Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.

Бихте ли си построили къща от термоблокове

Анкетата завърши на чет фев 11, 2010 8:34 pm

26%
да бих си построил
14
19%
по принцип бих но знам твърде малко за тях
10
6%
не защото не е подходящо за нашия климат
3
13%
категорично не
7
37%
искам да науча повече за тези къщи
20

Общо гласове: 54

georgebg - специалист
jekasus написа:
Така преди години говориха за YTONG.
да и след няколкото десетки обекти с итонг когато течеше първоначалното навлизане и на този "космически' материал , сега
защо ли почти 100% от строежите червенеят отдалеч...

и това за Добрич където се произвежда итонг и би трябвало да е уж най-разпространен ...
rumeniak - специалист
Много моля тези които не са запознати с тази технология да не коментират неща които не са им ясни. Всяко нещо си има и плюсове и минуси, но питам аз кой търговец ще каже минусите на стоката си? На мен ми е трудно да открия такива и бих ви помолил да ми ги посочите. Пак ви приканвам елате да видите за какво става дума и после коментирайте!!! В днешно време Вентилацията на жилище е задължителна, (що пък да не разчитаме на дишащи стени?) Защо на българина му е толкова трудно да повярва че има нещо което е наистина хубаво а не че някой се опитва да го излъже? Ей това не мога да го проуменя
velsi - Почетен майстор
rumeniak написа:
Много моля тези които не са запознати с тази технология да не коментират неща които не са им ясни.
И какво общо има тази технология с тематиката на форума, че си пуснал и анкета, че и си позволяваш да поставяш условия?!?! Я ако обичаш малко по-спокойно. И усещане малко! :evil:
PIP - майстор
rumeniak написа:
...но питам аз кой търговец ще каже минусите на стоката си? На мен ми е трудно да открия такива и бих ви помолил да ми ги посочите.
Бетона сграда облепена със eps – безличие
Топло изолацията (бетон/eps) – винаги може по-добра такава (количество - размер и/или качество – вата)
Нова технология – при продажба непознатото по-често води до по-голяма загуба.
Трудно/скъпо преобразуване (местене, премахване на стени и т.н.)
Не здраво крайно покритие вътре – гипсов картон или още по-зле директна шпакловка върху eps
Досадната реклама – качеството само се продава
Цена???
georgebg - специалист
не казвам че съм запознат, защото не съм го пипал точно този елемент, но пък стиропор съм пипал :),
иначе от далече съм гледал подобна къща - да бързо я направиха, все пак става въпрос за едноетажна къщичка, но още не е обитаема...

Въпроса за вентилацията е ясен че всяка къща трябва да има, но колега за какви дишащи стени ми говориш - откога бетона започна да диша, а ако проветряваш по традиционния начин, без сложна система от рекуператори, то топлото си заминава веднага и завинаги - никаква инертност на конструкцията - е това Не е комфорт.

Пак казвам и да го пипна и да не го пипам - просто е лесно за непрофесионалисти градежа - редиш като Лего и после заливаш бетон - при един етаж 2 души и за месец на село с бетон на бъркала може да си спретнеш барака :), но за да се предпочете това трябва да е поне 2 пъти по-евтино за да направи човек компромис....

и защо като има анкета за и против нещо тези които сме против не се харесваме :) - анкета или реклама е темата ?
crez - майстор
[quote="rumeniak"]Здравейте отново,

Този тип строителство е отличен за хора които не разполагат с време и торба пари. предимствата са
1. Няма какво да изгние в нея (дървения)А какво става с екологията, само пластмаса?
2. Гаранцията и е 150 години Ако не вярваш провери, технологията съществува от 50 г.
3. Малки енергийни нужди ( 3-4 киловата в най сттудените дни за 100 кв.м. Тук включени ли са енергийните разходи за подсушаване от влагата в пластмасовата куттия
4. Бързо построяване ( 3 месеца максимум) и ако комшията реши може да я направи на дреп с една тояга :lol:
5. С един удар 3 заека (строител,надзорник и конструктор) Това не е вярно, има ЗУТ който трябва да се спазва, та дори и колиба да построиш
6. Цената. Ниската цена идва от спестеното търчане за тухли за майстори за надзорник за общини и така нататък. Относително нещо в разреза на времето. Кирпичните къщи на дедите ни стоят вече 150 години, а пластмасовата кутийка не се знае?
Завършвам с това че само който не е видял и пипнал не може да повярва че има такова нещо. Каня всеки който иска да го види да ми пише на лично. Видял съм и съм пипнал лично, но за мен това е бошлаф работа, лично мнение
SHL - специалист
Нямам познания и наблюдения за въпросната система и бих искал да задам няколко въпроса, които ме интересуват. Предврително благодаря на отговорилите!
Искам да попитам, дали тази технология позволява строеж на кооперации от 5 - 6 етажа и по-голями?

Според мен смисъла на двойния EPS не е двойната изолация, а просто е необходим за кофража на бетона. Знаем, че добрата топлоизолация се постига с изолиране само на външните стени. Тук въпроса ми е дали съм прав в твърдението си, защото е ясно, че ако всички стени от вътре са с EPS, то при различните монтажи наистина се срещат трудности.

Говорим за лек бетон, но при високите сгради възможно ли е да се правят шайбите и колоните с нормален бетон, а останалото с лек? Искам да кажа модулите позволяват ли изолиране на тези елементи и ако е така, как се случва това?

Може ли някой да ми обясни как диша сградата при условие, че цялата е излята от бетон?

За колко време излиза влагата от бетона през EPS-а?

Вярно ли е, че с течение на годините EPS-а започва да задържа част от влагата в себе си? Говоря за експлоатацията му след 10-тата година. Ако това е вярно, какво правим с влагата събираща се във вътрешният стиропор на сградата, особено тази в кухнята и банята?

И последен въпрос - ако системата е евтина, бърза и практична, защо голямите корпорации или вериги магазини, МОЛ-ове и други не се възползват от нея? Или има подобни строежи, но аз нямам информация за тях?

Още веднъж, предварително благодаря на отзовалите се да ми отговорят!
Говорим за лек бетон, но при високите сгради възможно ли е да се правят шайбите и колоните с нормален бетон, а останалото с лек? Искам да кажа модулите позволяват ли изолиране на тези елементи и ако е така, как се случва това?

Не се изпълнява с пено бетон, а с бетон по конструктивен проект с клас Б15...20..25..30..35.Това са КОФРАЖНИ СИСТЕМИ!!!!!

Може ли някой да ми обясни как диша сградата при условие, че цялата е излята от бетон?

Ти смяташ, че необработения бетон нe диша???

За колко време излиза влагата от бетона през EPS-а?

Когато се налива излишното циментово мляко излиза през миниатурните фуги, зреенето на бетона и в топло и студено време е по добро в сравнение с традиционните кофражни методи.

Вярно ли е, че с течение на годините EPS-а започва да задържа част от влагата в себе си? Говоря за експлоатацията му след 10-тата година. Ако това е вярно, какво правим с влагата събираща се във вътрешният стиропор на сградата, особено тази в кухнята и банята?

Не знам откъде черпиш тази информация,ако това е вярно за сградите, които се санират, то при тези ISF системи нещата са коренно различни.

И последен въпрос - ако системата е евтина, бърза и практична, защо големите корпорации или вериги магазини, МОЛ-ове и други не се възползват от нея? Или има подобни строежи, но аз нямам информация за тях?

Зависи какво разбираш под евтина, и защото е икономически по-изгодно за инвеститори , а не за строителни фирми изпълняващи грубия строеж, а и това са все пак нови технологии. Как строителя ще вземе пари за материала на кофража, кофриране, декофриране, топлоизолация и др.
Знаеш ли, че отклонението на грубия строеж при такъв тип строителство е като при довършителните работи...
georgebg - специалист
Защото е по-икономически изгодно за инвеститори , а не за строителни фирми изпълняващи грубия строеж. Как ще вземат пари за материала за коифраж, кофриране ,декофриране,топлоизолация и мдр.
Знаеш ли ,че отклонението при такъв тип строителство е като при довършителните работи...
а ти кой мислиш диктува какво да се строи и КАК - инвеститора или строителя ? май който плаща поръчва музиката, но при тази технология може и да е обратно :)

бетон - коефициент на паропропускливост m=80-100
да лекия бетон е с по-добър коефициент, но тогава барака ще падне ...
EPS - коефициент на паропропускливост m=20-25
XPS коефициент на паропропускливост m=150-200
вата коефициент на паропропускливост m=1.5-5

Да не забравяме че коефициента на паропропускливост за цялата стена трябва да е сходен за да се избегне натрупване на влага в слоевете на стената заради различната пропускливост .

ЕПС е клас на горене - "трудно горим" , на някой убягна ли му защо се задушиха при пожар в дискотека в ПЕРМ 109 души.
и този ЕПС вътре как ще го пазим от запалване - с колко слоя други негорими материали и какво ще ни струва това.
И за да си окача една картина , икона, дърворезба, стенен аплик за всяко от тях ли трябва да си приготвя перфоратор и мин. 8х120 дюбел и видия....

Тема "За и против къща от термоблокове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: