• 1
  • 2
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ArturDent - Почти Безобиден
Колкото и да търсим отговор няма да го намерим тук. Съхненето много зависи от материала, околната температура и влажността.
А митака, според мен не иска маса, а софра, за йеденйе и пийене. Там може да бъде по грубичко, може да са понацепени краката, но да са прави :)
reevil - специалист
Затова като купувате греди гледайте как са им кръговете! Търсете ги да са от крайната част на дървото/от кръговете остава само полумесец/ и гаранция няма да се напукат при нормално съхнене.
Лошото е, че трудно се намират такива или се продават по-скъпо
jameson_2001 - специалист
Другият вариант е слепени греди.
митакаа - специалист
Явно няма да стане така както си го мсилех с тея греди ще я правя от друго,може би слепени плоскости ПДЧ до нужния размер , а тея греди ще си седят за нещо друго . Иначе са подпряни на равно една вурху друга на разтояние 2см
vasil1977 - напреднал
Виждал съм в разни цехове подреден материал(талпи и греди) на които двата края са намазани(потопени) в парафин(восък като от свещи).
казаха ми че това е за да не се пукат докато съхнат.
същото се правело и с говежди ..айна(някога)
infomar
митакаа написа:
Имам 4 греди по 2 метра 100х100мм чамови , но са сурови още и пускат смола. Хак мога да ги изсуша най бързо. От тях ще се прави маса като отгоре ще се фурнироват. Идеята е да не се посучат и нацепят прекалено много леки пукнатини не са проблем . Някакви методи за принудително сушене ,защото така могат да седят и 1 година :-D :-D
Запознай се първо с технологията на сушене. В интернет има прекалено много информация.

Ето един линк:

http://books.google.com/books?id=yfeCQ_ ... od&f=false

Преди години мой познат беше изсушил дървени греди с които искаше да си прави лодка, като ги поставо в стоманена тръба и в нея пусна пара.

Цялата технология я има някъде в интернет (лично съм я гледал, но преди мнооооого време...) - колко градуса да е парата, какъв наклон има тръбата - от къде влиза и къде излиза парата, колко време се суши и т.н.т. Като обща информация - взимаш тръба с диаметър в която да влезе гредата ти, запушва се с метални зашушалки от двете страни (имат отвори) и вътре се пуска пара която влиза от едната страна и излиза от другата. Тя има точно определен градус (суха пара), но всичко не е толкова просто както изглежда. Иска уреди за измерване на влажност на дървесината, градусите на парата и т.н.т.
Всичко това може да си го намериш с търсене в интернет и едва ли някй ще го направи вместо теб и да ти го даде наготово. Иска доста време за това.

Между впрочем едва ли си струва инцидентно за няколко греди да се прави всичко това - изисква много време първо да се намери технологията, после да се закупят материалите, място за процеса, енергия и много още, което ще оскъпи многократно в сравнение, ако си ги купиш от някъде изсушени. Според мен за някоко греди е икономически необосновано, но ако ще го ползваш многократно - може да се помисли т.е. да си "избие" вложените средства.
  • 1
  • 2

Тема "Сушене на дървени греди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: