Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skat - специалист
Аз не съм гледал pdf-a, но останах с впечатление, че mika си работи реално с цитираното захранване. Иначе и на мен ми се вижда доста половин киловат за едно CNC. Колко мощност ще дърпа, то си става за електрожен.
mika - специалист
Двигателите са с осем проводника и всеки е свързан в серия. Драйверите съм ги правил по схема от тук, а автора е обяснил какво захранване е необходимо тук. Не разбирам от електроника и не мога да преценя дали твърденията на PMinMO или на GeckoDrive са верни, но е факт, че ползвам 36V 6.25A захранване, което ми върши чудесна работа.
P.S. И тук на 18 страница сметките са подобни.
Последна промяна от mika на пон мар 22, 2010 10:49 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
ELEMENTAL
Благодаря ,... моя е била грешката понеже го търсих като R 270R .

Трафа го взех на цената на един 12v траф за лунички ... така че е на +
Не знам за какво е но от него излизат 1. 24V ... 2. 32V ... 3. 2x10 V

Молба към другите колеги ... ще е полезно за мен ,а и за други който не са в час с електрониката и електротехниката когато се обосновавате .
Така ще сте по-полезни . Разбирам че е дразнещо когато не просветен като мене задава за вас може би и детски въпроси но за съжаление никога не ми е било интерес тази материя. Благодарение на форума и на Вас постигнах някакви резултати и малко познания за което съм Ви благодарен. :respekt:
skat - специалист
svetliopi44, не се сърди, бе братко, аз също ползвам детски методики. По моите бакалски сметки 500VA траф, ако е Ш-образен, трябва да има сечение на средната сърцевина поне 22см2, т.е. да е примерно 5х4,5см. Това не е кой знае колко голям траф, по - важно е какъв е диаметъра на проводника на намотката, която смяташ да ползваш. Защото мощността на многонамотковите трансформатори може да те излъже - дава сумарната мощност. Ако си решил да дърпаш по - сериозен ток от 32 волтовата намотка, а тя е с малко Фи, гориш. Понеже виждам, че ELEMENTAL след дълго отсъствие отново е във форума, бих искал той да препоръча плътност на тока на мм2, защото е добър в това.
svetliopi44 - Чирак...
Е не се сърдя , нали това казвам ,че съм ви благодарен . Доста от нещата който ми казвате са не понятни за мен та за това помолих с малко повече обяснения ...или малко по детайлно ...

А иначе те го те трафчето ... начи казаха ми че само на 24V мога да имам тези 500 W ... :? Тежи си около 7-8кг.

Другите изводи ми се ще да преобразувам с ваша помощ за захранване на контролера на 5V и ще ми трябват също така 12V за релетата и вентилаторите който мисля да сложа за охлаждане на интегралите и греца ...

Прикачен файл

dsc01244.jpg
dsc01244.jpg (93.56 KиБ) Видяна 4376 пъти

Прикачен файл

dsc01245.jpg
dsc01245.jpg (100.6 KиБ) Видяна 4376 пъти

Прикачен файл

dsc01246.jpg
dsc01246.jpg (82.66 KиБ) Видяна 4376 пъти
skat - специалист
Не знам за какво е този траф, но явно шината на последната снимка е разковничето на съществуването му. Навремето ни учеха да смятаме намотките на 4А за мм2, но от моя опит се оказа, че и 10А/мм2 става, зависи как се охлажда. Изглежда авторитетно, дано ти върши работата, за която си го взел. Мисля, че за контролера, вентилаторите, релетата и греца няма да имаш грижа, имаш си достатъчно намотки
svetliopi44 - Чирак...
mika написа:
Двигателите са с осем проводника и всеки е свързан в серия. Драйверите съм ги правил по схема от тук, а автора е обяснил какво захранване е необходимо тук. Не разбирам от електроника и не мога да преценя дали твърденията на PMinMO или на GeckoDrive са верни, но е факт, че ползвам 36V 6.25A захранване, което ми върши чудесна работа.
P.S. И тук на 18 страница сметките са подобни.

milka Благодаря за линковете :

по тях ето какво излиза

· Моторни мощности:
· X = 5 волта х 3 х 2 намотки ампера = 30 w
· Y = 5 волта х 3 х 2 намотки ампера = 30 w
· Волта Z = 2 х 2 х 2 намотки ампера = 8 вата
· Общо моторните мощност = 68 вата
· Система мощност изискване:
· Моторни мощност / Система за ефективност = 68 w / 70% = 97 w
· Моторни Power Supply Current Изискване:
· За 40 волта (под товар) Захранване: 97 вата / 40 волта = 2.4 ампера.
· За 12 волта (под товар) Захранване: 97 вата / 12 волта = 8,1 ампера.

Значе може и да греша но по сметките горе ето какво излиза в моя случай.

x - 30V x 2 A x 2 намотки = 120W
y - 30V x 2 A x 2 намотки = 120W
z - 30V x 2 A x 2 намотки = 120W
--------------------------------------------
360W
Като сложим и запас си отиват на 400W

Може и аз нещо да не съм разбрал де ... :?
mika - специалист
svetliopi44, искам да уточня, че не разбирам от електроника и нямам представа дали изчисленията в линковете са верни, или не.
По снимките на твоите двигатели се вижда, че разполагаш с два по 1.2A 6V и един 1.5A 3.3V (намерено в интернет), което според Phill, от pminmo.com, изглежда така:

1.2А x 6.0V x 2Ph = 14.4W
1.2A x 6.0V x 2Ph = 14.4W
1.5A x 3.3V x 2Ph = 9.9W
---------------------------------------
общо 38.7W x 2(?) = 77.4W

Та според него (ако и аз съм разбрал правилно) 80W захранване ще е достатъчно за тези двигатели, като максималното допустимо напрежение е 25 пъти номиналното, но често драйверите имат праг, който е по-нисък и трябва да се съобразим с него.
А според geckodrive.com необходимата мощност, която да позволява и серийно и паралелно свързване, се изчислява така:

(1.2А + 1.2А + 1.5А) x 2/3 = 2.6А

Ще е добре, ако някой с необходимите познания обясни дали горните сметки са верни и важат във всички случаи, или са само за конкретни модели драйвери.
svetliopi44 - Чирак...
М дааам ще е добре да се уточни ...
За моторите и аз вече се пообърках понеже имам 6 бр . но на някой няма ампеража... :cry:

От всичко писано до тук в темата разбрах че е по-добре да се въртят на по-високо напрежение( мотор на 5V се държи по-добре пуснат на 30V) , но не знам какво ще се получи ако на 1,2А мотор му се пусне 2A :?
velsi - Почетен майстор
svetliopi44 написа:
...но не знам какво ще се получи ако на 1,2А мотор му се пусне 2A :?
Аз знам. Ще загрява. Според мене сметката е проста. Чиповете издържат май до към 3 ампера. 3Ах30Vх3мотора=270вата. Повече и да искаш не можеш да пуснеш, защото ще изгорят чиповете. Значи трансформатор 300 вата е достатъчен.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: