• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vipltd - специалист
Благодарим.
Далеч са по естетическа стойност от твоите творения,но все пак системата позволява и сложни изпълнения.
След последните трусове на дневен ред са твоите проекти.
Готви се за представителство в чужбина.
Поздрави.

Прикачен файл

kurumsal_montaj_09.jpg
kurumsal_montaj_09.jpg (85.52 KиБ) Видяна 8335 пъти
KokoDjambo - напреднал
Дървени конструкции

Прикачен файл

101709170840.jpg
къща
101709170840.jpg (84.44 KиБ) Видяна 8228 пъти

Прикачен файл

101709170758.jpg
101709170758.jpg (83.2 KиБ) Видяна 8228 пъти

Прикачен файл

101709170854.jpg
101709170854.jpg (68.9 KиБ) Видяна 8228 пъти

Прикачен файл

101709170945.jpg
101709170945.jpg (75.8 KиБ) Видяна 8228 пъти

Прикачен файл

101709171009.jpg
101709171009.jpg (74.37 KиБ) Видяна 8228 пъти
complast - специалист
Някога правехме сглобяеми къщи от сандвич панели.Къмпинг "ЮГ"
в Слънчев бряг е направен от нас през 1980г!!! и още има къщи,които
си стоят.Исползвахме сандвич панели от стиропор и етернит.
Строителството беше само с дрелки,баери и нитачки.Цели къщи по
75м2 построени само с поп-нитове.
Яро - помощник
Тая тема ми сгря душата. argonavt, уцели ме право е десятката, тия къщя са ми слабост.
Снимките са от една къща която проектирах за Испания, сглобена за няма и месец. Конструкцията е от панели.
1 тир панели + 1 бус хора + 1 месец монтаж = 1къща :-D
Ще поразровя малко архива да видя и някоя друга снимка както от тая, така и от други къщета.

Прикачен файл

000_12511.JPG
000_12511.JPG (80.05 KиБ) Видяна 8152 пъти

Прикачен файл

000_187911.JPG
000_187911.JPG (76.14 KиБ) Видяна 8152 пъти
vipltd - специалист
Колеги ,поздравления.
Още едно добро изпълнение с лека конструкция.

Прикачен файл

0002.jpg
0002.jpg (96.44 KиБ) Видяна 8051 пъти
argonavt - специалист
Яро написа:
Тая тема ми сгря душата. argonavt, уцели ме право е десятката, тия къщя са ми слабост
Яро, дай Боже да сме полезни на повече хора. Затова пуснах тази тема. КОлкото повече снимков материал съберем - толкова по-добре. По-нататък е добре да коментираме и самото строителство , защото вярвам ,че ще има повече хора като Леон да си строят сами.
Leon - специалист
argonavt написа:
Яро написа:
че ще има повече хора като Леон да си строят сами.
argonavt Благодаря!

Не съм сигурен моят ник ли имаш предвид, но ако е така трябва да уточня > къщата е на брат ми leoncho (на страница 4 е "пуснал" малко снимки).

Къщата (75 м2) я "направихме" преди 5 г. за 40 - 50 дни. Все още спорим с брат ми за времето, защото имаме много пъти по половин ден за пазаруване на материали, транспорт, товарене, разтоварване, (пушене на цигари и ... бира).

Тези 50 дни са за етап > обуване на чехличките и нанасяне на мебели. Фаянс бани, теракот хол и коридор, паркет в двете спални са включени. Извън петдесете дни следва силиконовата мазилка (шпакловка) отвън и засяване на английската ливада!

Започна се от етап готова основа. Викани са два вида майстори - тенекеджия (улукчия) и шпакловчици на гипскартона отвътре. Не че и сами ме можехме, но щяхме да се забавим още седмица.

Работата беше много, но и удовлетворението неуписуемо как за такова време изграждаш къща.

Трябва да кажа че, макар и да сме инджилери сме твърде далеч (по професии) от строителството .

Използвани инструменти:

верижен трион
циркулярен трион
2 дрелки
перфоратор
виброшлайф
пистолет за горещ въздух
винтоверт
2 ъглошлайфа
консумативи за тези ел. инструменти
чукове, тесли, кози крак, машинка за рязане на плочки, мистрия, маламашки, ко и т.н. (дано не съм пропуснал нещо).

+ абрихт и електрожен.
Не е кой знае какво.

Брат ми вече е уточнил, че дотук къщата му излиза по 500 лв. на месец, което е наем на апартамент. За кефа да живееш в къща не коментираме. Какво излиза оттук нататък? Излиза че му е без пари.

Колко ще издържи ли? Колкото - толкоз! 20 - 30 - 50 години, според поддръжката. А колко ни остава да живеем? За торнадо има ли смисъл да говорим?

Някой беше писал как по селата строят 3 етажни къщи и после правят една лятна кухня и си живеят в нея. Къщата празна щото децата по градовете, Гърция, Англия, щатите и т.н. Е?

Освен това всички са свидетели как през последните 20, 30, 80 години се променят вижданията за архитектура и вътрешно разпределение. Голям вестибюл, отделна кухня, кухненски бокс, кухненски кът в хола, бар плот, 1 баня, 2 бани, отделна тоалетна и т.н.

Ако сега трябва да строя, ще е точно такава къща. Поста ми да не се приема като анти масивното строителство. Всеки си има виждания, предпочитания, мечти и планове в живота.

:|
argonavt - специалист
Leon написа:
argonavt Благодаря!

Не съм сигурен моят ник ли имаш предвид, но ако е така трябва да уточня > къщата е на брат ми leoncho (на страница 4 е "пуснал" малко снимки).

Трябва да кажа че, макар и да сме инджилери сме твърде далеч (по професии) от строителството .
:|
Леон , извини ме , обърках те с брат ти - Леончо,но вярвам не ми се сърдите.

За мен вашия опит е най-ценен и най-пасва на темата. Благодаря.
vatan - помощник
Тази тема ме заинтригува. Понеже не съм специалист, ще помоля за отговори на възникналите у мен въпроси. Става дума за виличка от 30-35 кв.м. с дървено-скелетна конструкция.
- колко струва един конструктивен проект (приблизтелно)?
- колко архитектурен проект?
- гредите къде се поръчват? предполагам материала се суши до 10-15%. Импрегнирате ли гредите и къде - в сушилнята или на обекта (преди или след монтажа)?
- достатъчно ли е къщата да стъпи на пети - примерно през 2 м. ?Гледам всички дотук правят основи с плоча.
- какво се използва за свързване на гредите - винтове, обик. пирони или набраздени?
- какво се използва са металните планки/ъгли - от горе изброеното
- от гледна точка на земетръсна устойчивост предполагам винта е най-добър?

Сигурно има и много други въпроси, но тия са на първо четене.
argonavt - специалист
vatan, от въпросите ти , а и от други теми , виждам че имаш наистина намерение да строиш. Аз ще отговоря на въпросите ти , въпреки че ще привлека върху себе си упреците на колеги. :)

Проектирането за дървена конструкция е на същата цена както и стоманобетонна конструкция. В твоя случай , понеже сградата е малка , сигурно ще е малко по-висока цената. Дървения материал може и да минава през сушилня . :) Импрегнирането може да стане и на обекта. Къщата може да стъпи и на пети , може и върху плоча. В единия случай ще имаш подов гредоред , в другия плоча. Скрепителните средства може да са пирони , може и винтове. Аз съм фен на пироните и не използвам планки.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Дървено-скелетна или метална къща НАПРАВИ СИ САМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: