Напишете въпрос свързан със санирането.
tetomaster - специалист
georgebg написа:
сега ... , все още мога да броя и покрива е двускатен,
строителя не ме работи, или по-скоро говорих с инвеститора, а и обекта е строен преди десетина години ... беше просто съвет.
Няма течове, няма счупени керемиди така че мога да не го бутам засега.
отвътре ме притеснява единствено малката стая 20 кв. за която казах че ще слезе доста ниско ако сложа10-15 см изолация., иначе навсякъде другаде не е проблем и 20.
остава да се помисли за термомоста външна изолация стена- вътрешна таван...
tetomaster не искам да те обидя, просто при 170 кв. здрави керемиди, защо ми е да ги сменям?

а относно изолацията на откритите тераси ?
Имаш един голям скат, а другия е разчупен на 3 по-мьлки, защото имаш УЛАМА. Относно термомоста, ще се наложи да топлоизолираш бетонната стреха. Но как ще решиш проблема с "челната дъска" върху която са монтирани олуците. За водосточните тръби е ясно че трябва да се демонтират и после да се монтират. Колко е дебел цокъла?
georgebg - специалист
къде имам улама - виж не съм специалист, но съм се качвал на покрива - имам едно право било и от него два ската - горе долу в съотношение 1:2 като дължина, естествено края на скатовете следва профила на къщата т.е. постигане на еднаква стряха, но никъде нямам чупки по повърхността и на двата ската - т.е. покрива е от две плоскости.

Цокъла е 3-4 см. и ако сложа изолация той ще се окаже по-навътре ...
tetomaster - специалист
georgebg написа:
къде имам улама - виж не съм специалист, но съм се качвал на покрива - имам едно право било и от него два ската - горе долу в съотношение 1:2 като дължина, естествено края на скатовете следва профила на къщата т.е. постигане на еднаква стряха, но никъде нямам чупки по повърхността и на двата ската - т.е. покрива е от две плоскости.

Цокъла е 3-4 см. и ако сложа изолация той ще се окаже по-навътре ...
Това тук каква е?

Прикачен файл

IMAG0094 (600 x 450).jpg
IMAG0094 (600 x 450).jpg (37.4 KиБ) Видяна 5683 пъти
tetomaster - специалист
Или така?

Прикачен файл

variant (600 x 430).jpg
variant (600 x 430).jpg (9.54 KиБ) Видяна 5680 пъти
georgebg - специалист
точно така е а защо е сложен улук по наклона нямам обяснение :shock:
tetomaster - специалист
Вижте, варианта е един при вас външна топлоизолация навсякъде, включително зад олука. Но това води до промяна на покривните линии тъй като ската ще се удължи с дебелината на топроизолацията. Възниква въпрос как ще се закрепи олука впоследствие. Варианта преди да се сложи топлоизолацията да се закрепят носачи на челната дъска. Но това мен не ме притеснява, повече ме притеснява че покривната плоча постоянно ще е под въздействието на студа или топлината.
tetomaster - специалист
Забравих да попитам зад цокъла има ли ТИ.
toiq - специалист
tetomaster е прав. Няма да имаш ефект ако не изолираш покривната плоча. Всички гимнастики ще имат 50% от ефекта си(приблизителни данни). И накрая ще разпокриеш покрива, за да го изолираш. Но така или иначе можеш да го отложиш във времето (сметни си загубите във времето и мръзнето на плочата през това време. Не казвам, че аз не бих го направил :-D , но все пак е компромис и всички знаем до къде водят).
Би трябвало да махнеш облицовката на цокала и да сложиш (XPS - За подове и основи "Гладък"). А нагоре карай смели с (40 - 50 мм. XPS - Периметърен. Тоест такъв на вафли, ресни или какъвто там е модела "Зависи от марката"). Терасите си ги изолирай и тях, така ще ти е спокойно на душицата, а и няма да има кръпки.

П.С.

По - добре почни то покрива. Виждал съм трагичен бетон под керемиди без изолации и то само за 10 години. Беше в окаяно състояние, ронеше се като пясъчник. Но това беше докато ходех да се ядосвам с чужди ядове ;)
П.П.С.
Имай в предвид, че ще минат година - две преди да протече от счупена керемида, а до тогава ще мръзне. (Ефект и дефект на лепени с мраморно брашно керемиди.) :x
georgebg - специалист
като цяло идеята ми беше тази година да заложа на изолация на всички стени т.е. без цокъл и покрив - първо цокъла е под нивото на 1 етаж а и е доста сложно да отлепвам облицовъчния камък ще има неминуемо загуби а цената му не е малка ... и се питам дали може с някаквъ профил за основа може би да тръгне изолацията от цокъла нагоре...
за покрива - таванския етаж не го обитавам засега, при положение че имам една тенис маса засега и особено зимата никой не се сеща да играе :)
знам че ефекта ще е частичен, но и предварителните финансови разчети показват че май това ще е възможно за тази година...

другата възможност е изолация например изток,север,юг + цокъла в тези посоки, като оставя юг заради многото тераси и по-сложното изпълнение.

за покрива последно може ли някой примерно да начертае правилната схема на завършване при бетонен скатен покрив - как и кави греди се редят и т.н. ..
tetomaster - специалист
Първо демонтирате керемидите. Ако успеете без много фира ще е добре. После Ще трябва да се наредят ребрата. Тук вариантите са 2. Единия да наредите ребрата директно върху бетона с помоща на ъглови планки. Ребрата се редят във вашия случай така че светлия отвор между тях да е 59см, за да се положи ТИ максимално плътно. Кове са плътна дъсчена обшивка, диффузионо фолио, двойна скара за керемидите и самите керемиди.При втория монтирате подложни столици. Едната долу до олука, другата горе на билото. Опъвате канапи през 2 м отдолу нагоре.Измерете разстоянието от билото до олука за да прецените каква дължина ребра ще ви трябват.Ако ще слагате 4м ребра то трябва на всеки 2м да сложите още един ред столици, ако са 3м то през 1,5м. Канапите ще ве покажат на каква височина ще монтирате новите столици. Столиците ще ги захванете с помоща на анкерни болтове и ъглови планки.Като монтирате столиците остава да наредите ребрата, което става много бързо. По-нататък е същотото като в първия вариант. Ив двата случая трябва да се сложи пароизолационно фолио.

Тема "Саниране на къща - въпрос за цокъл и покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: