• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mityom - специалист
ами външния е LM335 и кабела е около 5-6м, а на котела топла и студена са LM35DZ и са на около 1.5-2м
Jacket - специалист
Нова версия 0.50
Новото:
  • Възможност за добавяне на формули за допълнително обработване на резултатите от датчиците.
  • Възможност за задаване на твърди граници по вертикала на графиката.
  • Намален леко шрифта в графиките.
  • Променена страницата с настройките - вече е с табове, за да може да се побират повече настройки (които евентуално ще има в бъдеще).
  • Оправени доста бъгове свързани с крашване на програмата, както и направено като цяло по-добро поведението при грешки.
  • При крашване, програмата записва информация за краша във файл error.log
  • При грешки във новите формули програмата записва информация за грешките във файл cdef_errors.log.
Сега малко разяснения относно формулите. Записват се в таблицата с датчиците в "Настройки". Използва се RPN формат - http://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_Polish_notation . Операндите и операторите се разделят със запетайки. Твърдо е заложен първия операнд да бъде полученият резултат от пин-а.
Например ако искате да разделите получената стойност на 1.5 (50%), пишете за формула това: Ако искате да добавите и делта 2 (за софтуерно калибриране):

Код: Избери всички

1.5,/,2,+
И т.н. мисля че разбирате.
Много е важно при писането на десетични числа да не слагате запетая вместо точка, например "1.5" е правилно, а "1,5" не е.
Ако сбъркате формулата по някакъв начин, програмата няма да ви даде грешка. Вместо това ще започне да записва грешки във файла cdef_errors.log и съответно резултатите ви няма да са точни.
Въпреки че тествах доста е възможно да има останали бъгове, така че са възможни проблеми, казвайте ако има и ще ги оправям.
kpacи - специалист
Не смятатате ли, че това нещо може да върши почти същата работа?
http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? ... K:MEWAX:IT
den70 - напреднал
Цяла сутрин се боря с програмата без успех. По никакъв начин не мога да променя показанието с формулата. Направих опитна постановка като на единия пин съм свързал директно изхода на LM335 и там без формула измерва всичко нормално. На другия пин съм свързал изхода на LM335 през делител, но може би формулата не работи или аз греша нещо - никаква промяна. Пробвах всякакви комбинации дори и грешни с запетя за да ми даде грешка във файла cdef_errors.log, но тя не ми създава никакъв фаил. Не ми създава и error.log

Прикачен файл

2010-03-13_div.jpg
2010-03-13_div.jpg (126.47 KиБ) Видяна 5809 пъти
Jacket - специалист
Ако замениш точката със запетая няма да видиш грешка, защото по този начин се получават два операнда един до друг, ще видиш грешка примерно ако сложиш някъде буква вместо цифра.

Видях грешката... просто в къщи имам само LM35DZ и не съм тествал с LM335 и съм пропуснал да добавя формулите, т.е. те наистина не се взимат в предвид. След малко ще пусна нова версия.
Jacket - специалист
Пуснах нова версия с корекцията на формулите за LM335. Понякога се случва графиките да спрат да се рисуват, това е някакъв проблем с rrdtool, който ще гоня по-натам.
Между другото досега показанията от LM335 би трябвало да са били по-ниски с около 3 градуса, защото бях заложил една корекция преди време и съм я забравил.
mityom - специалист
колега den70 дай схема на делителите за следенето на 12те и 220те волта като го реализираш, заинтересован съм, ама програмно навлизате в друга материя и ми става неясно.
Изкам да попитам като не въвеждам никаква формула и оставя датчиците вързани както преди, всичко нормално ли ще работи или трябва да въведа нещо?
Jacket - специалист
Да, самите датчици си имат твърдо зададени формули. Когато не е въведена допълнителна формула, се изпълнява само зададената, иначе към нея се добавя и допълнителната.

Между другото тези 3 градуса корекция, които съм слагал за LM335 са много отдавна, защото преди все ми се струваше, че датчика винаги показва повече от реалната температура. Ако някой има как да го провери със сигурност, мога пак да го коригирам.
den70 - напреднал
Инсталирах новата програма. Сега не ми възприема формулата в формата с запетая който си описал 1.5,/ Ако махна запетаята приема данните но на графиката отново не променя нищо. LM355 при мен отчита с около 2-3 градуса повече.

Прикачен файл

2010-03-13_err1.jpg
2010-03-13_err1.jpg (132.45 KиБ) Видяна 5727 пъти
Jacket - специалист
Запетаята е задължителна. Пробва ли да рестартираш програмата след като ти даде това съобщение? По принцип нещо се намазва много след промяна на настойките. Тази грешка я оправих да не излиза повече, просто при всяка промяна в настройките задължително трябва да се рестартира програмата.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: