• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitaka_vk - специалист
Аз не казвам че няма точни сметки, но много често се случва сметките дадени от проектанти да съдържат неточности или да липсват доста важни позиции. И най малкото е препоръчително да се провери от друг който достатъчно наясно с материала и не е обвързан с една от страните. Това обикновенно не става, просто така мисля че трябва да става. При мен количствените сметки бяха доста постни, което ме принуди да си направя сам сметка при това се оказа че някои неща са доста завишени като обем а други позиции просто липсваха от сметката.
На мен до този момент всичката документация ми излезе някъде около 6500лв казвам го спомени защото нещата не са пред мен.
KATANS - напреднал
НАЙ НАКРАЙ ГО НАМЕРИХ-АРХИТЕКТА ДЕ!ДА СЕ НАДЯВАМ ЧЕ МАЙ МЕСЕЦ ЩЕ МОГА ДА УДАРЯ ПЪРВАТА КОПКА!
ArturDent - Почти Безобиден
Оптимист ;)
1 месец ти е минимума за разрешителното за строеж. Ама наистина минимум. Уведомяване на съседи 1 ден!!!!, 14 дни за претенции от тях. Разрешение за строеж 1 ден !!! 14 дни време за обжалване.
Разрешително - законов минимум 1 месец.
Съгласуване с ВиК, Енерго, РИОКОС, Разни телекомуникационни дружества - поне 15 дена! Ако си при ЕОН - 45 дни :shock:

Хайде сега смятай кога трябва да ти е готов проекта.
goran2 - специалист
ИСКРЕНО СЕ НАДЯВАМ ДА УСПЕЕШ МАЙ ДА НАПРАВИШ ПЪРВА КОПКА :) :) :)
ArturDent написа:
mitaka_vk - На мен количествената сметка ми излезе вярна. Скъпа, но поне си струваше. Беше към 67 точки, само за грубия строеж. За едно и също нещо сумата за строителство предложена от различните строители варираше от 50 000 лв. до 98 000лв. Говорим за едни и същи материали, еднакво количество труд, транспорт и т.н.
и накрая колко ти излезе всичко ако не е тайна?
KATANS - напреднал
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МЕ ОРИЕНТИРА ПРИБЛЕЗИТЕЛНО КОЛКО МОЖЕ ДА МИ СТРУВА ТЕХНИЧЕСКИ ЗА СТРОЕЖ НА КЪЩА ОКОЛО 135 М2 Р.П.ЗНАМ ЧЕ ВСИЧКО Е ОТНОСИТЕЛНО НО ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНА ОТ НЯКЪДЕ! :?
stenmark - специалист
Виж много се замисляш за цената на проекта.Аз платих за 130кв. 3000лв с таксите в общината.Но тази цена е от май 2009г.Защо споменавам годината?Ами вчера заливах бетон и приятната иненада беше че е по-евтин от октомври с 60лв.на куб.Затова проекта не е най-голямото перо от други неща можеш да спестиш много.....успех
alekghe - специалист
KATANS написа:
ЕДИНАК
ДВА МЕСЕЦА РЪЧКАМ ИНТЕРНЕТ ЗА КЪЩИ , ПРОЕКТИ И РАЗНИ ПОДОБНИ ЧАРТАЯ РИСУВАМ СПОРИМ С ЖЕНАТА .ЯСНО МИ Е КЪДЕ И КАКВО ДА БЪДЕ И НА КЪДЕ ДА ГЛЕДА.САМО НЕ МОГА ДА СИ ГО ПРЕДСТАВЯ КАТО КЪЩА .НО И ТОВА ДО НЯКЪДЕ ГО УТОЧНИХ.ТОВА КОЕТО РАЗБРАХ Е ЧЕ АРХИТЕКТА ТРЯБВА ДА НАПРАВИ ТОВА КОЕТО ИСКАМ А НЕ ДА МИРАЗВИВА РАЗНИ ТЕОРИИ И ДА МЕ БАЛАМОСВА .И ЩОМ ЩЕ СЕ ВОДЯТ ДОКУМЕНТАЦИИ МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА МИСЛЯ И ЗА ТЕХНИЧЕСКИ .НЕГО НЕ ГО БЯХ ПРЕДВИДИЛ КАТО РАЗХОД.
Здравей!Не успях да прочета всичко,но аз се занимавам със стройтелство вече 20 години и смятам,че ще ти бъда полезен поне малко.относно проектирането: намираш проектант в случая архитект-той е водещ на екипа.Сядаш, правиш един предварителен договор с него,след това му обясняваш какво искаш като се съобразяваш с мястото на което ще строиш.при наклонени терени стават по интересни сгради.След това го караш да ти направи няколко идейни проекта.Сядаш в къщи с жената и ги обсъждате.Нанасяш си корекциите и обратно при архитекта.И така докато не си избистриш какво искаш.не му позволявай да ти пробута нещо готово което само ще пригоди.За строежа ,когато ще строиш с бригада всичко трябва да ти излезе като груб строеж около стотина евро на квадрат,ако е през фирма смятай 35 % нагоре.Технически едва ли ще ти трябва,но надзор със сигурност.между другото в договора с архитекта пиши до разрешение за строеж включително,иначе теб те чака ходене по мъките.Сега в кризата цените са много надолу,така ,че един хубав пазарлък няма да ти е излишен с майсторите.Не давай на друг да ти купува материалите ,защото складовете свалят цените за количества и само от разликата в отстъпката се правят добри пари.По - добре отдели няколко дни,пообиколи складовете и се договори лично.Проектантите са длъжни да ти дадът и количествена сметка с проекта и така ще си наясно колко и какво ще ти трябва.Успех!
Biso - специалист
Подкрепям! Много точно и синтезирано изказано.
Единствено, човек трябва поне малко да е в час със строителните дейности или поне да има желание да научи някои работи за процесите.
Само да добавя, говори с архитекта (ако той е ръководител на екипа) и евентуално се съгласи, да ти направи комплексна цена за десетте плана, които ще ти трябват общо. В тези среди се познават помежду си и обикновенно изготвянето на всички планове на парче излиза по-скъпо отколкото ако един екип ти изготви всичко. Най-малкото ще спестиш доста време и бягане насам-натам......
Георгиев - специалист
Техническия ръководител е задължителен по ЗУТ, от него няма как да се избяга.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

Тема "ПРЕДСТОИ МИ СТРОЕЖ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: