Най - вълнуващия въпрос зимно време.
maxuel82 - специалист
sasooooooooo написа:
Направо уби рибата :lol:
Ами не е сложно :? поне не струва 140лв или 180 ! Климатика който си монтирах все още работи :-D Условието при монтажа е че външното тяло трябва да е по-ниско от вътрешното за да се "пази" компресора !!! Планката за вътрешното тяло се монтира хоризонтално на стената с дюбели :arrow: после се мери много точно къде да се сдупчи стената където ще минават тръбите ! После идва най-сложната част - пробиването аз нямах корона и къртих с шило и ми отне 1 час :lol: но накрая дупката стана !Захранването се подава на вътрешното тяло то зависи все пак къде е контакта :) кабелите са цветни и свързването е елементарно има захранващ кабел и още един за "комуникация" между вътрешното и външното тяло :idea: Кабелите тръбичките и тръбата за конденза от вътрешното тяло се омотават с лента мисля че се казваше бандажна лента и през дупката в стената се подават към външното тяло ! Тънката тръбичка е високото налягане а по-дебелата ниското (НЕ ПОМНЯ КОЛКО Ф БЯХА)!Проблема е че при свързването на тръбичките трябва да имаш една "урудка" с която да направиш конусите на тръбичките ! След като си свързал тръбичките пускаш фреона от секретния болт ! Има един извод в който има една игличка (като на автомобилна гума) от натискаш я по малко докато излесе въздука и пръсне малко фреон ! После се радваш как работи климатика и отиваш да се почерпите едно хубао със спестените 140-180лв :-D :partyman: Има си иклиматици които се продават с монтажен комплект само сглобяваш и си готов ! :-D НЕКА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ДА КАЖАТ АКО СЪМ ПРОПУСНАЛ НЕЩО за да не се подведе някой !Че съм монтирал само 1 климатик и то преди повече от 1 година ! Това е по спомени :-D ! следващия пък като си монтирам климатик ще снимам и ще кача снимки за да е по-подробно :-D Пък и защо да не направим една тема с подробна инструкция подкрепена със снимков материал за това КАК СЕ МОНТИРА КЛИМАТИК ??? никой ли не монтира климатици във форума ? :? :idea: :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
За вакуумиране да си чувал?
maxuel82 - специалист
LazarGanev написа:
За вакуумиране да си чувал?
Да ама трябва помпа а нямаше откъде да намеря :? А не се ли вакуумира когато се пълни цялата система !То в тръбичките няма много въздух и влага :-D и а нали изпускам малко въздух и фреон ! Съгласен съм че е по-добре да се вакуумира но за сега и така си работи ! Някакви други грешки да съм допуснал ??? :?
filmatoplo - майстор
Днеска гледам на комшията монтираха 3-4 или повече климатика Мидея само за лятото -бая бързо се справиха , май вакумиране не видях .Не се обадих да не злепоставя някой , моят го вакумираха навремето .Абе има си бачкане около монтажа -мъкнене ,пробиване ,монтаж ,тръбички , вакумиране ,ел и други .
maxuel82 - специалист
filmatoplo написа:
.Абе има си бачкане около монтажа -мъкнене ,пробиване ,монтаж ,тръбички , вакумиране ,ел и други .
за имане има но че струва 180лв хич не съм съгласен 30-40 лв да са допълнителните материали и за една дупка и 8 дюбела да ти вземат още 100лв си е малко множко !Според мен освен материалите работата не е за повече от 30 max 40 лв ! :?
filmatoplo - майстор
Аз затова за пари не говоря . :wink:
maxuel82 - специалист
filmatoplo написа:
Аз затова за пари не говоря . :wink:
И много добре правиш !!! :wink:
Norek1 - специалист
Е аз сам да си го монтирам съм го изключил не само поради факта, че нищо не отбирам, ако нещо ще попитам и ще ми обяснат, но и нямам инструменти никви + това нямам и толкова дълга стълба :) затова тоя дето ми го предлага от града за 140лв монтаж ми е по на сърце, отколкото да взема от Пловдив да им плащам монтаж + разходката защото лягат към 220-240лв е така
filmatoplo - майстор
Абе тя работата е много тънка , ама поне имаш избор между 2 варианта .Аз давам 100 лева на някой да вдигне 15-20 панела и никой неще -затова ги давам на крана :wink: .Преди години имах такъв кориоз -питам на един обект двама цигани мазачи след работа ако искат за някой лев да ми вдигнат 40 панела до тавана -единия мисли , мисли и вика -готово за 6 лева ще ги качим .6 лева била една бутилка Пещерска :-D дадох им 20 лева -качваха ги с хаспела .
Norek1 - специалист
Мислих и мисля да откажа цигарите и да си купя хубава машина :D е това ми хареса
http://www.kiemclima.com/bg/catalog/pro ... 0000%20btu

Тема "Относно климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: