• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vas_konti - напреднал
maxuel82 написа:
Колега vas_konti да посадим рапица и да затворим кръга с производството на биодизел :-D :lol: :lol: :lol: Имаш ли представа средно колко биодизел може са излезе от 1 декар рапица при добра реколта? То майтапа си е майтап ама на село имам 45-50 декара които не се обработват и може да си "набоцкам" рапица ! Доколкото знам маслото се извлича с пресоване :? а оттпадъчния материал можел да се използва за производството на еко-брикети! А пък и на село мога да си произвеждам и 100 тона биодизел без да те закачат данъчни и държавата ! Следователно цената му ще е наполовина на тази на нафтата в момента и ще се харчи повече от "топъл хляб" :-D :lol: :lol: :lol: :?
Средният добив на рапица в България е 1,5 т/ха (по данни на
Министерството на земеделието и горите), което отговаря на 0,53
т/ха олио.Значи имаш възможност за около 7-7,5тона БД.Сее се в началото на септември.
vas_konti - напреднал
danovsky написа:
Biso написа:
Вероятно бъркаш Лукойл-Нефтохим на която е рафинерията край Бургас и Нафтекс, които са съвсем различни дружества.
Цъ...не бъркам даже хич,ама не ми се и спори.Просто това ми е работата и се помъчих да Ви обясня ,че горивото в БГ е едно и също на всякаде.Не успях!!!

Разбира се че горивата излизат еднакво чисти от рафинерията,но пристигат различно мръсни в измислени малки бензиностанции.Иначе как собственици на 2 колонки продаващи 1-2 тона на месец карат последен модел Мерцедес и БМВ.
filmatoplo - майстор
Вчера го издрънках това за горене на одработено масло -смяха ми се малко в един автосервиз :wink: -там маслото си го горяха в печката . :-D а ся де.
maxuel82 - специалист
filmatoplo написа:
Вчера го издрънках това за горене на одработено масло -смяха ми се малко в един автосервиз :wink: -там маслото си го горяха в печката . :-D а ся де.
А ми като крадат нафта и бензин от колите много ясно че ще си го горят в печката :lol: :-D Сериозно - аз съм горял отработено масло от коли които работят на газ защото при тях маслото е много по-чисто ! С отработено масло от дизелов двигател не съм пробвал защото знам че има в него доста повече сажди и мръсотия ! :roll:
Chefo77 - майстор
Не съм съгласен, че всичкото гориво е от едно и също място! OMV Alpin Diesel влиза от Австрия, Shell V-power Diesel - от не знам си къде, EKO скъпия дизел - Гърция, и Ромпетрол мисля също си го внасят отвън. За обикновените дизели - може и да са от Лук всичките...
maxuel82 - специалист
vas_konti написа:
т/ха олио.Значи имаш възможност за около 7-7,5тона БД.Сее се в началото на септември.
Е то по тези сметки излиза че от декар ще излезе около 53 литра олио :? което си е нищо :-D от 50декара =2500лита биодизел !!! по-добре да събирам олиото из кръчмите :-D
2betrendy - специалист
т/ха олио.Значи имаш възможност за около 7-7,5тона БД.Сее се в началото на септември. Сее се в началото на септември.
Рапицата я сеят в Германия два пъти в годината (единия сорт е така наречения "зимна рапица").
И не знам наистина защо в България не се сее толкова много .... тука в Германия където погледнеш все рапица - пък германците да не са прости. :-D
Преди около 3-4 години рапичното олио в магазина тук струваше 0,63 Евро на литър. А имаше и тук-таме някоя частна бензиностанция (най-вече директно от производителя на рапица) за около 0,45 - 0,50 Евро на литър.
Сега вече за съжаление такъв филм няма :sad: :sad: :sad: Рапицата струва около 1,40 Евро на литър. А нафтата (за горене) в момента е около 0,55- 0,60 Евро на литър (според колко зареждаш).

Бензина вчера достигна 1,50 Евро на литър, а дизела 1,20 Евро. :evil: :evil: :evil:
2betrendy - специалист
Разбира се че горивата излизат еднакво чисти от рафинерията,но пристигат различно мръсни в измислени малки бензиностанции.Иначе как собственици на 2 колонки продаващи 1-2 тона на месец карат последен модел Мерцедес и БМВ.
Абе то тука в Германия има разлика в квалитета на горивото според зависи къде зареждаш, пък какво остава в България, където наистина контрола е нулев. Кой знае с какво го смесват, само и само да се набълбукат мах. бързо с пари.

И примера е много верен - за сравнение една бензиностанция тука в Германия се изплаща за около 30 години (по груби сметки на един мой познат). А печалбата на литър е някакви "нула цяло нула и нещо си" ЦЕНТА. :roll:
Fortune - специалист
danovsky написа:
Biso написа:
Вероятно бъркаш Лукойл-Нефтохим на която е рафинерията край Бургас и Нафтекс, които са съвсем различни дружества.
Цъ...не бъркам даже хич,ама не ми се и спори.Просто това ми е работата и се помъчих да Ви обясня ,че горивото в БГ е едно и също на всякаде.Не успях!!!
Е и на мен по случайност това ми е работата, та ти казвам, че не е едно и също горивото. Лукойл нефтохим си произвежда и пуска по тръбата. Нафтекс, ОМВ, Ромпетрол и ЕКО предимно внасят и то от различни страни. Нали разбираш, че танкерите с гориво, които влизат на пристанищата едва ли за парлама ги пълнят от Нефтохим?
Ромпетрол ще пусне гориво с 4% биодизел от 1 април, предполагам и големите също за да могат да продават на малко по-ниска цена заради намаления акциз, заради по високо съдържание на биодизел.
maxuel82 - специалист
Само олио е истината :-D ама проблема е че като вдигнат нафтата вдигат и цената на олиото гадовете ! Ще фана да ида в Макдоналдс да питам дали случайно не изхвърлят използваното олио от фритюрниците !!! :-D Дизеловия двигател е измислен да върви с олио не с нафта :?
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Нафта без акциз - кога?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: