• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 166
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
Не би трябвало да изключва от хлабава връзка.
Милен - майстор
inom написа:
Имам едно PC но не мисля че там е проблема.През деня работят само 2 климатика и хладилника,връщам се от работа и бушона е паднал,при други обстоятелства работи PC-то и гледам TV и изведнъж бушона пак пада без по това време да е включен нов консуматор.
Жена ми забеляза , че когато се включи микровълновата от таблото с бушоните се чува едно жужене и за това мисля ,че проблема е от хлабава ръзка при тях.
До колкото разбирам има 2 кръга и 2 ДТЗ за двата.Два кабела от електромера влизат в първото и от там чрез мост захранват и втората ДТЗ.Пада само първият кръг(кухня и хол,детска стая) и при включването има едно искрене точно от там.
Извинявам се , че стана много дълго.
Икономията е майка на мизерията :) кухня, хол и детска стая на една ДТЗ с 30мА. То само консуматорите в кухнята и стигат. Особено някои по стари нагревателни уреди с увеличени утечни токове с времето.
Икономията е майка на мизерията :) кухня, хол и детска стая на една ДТЗ с 30мА. То само консуматорите в кухнята и стигат. Особено някои по стари нагревателни уреди с увеличени утечни токове с времето.[/quote]

Стари уреди няма ,и уредите в кухнята през деня не работят.
Милен - майстор
А твърде разклонената мрежа от кабели излизащи то тази защита и всичките връзки по разклонителните кутии. Ако майстора си е оставил ръцете на някоя връзка или е бил дърводелец и маал мостовака с пирони. Причини хипотетично може да се измислят десетки а конкретно въпроса би се разрешил от техник на място.
Ако майстора си е оставил ръцете на някоя връзка или е бил дърводелец и маал мостовака с пирони.

От това се опасявам най много защото сигурно ще трябва къртене а щилището е абсолютно ново.
John - специалист
Не съм,съгласен с колегата.Възможно е изключване и от хлабава връзка .Има една приказка "Ток и жена лабаво не търпят,защото мислят глупости".Огледай входа и изхода,търси посиняване на контактните пластини,болтовете,кафеникаво оцветяване на пластмасата в тази зона.Най-малкото ще изключиш тази причина за проблема.
pavelari - майстор
inom написа:
Имам едно PC но не мисля че там е проблема.През деня работят само 2 климатика и хладилника,връщам се от работа и бушона е паднал,при други обстоятелства работи PC-то и гледам TV и изведнъж бушона пак пада без по това време да е включен нов консуматор.
Жена ми забеляза , че когато се включи микровълновата от таблото с бушоните се чува едно жужене и за това мисля ,че проблема е от хлабава ръзка при тях.
До колкото разбирам има 2 кръга и 2 ДТЗ за двата.Два кабела от електромера влизат в първото и от там чрез мост захранват и втората ДТЗ.Пада само първият кръг(кухня и хол,детска стая) и при включването има едно искрене точно от там.
Извинявам се , че стана много дълго.
Аз ще го направя още по-дълго -за да ми е удобно да анализирам.. :)
ПЦ, хладилник и климатици са чудесна комбинация за сваляне на ДТЗ. По отделно вероятно нито едно от тях няма да направи беля, но всички заедно - ДА. Предполагам ДТЗ-то има две причини за падане. Те не са в инсталацията 100%.
1 - Става дума за съвпадение на събития при пуск/стоп на климатика /климатиците/, при което са възможни кратковременни утечки /какви и къде няма смисъл да се коментира на този етап/
2 - Някои климатици изключват ДТЗ при спиране и идване на тока /поради зареждане на кондензатори при влизане в режим/
На първо време пробвайте да отделите климатиците - редно е да са на отделен предпазител /или поне отделен кабел/ след ДТЗ - вие ще ги сложите преди ДТЗ /майстора знае какво е "преди" и 'след"/ - Така и така няма кой да пипа по тях освен поддръжката. Ако се окаже, че предпазителя е един и от него излиза само един кабел - махайте ДТЗ-то
Жуженето няма общо със случая - това е знак, че някой предпазител се претоварва и е на прага на изключването. Почти е невъзможно да е от намотката в ДТЗ - освен ако не се е прецакала от толко много изключвания. Искрата е от консумация на ТОК, който жужи като високоговорител възпроизвеждащ 50Hz...
lubomirlz - специалист
John написа:
Не съм,съгласен с колегата.Възможно е изключване и от хлабава връзка .Има една приказка "Ток и жена лабаво не търпят,защото мислят глупости".Огледай входа и изхода,търси посиняване на контактните пластини,болтовете,кафеникаво оцветяване на пластмасата в тази зона.Най-малкото ще изключиш тази причина за проблема.
Мисля че няма нужда да коментираме принципа на действие на ДТЗ, от което следва че тя няма да изключи от хлабава връзка, освен ако от прегряването не са се овъглили кабелите, а питащия не споменава за такива последствия. Няколко колеги вече споменаха причината поради която изключва и според мен са прави и тя е многото консуматори или некадърното изпълнение на инсталацията (визирам разклонителните кутии и пирончетата както спомена Милен)
Климатика в детската е на отделен кабел и бушон пуснат специално за тази цел а този в спалнята е включен в контакт но и двата са на другият кръг където фактически няма други косуматори и няма проблем с втората ДТЗ.
Благодаря ви за мненията,ще се вика специалист и след това ще пиша за резултата и причината.
lz1tar - специалист
Ако сградата е нова.проектанта извода за климатик го дава само през АП и е самостоятелен и не минава през ДТЗ-това е закон.Ако след акт 16 сте правили преустроиства и те са правени от мазачи шпакловчици или фаянсяджии-понеже те всички вече са специалисти резултата е нормален
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 166

Тема "Дефектно токова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: