Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ed - помощник
Я как ме изненадахте :) Не очаквах, че толкова много постове ще има по моето въпросче.

Elemntal, твоето решение е ок, само дето ще трябва да залепя инструкция за експлоатация на стената до панела с ключовете :wink:

Аз между другото почти без да искам намерих решение на проблема. Малко след като постнах въпроса си реших, че ще ида в Mr. Bricolage, колкото и бедно да е зареден този магазин с електро-неща в Пловдив, да видя какво има. Общо взето имаше 5-6 датчика, които по описанието на кутиите не се различаваха особено. Харесах си един (по-скоро взех този дето ми беше останал в ръката след като ми писна да клеча пред стелажа), вероятно китайски, с цена около 20 лв. Отидох на касата и малко ме изненадаха с реалната му цена - 39 лв. Явно табелките на рафта бяха разменени. Въпреки това си го платих и го взех.

След като прочетох инструкциите му видях, че в схемата която са дали има предвиден нормален ключ, който прекъсва нулата (малко странно) към датчика. И това естествено води до перманетно загасена лампа. Да ама не било само това. В инструкцията пише, че ако искам лампата да е постоянно включена трябвало да изключа и включа ключа два пъти в рамките на 4 секунди (или нещо такова). И тогава лампата щяла да свети около 4 часа.

Реализирах тази схема и честно казано не успях да накарам лампата да свети постоянно. Вярно, че беше станало късно и бързах да се прибирам, но първите 2-3 теста не минаха. Иначе останалото си работеше както се очакваше. Тези дни ако ми остане време ще ида да пробвам отново на спокойствие и ще пиша дали е станало. Ако не стане ще ходя да го връщам и ще си искам друг, че този може да е дефектен.

За тези, които евентуално би ги интересувало модела на датчика е ES152 (240 degree Professional Motion Sensor). Има настройки за времето на светене (3 секунди до 12 минути), праг на осветеност за задействане и праг на чувствителност (уж от 3 до 12 метра). Освен това има и допълнителни "сенници", които могат да се изрязват за да се ограничи видимата зона.

А намерих и URL на някакъв сайт за този датчик: http://raksecurity.com/everspring/ES152.html
ELEMENTAL - специалист
Ее, чак инструкция за употреба :?
Тя лампата да не е за някой дом за умствено изостанали :-D
Е като си си намерил подходящ ПИР-шалтер-още по-добре.
ed - помощник
Ами според втората ти схема трите режима - ON/OFF/AUTO се определят с вариация на положенията на двата ключа. Не, че е сложно, но е малко... как да кажа... пипкаво докато нацелиш какво точно трябва да направиш. А и по-големия проблем е, че трябва да наредя 3 ключа до входната врата - един за осветлението в коридора и двата за управление на датчика пред входната врата.

Както и да е. С обикновен датчик за движение това е единствения начин за постигане на ефектите дето ги исках. Благодаря за идеите :)

Сега се чудя дали не мога да намеря някакъв димер, който да включа след датчика за да ми светка осветлението плавно, че с това светни/изгаси сигурно крушките няма да изкарат дълго.
ELEMENTAL - специалист
Те не са 2 ключовете [-X .Ако се изпозва двусекционен ключ с три позиции
(продават такива във всички магазини за електронни компоненти), необходимите ключове не са 2 както твърдиш, ами си е 1.
Но да се спори в случая няма смисъл- най-малкото ти си си купил вече подходящ ПИР-шалтер.
А що се отнася до димерите-всеки димер става.Тъй като се продават готови димери няма да качвам схеми.
Ето ти линк за готов димер:
http://www.constructor.bg/shop/product_ ... 6449cfba47
А пък ако искаш да си поизцапаш ръцете-свиркай.Ще постна някоя схема.
ed - помощник
Да, прав си. От доста време съм зарязал електротехниката и не съм в час с това какво има на пазара в момента. И като не знам правилните наименования трудно намирам в интернет каквото ми трябва. Последно когато се занимавах с електроника единствния магазин за подобни неща беше Млад техник :)

Сега реших да прекарвам сам ел. инсталацията на къщата, която строя и ми идват разни идеи, за които явно си има вече готови решения... само дето аз не ги знам.

Иначе си ми пратил линк точно за каквото ми е нужно. Благодаря. За 3-4 лв. не си "цапам ръцете" :)
Тани - модератор
Мисля че схемата на ELEMENTAL е ненужно сложна и скъпа. Както казах по рано един единствен двоен ключ че свърши работа! Ето една простичка и работеща схема удовлетворяваща всички изисквания , дори и мекия старт!

Моля не ми се смейте и на мен! Това ми е първата схема! Ако съм объркал или изпуснал нещо при чертането ще се радвам на съветите ви!

Прикачен файл

Pir.jpg
Pir.jpg (11.86 KиБ) Видяна 7393 пъти
ed - помощник
Ами мисля, че ако замениш символа "земя" с N (и евентуално "вълничките" с L) ще е по-правилна схемата ти. Моята идея първоначално беше подобна.

Въпросът е какво би се получило когато подадеш фаза едновременно на входа и на изхода на PIR-a. Вероятно няма да е проблем за тези които са с реле, но ако е чисто електронен... знам ли. Иначе със схемата на ELEMENTAL този въпрос не стои.
ELEMENTAL - специалист
Що се отнася до сложноста, не ми е по-сложна схемата от твоята.И в твоята и в моята схема се използва един ключ.В твоята е двоен, в моята е двусекционен с три позиции.Освен това не е и по-скъпа моята схема, щото един двоен ключ за осветление е от лев нагоре, а едно ключе от моите струва мах.30 стотинки (в магазините за електр. компоненти).
Иначе добра ти е схемата като първа.Означенията ти за фаза и нула трябва да са както ти каза ed, и иначе димерчето си го обозначил като микрофон (по западно европейските стандарти).
Тани - модератор
Благодаря за съветите! Не знаех как се изобразява димер и го обозначих както намерих за добре и просто написах какво е това .
И в твоята и в моята схема се използва един ключ.В твоята е двоен, в моята е двусекционен с три позиции.Освен това не е и по-скъпа моята схема, щото един двоен ключ за осветление е от лев нагоре, а едно ключе от моите струва мах.30 стотинки (в магазините за електр. компоненти).
А аз се чудех какъв е този специален "двусекционен с три позиции" ключ - мислех че става въпрос за ключ за осветление! Поне аз останах с впечатление , че автора на темата иска управлението да се извършва с стандартните ключове. ще си коригирам схемата , за да удовлетворя всички искания на автора , сага чак прочетох , че това с двата ключа му се вижда сложно!
dimitar2s - специалист
преди време се сблъсках с подобен проблем. Реших го с едно ключе тип ЦеКа, естествено доста по-миниатюрно от едновремешните, трипозоционно. В средно положение фазата е прекъсната и лампата не свети, в едната посока се захранва директно лампата и тя свети постоянно, а в другата се захранва датчика, на чийто извод е свързана пак лампата и тогава тя светва само при движение. Ключето монтирах на корпуса на самия датчик.

Тема "Детектор за движение + ключ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: