• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
manito - напреднал
Здравейте, в Бриколаж вчера видях четка, като тези металните за бормашина, но не беше метална. Направена е от някаква пластмаса и на допир е грапава, като шкурка и ако се съди по описанието май е за обработка на дърво. Питането ми е, някой ползвал ли е такова чудо и върши ли работа, надира ли или оставя ли някакви следи по дървото?

данке,
griffin - майстор
Сваля боя от дърво и не надира ама мноооого бавно се работи с това много ниска производителност. Ако имаш да почистваш от боя голяма площ ще се пенсионираш докато свалиш боята с това :-).
Иначе четката става и за дърво и за метал да се сваля боята ида се почиства детайла.
manito - напреднал
Няма да свалям боя. Има една ламперия от преди няколко години и ми се иска малко да я освежа, да махна мърсотията от нея, нов лак, такива ми ти работи... ама не ми се жули с шкурка като гламав. А пък и не искам и да я надера.

Някаква четка или гъба, или нещо... ама фино, да не стане после за нова...
Chefo77 - майстор
В такъв случай най-добра работа ще ти свърши виброшлайф ексцентрик с шкурка 400, да речем.
manito - напреднал
Пробвах с виброшлайф, адски неудобно имайки предвид, че няма да свалям ламперията пък и тя не е равна, на едно място шкури, на друго не... става като зебра...

А въпросната четка струваше около 10 кинта...
Chefo77 - майстор
Колега, затова изрично казах да е ексцентрик :) Досега не съм имал проблеми с шлайфане дори на вълнообразна повърхност, ако са някакви вътрешни фигурки няма как да стане, но иначе си става.
manito - напреднал
Няма фигурки, но и моя виброшлайф не е ексцентрик... и да има то аз не знам :lol: ... пък да си купувам друга машинка не върви...
Chefo77 - майстор
Аз се изказах неточно - ексцентрик шлайф се казва :(

Ей го на:
http://www.dikarconsult.com/upl/img/7743.jpg
griffin - майстор
Ами щом си пробвал с виброшлайф и ти е неудобно значи нямаш особенно голям избор за механично сваляне на боята, или тая четка която си видял или делташлайф.
Четката едва ли струва повече от 5 лв. така че земай и пробвай дали ще ти се понрави като алтернатива :-) няма какво толкова да го мислиш.
На делташлайфа шкурките са му скъпи а за ексцентършлайфа който предлага колегата просто няма смисъл от него за тенсни детайли е неудобен поне за мен т.к плайфа има склонност да се изплъзва от детайла и шкуренето става една борба :).

В някой от предните постове някой беше предложил да се ползва терминатор за сваляне на стара боя но лично аз не ми харесва много как изглежда дървото след него, та аз поне не бих го препоръчал :-).
georgebg - специалист
с подобна неметална четка съм пробвал за изчистване на почернели дървени детайли на една оградка - да черното се махна но се получава релеф - изяжда дървото, а там където са жилите остава по-изпъкнало - за мен това е дефект, може някой да го превърне в ефект :)
  • 1
  • 2

Тема "Четка за бормашина?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: