Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
Значи, поправям се за тинола. Скоро гледах в един магазин на безистен на Пиротска от полския тинол, той е хубав, разфасовка 200 (или беше 250?) грама за 20 лева. Ама пак - един милиметров е, 0.8 трудно се намира от него.

Иначе - приготвяш 100 лева - и руло Алфа Металс. Ама 100 лева :( :( :(
mitcd - специалист
Нужна е практика за да направиш добра спойка.Гледаш да не се прегряват елементите,да не се надигнат пистите по платката,да не се окъси някъде и да стане лъскава спойка.С колофон или с паста за запояване.С киселина по добре недей ,че след време се получава корозия и става злее!!(само в редки случай ,ако с друго не става и няма накъде).В крайна сметка който е специалист може и с електрожен да ти запои всякакъв вид диоди и светодиоди :-D
Аз съм на 16 и мога да поя отлично, виждал съм човек на 25 да се мъчи цял месец и пак да не може. Трябва да ти е в кръвта. А относто светодиодите, най-лесния начин е следния: след като го сложиш на мястото му подай много малко тинол за да се захване и след като истине запои здраво другия и се върни на първия. Ако не се получи хубава спойка, изчакай малко и тогава се върни, защото светодиода не реагира добре на прекалено затопляне. Надявам се да съм ти помогнал.
Здравейте на всички, радвам се че талкова много отговори съм получила! Добре ме образовахте сега се залавям с практиката!
Стана ми много смешно, защото работя в магазин за електроника и имам достъп до всякакъп припой и имам около 10 вида поялници! :-D Сега е момента да видим какъв майстор съм, а ако мъжът ми остане доволен ще имам да Ви черпя много! :-D :roll:
Virtuozo - специалист
Гаранция давам,че мъжа ти ще остане доволен :-D .Тука като чета какви теоретици и практици има направо могат да отчаят всеки любител преди да е започнал :lol: .Аз съм жичкаджия,което трудно може да се нарече електротехник-опъвам кабели,подвързвам крушки и монтирам,табла и стълбове.Електрониката и електронните елементи рядко опират до мен и не мога да се меря със специалистите от тази тема,но за твое успокоение ще ти кажа че в службата запоявам кабели с индукционен поялник самоделка който черпи 200 вата от мрежата,човката му е от мед 4мм/2 щото 2.5мм/2 го духа много бързо.Та с тоя топуз запоявам светодиоди,без да ги държа с никакви пинсети,без да обличам специално облекло,без да меря влажността на въздуха а за тенола какво да кажа,какъвто боклук намерят по магазините това купуват...държавна работа.Та аз досега светодиод да съм повредил при запояване нямам,естествено че като се получи метализацията веднага махам поялника,за какво ми е да го държа повече да прегрее?Това за практиката също много много не съм съгласен,освен ако не става дума за интеграли,процесори и финни платки с писти като конец.Практика се иска за електрожена и оксижена,то си е наука и затова си има специално обучение.За паралелка запойчик в техникумите не съм чувал още.
Virtuozo написа:
...без да ги държа с никакви пинсети,без да обличам специално облекло,без да меря влажността на въздуха а за тенола какво да кажа,какъвто боклук намерят по магазините това купуват...държавна работа...
Евала....

А който иска да се учи да запоява, първо две години с изключен поялник само за стойката. :-D
Аз да попитам има ли начин за свързване на диодите, който да не е обвързан със запояване. Един познат си внесе 500 диода от Ибей и сега се търси начин за възможно най-лесно и бързо крипване. И другата дилема е върху какво да се редят диодите (тук е момента да спомена, че диодите ще служат за осветление на един етаж/мазе). Ъгловите профилчета за шпакловането на гипсокартон, ако се изправят биха ли могли да свършат работа ?
Biso - специалист
Да, ако ги пъхаш в цокли, които пък запояваш.
Ако обаче светодиодите са обикновенни а не от мощните за осветление, може да се получи предимно декоративен ефект, който при това няма да е енергоспестяващ. Особенното на светодиода е, че трябва да му осигуриш оптимален ток а не напрежение, както е при лампите.
world_explorer - специалист
npaxochuk написа:
Аз да попитам има ли начин за свързване на диодите, който да не е обвързан със запояване. Един познат си внесе 500 диода от Ибей и сега се търси начин за възможно най-лесно и бързо крипване. И другата дилема е върху какво да се редят диодите (тук е момента да спомена, че диодите ще служат за осветление на един етаж/мазе). Ъгловите профилчета за шпакловането на гипсокартон, ако се изправят биха ли могли да свършат работа ?
Да има и други начини. И друг път съм споменавал тази книга - всеки уважаващ себе си любител а и професионалист Трябва да я има. Тя се казва "Практически съвети за майстора любител по електротехника и електроника". Може да си е свалите оттука:
http://www.kn34pc.com/books/index_main_books.html
Там ще намерите и много други полезни книги и справочници.
А колкото до солната киселина вижте на стр. 123 дали става за флюс. Просто трябва да се угаси с цинк. Получава се цинков хлорит които вече е флюс. А някои ще попитат откъде да си взема цинк - от батериите естествено. Външния корпус (но не и предпазния) е от цинк.
Късмет и успешно майсторене. :-D
ditronix - специалист
A бе то и с аспирин става!Е колко "специалисти" запояват така,никой още не е умрял :-D
chochkovci,щом работиш в магазин за електроника,би трябвало да познаваш доста майстори от сервизи за черна техника.Попитай ,все някой ще ти каже какъв тинол да вземеш,какъв поялник,какъв флюс.За едно съм сигурен-никой няма да ти препоръча солна киселина-гасена или все още горяща-все едно!Абсолютно противопоказно е да се ползва този химикал за работа с електронни компоненти!Аз не бих го ползвал даже за калайдисване на тава или ведро!

Тема "как се запояват светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: