• 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 104
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pavelari - майстор
Колко ли ще е КПД-то ако дървата са крадени . . . :-D
profesor - напреднал
100% ако не те хванат. :lol:
ArturDent - Почти Безобиден
Не 100% е перпетум мобиле от Първи тип. Всичката енергия става полезна.
При не го е по-скоро перпетум мобиле от II -ри тип - получаваш повече енергия отколкото си внесъл. Дървата са "безплатни", а получава енергия. т.е. КПД-то клони към безкрайност.... ;)
ebahti - майстор
ArturDent написа:
Не 100% е перпетум мобиле от Първи тип. Всичката енергия става полезна.
При не го е по-скоро перпетум мобиле от II -ри тип - получаваш повече енергия отколкото си внесъл. Дървата са "безплатни", а получава енергия. т.е. КПД-то клони към безкрайност.... ;)
във времето и пространството.....Артър пак е фанал из галактиките :-D
eng.Dimitrov - помощник
Според мен при камината с водно топлопренасяне има 4 сложни топлообмена за постигане на крайния резултат (топъл въздух в стаята) при което се губи част от енергията и от там и КПД-то спада много. Докато при камината с принудително топлопренасяне има само два сложни топлообмена. Да не говорим за загубите от енергия която неможе да се прихване от печките тип камина с водна риза. Поради тази причина сме преправяли 7-8 водни ризи на колеги и приятели след което разлика е голяма в това какво вкарваш като материал и какво изкарваш като топлина.
romanpm - майстор
eng.Dimitrov написа:
Според мен при камината с водно топлопренасяне има 4 сложни топлообмена за постигане на крайния резултат (топъл въздух в стаята) при което се губи част от енергията и от там и КПД-то спада много. Докато при камината с принудително топлопренасяне има само два сложни топлообмена. Да не говорим за загубите от енергия която неможе да се прихване от печките тип камина с водна риза. Поради тази причина сме преправяли 7-8 водни ризи на колеги и приятели след което разлика е голяма в това какво вкарваш като материал и какво изкарваш като топлина.
:? Не ми стана особенно ясно каква е разликата между трите водни , може би искаш да кажеш че най-голямата загуба е в тип "циганска любов" :roll:
eng.Dimitrov - помощник
Продължавам да се убеждавам че във форума има хора който четът и освен да се заяждат друго ненамират какво да напишат.
PLOCHKATABG - специалист
Отопляема площ около 75 кв.м.
Имам изолация на половината етаж 7 см стеропор, отоплявам с твърдо гориво, Котел Виадрус 29 киловата, 77 глидера h600, еднофамилна четири етажна къща, отопляват се 1-ви и 3-ти етаж, нямам затоплена страна от никъде, 4 тона на сезон, температури над 23 градуса почти 24 часа в денонощието.
Минал съм през камина с топъл въздух, камина с водна риза, няма база за сравнение с котлето, котела е истината за мен !
filmatoplo - майстор
Аз ли не знам че истината е в котлето :wink: ама на хванах се на хорото с печката Прити , понеже съм на втори жилищен и тръбите трябва да минават 1 жилищен през шурето :evil: -има начини ама друг път.Като поодшуми малко кризата 2020 година ще сложа пелетен котел :)
PLOCHKATABG - специалист
filmatoplo написа:
Аз ли не знам че истината е в котлето :wink: ама на хванах се на хорото с печката Прити , понеже съм на втори жилищен и тръбите трябва да минават 1 жилищен през шурето :evil: -има начини ама друг път.Като поодшуми малко кризата 2020 година ще сложа пелетен котел :)
Втората камина беше на фирма Дявач, по спомен около 20 киловата нещо беше 15+5, пълен провал, бяха ми сметнали 33 глидера на h600, при камината нямах радиатор. Да видя вода с темп. 50 градуса на излаза беше нещо много трудно, на края няма да ти казвам каква беше, сега връщащата ми на котела е почти 55 гр. при подаваща не повече от 65. 1700 лв на изплашане я бях взел за 6 мес.пълен провал, идваха и в нас, цъкаха гледаха, пиинах една студена вода. А "ламята" хапваше 30 см в диаметър трупчета без да ги цепя, дигаше и по големи температури, ама не се стои до нея на 1.5м., и бях като огняр. 1 кубик за 5-6 дена не ме оправяше.
После и намерих цаката, ама това е друга тема, накрая я продадох за 500лв.
  • 1
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 104

Тема "С какво се отоплявате" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: