Напишете въпрос свързан със санирането.
TSS
Здравейте колеги,
предстои ми ремонт на тухлен апартамент, старо строителство. Преди 4-5 години на външните стени на северните стаи поставихме ВЪНШНА изолация - ФИБРАН 4см. И преди стаята се обитаваше постоянн, имаше малко мухъл но беше поносимо а основния проблем мога да кажа че се появи след като поставихме изолацията отвън. ДА ПОЯСНЯ ЧЕ КОМШИИТЕ МИ ПОД МЕН И НАД МЕН САЩО СА С ВЪНШНА ИЗОЛАЦИЯ. Прилагам една скица - извинявам се за качеството но това беше най лесния и бърз вариант за мен а снимни реални ще приложа след ден два, просто не съм снимал стаята още понеже не живея в апартамента в момента. Стаята се отоплява с климатик а дограмата е дървена - дядо ми беше дърводелец и той я е правил - добра е дограмата двойна с въздушна възглавица по между и. Пода ми е на паркет от стария стандартния.

До някъде си изясних въпросите относно как да реша проблема и като цяло се спирам на вътрешна изолация с 2 см фибран на стените и на тавана. Пода няма да го пипам за сега но ако се наложи може би ще го сменя с ламиниран - знам че и под него се слага изолация.

За тавана си мислех да си направя някакъв окачен но ме притеснява да не прави конденз между плочата и ватата под картона и от там ще се получи предполагам миризма а може би и гипс картона ще се овлажни.

Моля помогнете правилно ли съм се насочил. Ако някой може да даде по добри идеи или съвет ще съм много благодарен.

Ето скица на разположението на стаята:

Прикачен файл

P1030058.jpg
P1030058.jpg (63.09 KиБ) Видяна 4629 пъти
EDI - майстор
Проблема ти е фибрана, още повече, че е на запад и на север.Тоя дето го е измислил /дано не си ти/ те е прекарал.Задържа влагата и кондензира в стената и стаята.Едно решение е каширана вата с фолио и отгоре картон или лампрерия и добро проветряване. /повтарям се, писах го и по-нагоре в другата тема :-D /.
tysonlkr - специалист
Трябва да се установи и премахне източника на влага и да се проветрява редовно.
Проветряването е решението :wink:
Аз имах подобен проблем, когато смених дограмата и на една от стаите в ъглите (външните) се появи мухъл. И моята стая има обща стена с банята, и предполагам Но тази зима проветрявам всеки ден и вече мухъл нямам (да чукна на дърво). Даже и без изолация си реших проблема.
Просто щом има влагата в стаята то тя трябва да отиде някаде.
TSS
Какво проветряване тука във Варна вън е по влжно от вътре ... ще запечатам стените и тавана с фибран 2 см. и това е ...
karoto - специалист
Това само ще влоши нещата.Да не стане да садиш китки по ъглите :roll:
schuldiner - майстор
TSS,
Не е сложно проветряването. Гледаш въздухът, който изкарваш да е с по-голяма абсолютна влажност от този, който вкарваш. Това лесно се постига като изкарваш топъл, а вкарваш студен въздух. Колкото по-голяма е разликата в температурата, толкова по не те бърка относителната влажност (т.е. че е висока отвън). Е, все пак не те съветвам да проветряваш точно в сутрешните мъгли, че освен влага, носят и смог от Промишлената зона (за Варна става дума). Ама чак толкоз, мисля, няма нужда да задълбаваме...

ПП Да изпариш вода, кондензирала по фибран е изключително трудно! Мога да ти замисля един домашен експеримент ако не вярваш, но и така достатъчно хора те посъветваха същото - при влага, особено северни/западни помещения не е желателно топлоизолацията да е отвътре.
TSS
За отвътре разбрах че не се препоръчва но аз от вън имам така че нямам много варианти :sad:
toiq - специалист
TSS написа:
За отвътре разбрах че не се препоръчва но аз от вън имам така че нямам много варианти :sad:
Имаш!!!

Първо имам няколко въпроса?

1. Отдушник в банята имаш ли?
2. Банята с плочки ли е?
3. Коя от стаите е кухня?
4. Изолацията на съседите и твоята в какво състояние е (пукнатини по мазилката)?
5. Колко етажа има над теб.
6. Съседите имат ли проблем на същите места.

Отговори ми на тези въпроси и ще ти дам точното и правилно решение.
П.С.
Не винаги правилното решение е най - евтиното!!! :!:
TSS
1. Отдушник в банята имаш ли? - Имам 60/60 прозорец
2. Банята с плочки ли е? - Да
3. Коя от стаите е кухня? - Кухнята е далече
4. Изолацията на съседите и твоята в какво състояние е (пукнатини по мазилката)? - Пукнатини не се виждат с просто око
5. Колко етажа има над теб. - 5 етажа възможно е да попада влага от горната страна на на изолацията на комшията над мен. Сега ще ходя да говоря с него че както казах не живея в момента там.
6. Съседите имат ли проблем на същите места. - Ще проверя тези дни.

Тема "Въпрос относно вътрешно саниране" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: