• 1
  • 2
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Здравейте: Някой може ли да ми каже как да се направи баня върху под от гредоред.Като,ще има една нова преградна стена от итонг 10сm.Интересува ме най-вече пода защото е между 2 етажа.
:?
bisplus - специалист
Първо да ти кажа добре дошъл във форума! Според мен трябва да стане по следния начин: първо махаш дюшемето на мястото кадето ще се прави пода. После правиш канал на опорните стени(според мен в твоя случай те са три), като изкъртиш част от тухлите на стената, кадето по късно ще легне самата плоча. след това армираш като за всеки край на арматурата пробиваш дупка в стената и го вкарваш в нея и накрая исливаш бетона. После върху вече изсъхналата плоча си иззиждаш стеничката, като е добре на всяко блокче което се опира до стената да се пробие отвор от страни в който да се вкара арматура която да влиза в същия такъв на стената. Ами това от мен и успех в начинанието!
Тани - модератор
Най - добре да си направиш частична плоча само под банята и върхъ нея да изградиш стената!
Все пак благодаря за съвета, но:Или не си ме разбрал, или аз не съм обяснил добре.Значи имаме: 1-ви. етаж и 2-ри.етаж таванът на 1-вия. етаж/дефакто пода на втория е егредоред/,имаме камъш,греди,дюшеме.Като махна дюшемето,остават греди ,и отдолу камъша.Какво правим тогава?...Правим нов кофраж ли,безмислено е.Значи този класически вариант го знам, но при полужение че неможе да разбиваме тавана които е отдолу на етажа или,къщата ти изцяло е дървена конструкция,гредоред тавани и никаде нямаш бетонни плочи какво правим тогава?.... :roll: Как ще си направим баня на 2-рият етаж.Е за това говоря.Аз имам варианти но, винаги съм уважавал чуждото мнение.Не е срамно да попиташ някого, или да чуеш едно две мнения повече. Имам стая 4m.на 4m.трябва да изрежа тунел в тази стая с размери 1.5m. на 4m. , две трети става баня ,а останалата част предверие пред банята това всичкото се прави върху каратаван. :)
Тани - модератор
Моята идея беше точно върху дюшемето да направиш плоча , нещо като замазка ,Вярно , че ще се вдигне нивото на банята , но в твоя случай е неизбежно!
А какво е твоята идея? Би ли я споделил?
Първо Здравей.Вариянт 1:Правя първо канализацията/сифон,мивка,тоалетна/който пъхвам в гредореда.Правя кофраж за греда с размери, 12см.дебелина 30см. височина по цялата дължина кадето ще лежи зида,която стъпва по 20см.в срещуполкожните стени/стените са от керепич и са дебели,керепич и половина/.След това правя скара за пода,която вкопавам в стените около нея.За кофраж ползвам самото дюшеме за пода.Отливам всичко заедно,като дебелината на плочата е 7см.,правя 2см.замаска с нива,и1см.теракот,общо става 10см..Върху гредата изграждам преградната стена/итонг 12см.. Вариянт 2:Сабирам 2 П-образни винкела в кутия за носач,който окачам в тавана на същият етаж кадето се прави самата баня.Тавана е от бетонна плоча.През 1м.заварявам N-арматура примерно ф-24mm. за самата кутия,която ще бъде основа на новия зид,прекарвам арматурата през бетонната плоча и скачам отгоре,арматурата вграждам после в зида.Скарата за пода също заварям за кутията,вкопавам в стените степенки за пода и за самата греда.Всичко останало е като при Вариянт1.само че ползвам десятка итонг.Равносилно е дали ще направиш банята върху бетонната плоча, или ще я окачиш отдоло.Вариянт3:Всичко е както при Вариянт2 само че вместо итонг ползвам гипсокартон.Надявам се че ще разбереш всичко, ако нещо не е ясно можеш да попиташ.Това е....... :thumbs:
rendo - специалист
Проблема на нещата е много прост
Ти самия не знаеш колко са "живи" гредите а плочата говори следното нещо: 4м Х 1.5м = 6 кв/м Х 7см = средно 0.45 кубика бетон което с арматурата ще отиде около 400 кила + другите неща отгоре отива на около половин тон . Уви в керпича дори и да сожиш някви арматури няма да помогне . идеята ми е следната.

Слагаш върху дюшемето една ламарина 2 mm и с рапидки я фиксираш за пода след което зимаш итонг 15-ки които за ламарината лепиш с много монтажен силикон а помежду им с теракол. Отгоре дърпащ една яка шпакловка пак с теракол слагаш мрежа за изолация и отново шпакловаш с теракол и нататък действаш смело.

Може тази идея да ви се види доста налудна но вече съм го виждал как става и не е лошо вече 3 години едно подобно нещо не е мръднало и поддало.
А що се отнася за справка това в момента го правят на много заведения тъй като е много бързо чисто евтино а и итонга изолира доста а и е лесен за работа.
bisplus - специалист
Всичко това звучи добре но не мислиш ли, че след такова повдигане+поставяне на канализация +замазката, ще трябват стъпала, зада се влезе в банята? :?
Не мисля,след като имам 10см. между камъша на долният етаж, и дюшемето на горният,гредите са не по-малко от 10см. бе БРАТО.......Ти как мислиш дали ще ме оправят 5-6 бр. стапала А?...... :headbash:
bisplus - специалист
Извинявай БРАТО но ако беше прочел каквото трябва щеше да разбереш, че съвета който ти беше даден е да сложиш ламарината направо върху дюшемето и невиждам причина при тази ситуация да споменаваш каквито и да е размери между разни камъши и дюшемета! А, и още нещо, като си голям многознайко защо търсиш мнения от хората във форума!
  • 1
  • 2

Тема "Някой може ли да помогне:" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: