера, за горелката, за камината с водна риза. Или мнението къде да си слагаме хладилниците. А сега да те попитам и аз. ти купуваш ли си: кола, сирене, кашкавал и разни други такива ми ти неща. Защо не си ги правиш сам. Без проектантите да се обиждат. Има проектанти и проектанти. Попадал съм на едните и на другите. Дано да си от първите, но след тази мисъл за хладилника започвам да се замислям.
vanko68 - специалист
....аз пък ще продължавам да си ги правя сам...Термопомпите де...Голям кеф ми е....И със съветите(ако изобщо могат така да се нарекат) на Цветелинчо,и без тях, водата си тече и ще продължава да тече.
tsvetelincho - напреднал
...това горе дето го написах не е съвет или отчасти може да е.Е, днес ми беше последния ден от отпуската и определено случайно прочетох нещата във форума по отношение на термопомпите.А ето и един истински съвет:Много фирми организират безплатни семинари и не е лошо човек да ги посещава-така се научават много неща като примера с почвите в самото начало на темата.А няма лошо човек сам да си прави нещата стига да не вреди на останалите.Ето и аз си правя пара от 50 градуса вода и така се забавлявам,но като попрочетох разни неща и целия форум виждам че има и по лесни забавления.(Препинателните знаци ги изпускам поради забележка на един колега)
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 66

Тема "Термопомпи-консултации" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: