• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
kuuuuuul написа:
5,4м2 за 200л през лятото май ще му е множко,мойте са обикновенни 3,2м2 за 150+80л 220л общо и лятото стигат до 70гр.Като гледам бая голямо капиталовложение ще направиш скоро няма да се възвърне,но това си е твоя работа.
Аз затова искам да я направя така, че да не се притеснявам от прегряване. От друга страна с по-голяма колекторна площ ще мога да я ползвам по-пълноценно в останалите сезони!

Ти за колко време си сметнал че ще си избиеш инвестицията? Ще е хуваво да чуем мнение на човек, който вече притежава готова система!
nnikbg - специалист
Здравейте. Видяхте малко слънце и почнахте да мислите за колектори........
Ето малко информация [url] http://www.earth-net.info/earth-net_bg/ ... ../SWH.pdf.
Сигурен съм че ви е известно това, но може да е интересно за начинаещите а и за обща култура.
Май тук четох за този вид системи дето когато помпата не работи течността се изтича в някакво резерварче и по този начин се предотвратява завирането и прегряването на системата.
Тани - модератор
Не ти работи линка! И я разкажи по-подробно , кой вкарва течността от резервоарчето обратно в системата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, знам за тази система, но е патентована от Вайлант и не се разработва от никой друг. Аз съм страшно очарован от този принцип.Ще се опитам да обясня. Значи системата се продава комплект, само без тръбите, като за тях има изискване да са точно ф10х0.8мм. Няма разширителен съд и системата не е под налягане. Всички компоненти са долу в бойлера, както и течността, а в колектора няма течност. Когато има нужда от подгряване се включва помпата (напорна) и течността започва да циркулира през панела. Щом спре помпата течноста се стича долу в бойлера под действието на гравитецията, затова при монтажа се осигурява необходимия наклон . Всичко е изчислено точно.
kuuuuuul - майстор
Яааа,ми тя интересна тази идея,само обезвъздушаването ме притеснява.За изплащането на системата сме говорили много,най-грубо около 200-250лв/годишно,за себе си съм стигнал до извода че трябва да се избере разумния минимум.В момента обмислям да си направя още едно колекторче което да помага в дните с по малко слънце,а през другото време да се покрива :?
LazarGanev - "Велик майстор"
kuuuuuul написа:
Яааа,ми тя интересна тази идея,само обезвъздушаването ме притеснява.
въпросът с обезвъздушаването е решен по сталински- обезвъздушаване НЯМА. Няма обезвъздушител - в системата трябва да има въздух, иначе става лошо :) . Течността не с пълни догоре, а се слага точно определено количество, което влиза в комплекта.
kuuuuuul - майстор
Разбрах,съда в който е помпата е достатъчно голям за да побере цялата вода от инсталацията + още малко така че помпата да не остане на сухо.Само напорна помпа за топла вода сигурно ще е скъпа :? Някакви други недостатъци да ли има?
filmatoplo - майстор
Това съм го мислил навремето :? , ама викам айде друг да го изобрети пък да видим дали ще стане . :wink: Тоест пробвал съм го но помпата ми е с по голям дебит и не сварва да стопли .
pipbel - майстор
Изправят ми се косите като ви чета в тая тема, особено както съм технически бос.
Но явно ще се отказвам от първоначалните си планове и ще минавам на термосифонни системи.
Safety first както се казва
nnikbg - специалист
Нямам представа защо не тръгва. В Гугъла търся "Курс за обучение на инсталатори на слънчеви водонагревателни системи" и се появява това за което говоря

[PDF] Курс за обучение на инсталатори на слънчеви водонагревателни системи
Формат на файла: PDF/Adobe Acrobat - Бърз преглед
Курс за обучение на инсталатори на слънчеви водонагревателни системи. Разработен от: Черноморски регионален енергиен център в рамките на проект: ...
http://www.earth-net.info/earth-net_bg/ ... ../SWH.pdf

Като го стартирам от Google.bg си се отваря. Дано не съм досадил на някого. Чао
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Слънчева инсталация със защита от прегряване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: