• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
solo5 - майстор
EDI написа:
Няма лошо, аз вилата от 2 години я ремонтирам, ама не бързам...... :lol:
"Полека! На мен жена ми е казала да не бързам, когато свърша тогава!" :-D
rendo - специалист
solo5 написа:
EDI написа:
Няма лошо, аз вилата от 2 години я ремонтирам, ама не бързам...... :lol:
"Полека! На мен жена ми е казала да не бързам, когато свърша тогава!" :-D
Ейййй да и купиш една китка - Хвала на такива жени Хвала =D>
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Покривната конструкция в Странна.
tetomaster - специалист
Като си казал "А" кажи и "Б". Кое е странното на конструкцията?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
tetomaster написа:
Не изглежда като Покривна. При натиск частите ще се плъзнат надолу.
schuldiner - майстор
n_a написа:
tetomaster написа:
Не изглежда като Покривна. При натиск частите ще се плъзнат надолу.
По-скоро някои ребра ще увиснат... То, ако се вгледаш, доста детайли са претупани, ама няма да кандидатства за архитектурна награда човекът - като за кофражисти, толкова! А и ремонтът не е довършен, може да са оставили за после да оправят нещата...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Не е хванато добре за билото и просто ще се свлече.
molosy - специалист
Давате ми повод за размисъл ...

Наистина ли съществува опасност от свличане ?!?

Запазена е оригиналната покривна конструкция, всяка греда е захваната на 3 места с по 2 гредарски пирона (20 см), докато старите мертеци бяха само с по 1, и напрактика тази конструкция е издържала 50 години на капризите на времето.

Друг интересен аспект са поставените дъски под керемидите, бяха заковани само най-долните, всичко нагоре до билото бе само наредено и запълнено с кал, върху която бяха наредени керемидите.

Колкото до визията на покрива, наясно съм, че не е най-красивото изпълнение, но тук концепцията е друга, цялата къща временно решение е - има ролята на хоби :)

Решил съм да си построя по-голяма къща с всички удобства, коментираната е просто решение за уикенди и партита с приятели докато тече строежа.

Прикачен файл

Graphic1.jpg
Graphic1.jpg (112.82 KиБ) Видяна 4089 пъти
schuldiner - майстор
molosy написа:
Давате ми повод за размисъл ...

Наистина ли съществува опасност от свличане ?!?

Запазена е оригиналната покривна конструкция, всяка греда е захваната на 3 места с по 2 гредарски пирона (20 см), докато старите мертеци бяха само с по 1, и напрактика тази конструкция е издържала 50 години на капризите на времето.

Друг интересен аспект са поставените дъски под керемидите, бяха заковани само най-долните, всичко нагоре до билото бе само наредено и запълнено с кал, върху която бяха наредени керемидите.

Колкото до визията на покрива, наясно съм, че не е най-красивото изпълнение, но тук концепцията е друга, цялата къща временно решение е - има ролята на хоби :)

Решил съм да си построя по-голяма къща с всички удобства, коментираната е просто решение за уикенди и партита с приятели докато тече строежа.
Ако на средната двойка пирони имаш пояс - ок! Явно от снимката не се вижда добре. Друг въпрос е дали пироните са достатъчни като крепеж (не толкова на срязване, а като сила на изтръгване - то кажи-речи всичкият товар е на долния пояс и може да стане някакво усукване). От друга страна, като си свалил калта, си облекчил с няколко тона - по-зле от предишния няма да е!
Аз имах предвид детайли от рода на измазване и шапки на комините, мястото на казанчетата (особено лявото пред стълбите), линията на билото (и по-право е можело), елиминирането на прозорчето на подпокривното (как се вентилира подпокривното? мембраната не мяза на паропропусклива) - все дреболии, ама способни да ти вгорчат живота... Ако ще е само за временно, не е болка за умиране, но все пак строеж е - почти нищо не струва да ги няма тези неща... И е хубаво да ги видиш сега, че "истинската" къща да стане без забележки.
molosy - специалист
Измазването и шапките на комините са на дневен ред, майсторите са ми под ръка.

Колкото до пояс, има. Това беше единствената запазена част от стария покрив - 15 см дебели букови греди, които времето е превърнало в нещо подобно на стомана.

Мембраната е 4-слойна, дишаща.

Колкото до прозорчетата за вентилация, имат отваряеми рамки със стъкло отвътре, а като се направи ТИ ще се поставят декоративни решетки отвън.
  • 1
  • 2

Тема "Бъдещ дом, настоящ реставраторски проект :-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: