• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13
Всички въпроси за вилата.
alekghe - специалист
водното стъкло е пластификатор който ускорява началното свързване на бетона,когато е сипано вътре в него като съотношението е 1 -2 % от теглото на цимента,а когато е апликиран(боядисан) действа като хидроизолация.Относно панелите:при нормално свързване трябва да можеш да ги вадиш от калъпа на другия ден,но тръгвайки на варианта калъп трябва да знаеш,че вибромасата става необходимост,иначе водата ще се просмуква.Като ще правиш калъп помисли за някакв скрепителен елемент в кофража на калъпа,примерно да излизат нут на федер,като при сачак.Така ще намалиш пропускането при наставките.Но когато решиш да правиш стените трябва пак да направиш вътрешен кофраш на който да наредиш панелите и след това може отзад да ги залееш с бетон около 10 см.но тогава ще се наложи да изкопаеш по-широка дупка за да имаш свободен достъп до стените за да сложиш топлоизолацията.Ако решеш да минеш само на панели,то топлоизолацията трябва да е в самата панела.Мисля,че вкъщи някъде имам един проект на басейн с размери 4 на 8 м,който е в единият си край правоъгълник,а в другия е бъбрек,ще се опитам да го намеря и сканирам и ще ти го изпратя.Ако не го намеря ще ти изпроектирам един.Относно това което ти казва колегата за водата,наистина е така.Водата никога не се изпуска,а есента пълниш пластмасови бутилки до половината с вода и ги навързваш с въже така,че да плуват като огърлица по контура на басейна и когато водата замръзне въздухът в бутилките поема разширението на леда и предотвратява натискът върху стените.Ако имаш други въпроси - питай.
hristomirov - специалист
С две думи-отказвам се от панелките :-D Нито имам вибромаса нито ми се прави двойна работа с двойни разходи!
Значи :
1-отливам басейна стандартно от бетон, по най-бързия начин,като започвам от дъното, а после стените с причукване на кофража!Оставям мустаци от арматурата за да мога да съединя дълбоката с плитката част. 2-0тливам плитката част , веднага след това,за по-добра спойка.
Навсякъде ли да сложа стеропор(някой спомена че ще замръзва по-лесно зимата и по принцип има логика,но не знам)?
3-махам кофража и завивам с найлон за да не бяга влагата!
4-облицоване с камъни,плочки или хидрошпакловка и накрая водно стъкло.
Всъшност бетона ли да третирам с водно стъкло или да намажа накрая облицовката,....или може и двете ?
До тук се надявам да съм разбрал правилно!
alekghe - специалист
Радвам се ,че си взел решение.Всичко е както го изброяваш.Най-хубаво е е да намажеш бетона,така ще избегнеш проблема с третирането на самият бетон,защото кокто всеки пластификатор и водното стъкло ускорява първоначалното свързване, а след това бетона стой като тесто известно време преди да свърже окончателно.Успех!
hristomirov - специалист
Благодаря!Само да се махне този мартенски сняг,че ако се задържи ще трябва да го използвам за кофраж :-D
Колко време да изчакам след като декофрирам,за да нанеса водното стъкло?
Моля всички които имат или са правили езера,басейни, водни ефекти, водопади и имат снимков материал и възможност да споделят с нас идеите си, да го направят преди да се е стопил този женски сняг че идва практическата част!Благодаря ви!
alekghe - специалист
Ето ти една от мен.Ще видя някъде трябва да имам още.Изображение

Скоро се надявам да кача и снимки от последният ми проект.Той е една стена с размер 2 на 3,5 метра направена от струни по които ще тече вода и с едно ефектно осветление се надявам да се получи добре.
NeoBoss - специалист
ето и от мен

Прикачен файл

ezero.jpg
преди водопада
ezero.jpg (157.34 KиБ) Видяна 9769 пъти

Прикачен файл

IMG_5354.JPG
след :)
IMG_5354.JPG (235.35 KиБ) Видяна 9769 пъти
hristomirov - специалист
Днес купих найлон за най-отдолу,изолация 5мм и арматура - 5мм оребрена-дали е достатъчна или да подсилвам и с по дебела?
alekghe - специалист
Здравей!Арматурата № 5 е добра ,защото като якостно съотношение отговаря на арматура ф6,5.Ще се опитам да ти кача едно чертежче на принципна схема на армиране,за да добиеш представа за какво става въпрос.Най-важното е да презастъпиш арматурата достатъчно - мин.40 пъти диаметъри или в твоят случай 20 см.Мрежата на дъното трябва да е повдигната минимун 50 мм от полиетилена за да се осигури достатъчно бетоново покритие от долу.За целта можеш да използваш готови пластмасови фиксатори или да импровизираш с нещо различно от дърво и газобетонови парчета.Хубаво е да оставиш сифон в дъното за да можеш да го чистиш по-лесно.Ако оставяш PVC тръби в бетона то сложи по тръбата но няколко места и гумени пръстени за да предотвратиш просълзяване покрай тръбата.Ако има въпроси питай!Успех!
hristomirov - специалист
Благодаря ти че пак се включваш и то с доста компетентен отговор , както обикновенно! :)
Ще оставя сифон,и най-вероятно ще го изведа с метална тръба от басейна,като след това чрез тетка ще направя оток на самотек с кран(за всеко случай,пък и защо да не използвам единственния плюс на наклона на мястото),а горният и край ще свържа към смукатела на циркулиращата водата помпа.Водата ще може да се източва и чрез помпа и без!След помпата също ще има разклонение с 2 крана-чрез единия ще въртя водата,а другия ще е свързан към отвод до градината.Това го правя за да мога ако се наложи да използвам басейна и като резервоар.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13

Тема "Кофраж и отливане на езеро-басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: