• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
romanpm - майстор
filmatoplo Припомни си нещо от тук http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... ht=#157907 има и схемичка със 100кв.м слънчеви :)
drm - специалист
filmatoplo написа:
Да много ще ми помогнеш , пиши ми.В момента започнах с монтажа на стойките на панелите за БГВ то , а за топленето на басейна тъкмо имам да мисля 5-6 дена тоест нее късно.Обясни ми моляте за топлообменника и помпите -главната помпа ли ползваш на басейна .Всяко нещо ще ми е от полза.
По принцип ние ги правим с отделна помпа,или така да се каже от двете страни на топлообменника имаш по 1 помпена група.След като обмениш топлината ,естествено трябва да се вкара по някъкъв начин в басейна,за целта се включваш на входна и изходна тръба,като входната трябва да е включена след голямата помпа на басейна.Когато се загреят колекторите , и 3-те помпи се включват едновременно.
filmatoplo - майстор
Постепенно пъзела се подрежда , главната помпа на басейна е ясна и тази на панелите е ясна .Каква е другата помпа . :?
AntonBM - специалист
Drm, го е направил по странен начин. Сложил е 2 помпи от 2-те страни на топлообменник и е оставил основната помпа на басейна. Включил се е към циркулацията на басейна след главната помпа. Има десетки начини, по които може да се свържат слънчеви колектори към басейн – възможно е и само с 1 помпа, ако водата от басейна се превърта през колекторите. Това е въпрос на автоматика и изчисления... Начина на drm, не е нито лош нито добър. Аз лично бих махнал една от помпите – тази, която осигурява дебита на водата от басейна през топлообменника. Главната помпа има достатъчно дебит и напор за да свърши и тази работа – трябва само да се сложат малко кранове за да се регулира правилно потока, така както ти трябва. Не ми харесва това, че по схемата на drm 3-те помпи тръгват едновременно, след като се загреят слънчевите колектори. Това означава ли, че ако мине един облак и колекторите изстинат, помпите ще спрат? Главната помпа на басейна не би трябвало да е зависима от слънцето.
filmatoplo - майстор
Въпроса ми е всичките ли дюзи трябва да минат през топлообменника или само една дюза е достатъчна -тоест ако са 4 дюзите , трите да си циркулират басейновата вода и целта им е да пренесат водата от точка А до точка Б а четвъртата дюза да минава само през топлообменника и да връща в басейна затоплена вода .И другия ми въпрос на тая четвърта дюза мога ли да сложа отделна помпа от главната да работи свързана в паралел и да се включва независимо от главната .И накрая - откъде да тегли вода преди главната или след нея , ако е преди нея няма да е пречистена водата от филтъра , ако е след нея дали може да преодолее съпротивлението на филтъра . :?
AntonBM - специалист
Трябва да се види какъв е дебита през тази дюза и какъв е пада на налягане на участъка от помпата до дюзата (включително в дюзата). Ако се знаят тези неща е възможно е да се направи без помпа – пластинчатият топлообменник се избира такъв, че пада му на налягане при този дебит да е незначителен – примерно 0,5 до 1 метър воден стълб. Това ще се отрази на спадане на дебита през тази дюза с не повече от 20-30%.
По-чистият вариант за теб е да сложиш помпа, която да има бай-пас с възвратна клапа на клона на тази дюза. Така, когато е включена главната помпа част от дебита и ще преминава през твоята помпа, а другата част през бай-паса. Ако главната помпа е спряла твоята помпа ще дърпа през главната помпа и нейният филтър и ще подава през своята дюза. Възможно е да дръпне и от другите дюзи, но това теб не те бърка...
drm - специалист
Включваш се непосредствено след галямятя пампа на басейна,като деференциалния включва и 3-те помпи едновременно.Ако оставиш голямата помпа да си работи по часовника няма как да стане топлоотдаването,просто при такива испълнения всичко трябва да е в синхрон.
Тани - модератор
drm написа:
Включваш се непосредствено след галямятя пампа на басейна,като деференциалния включва и 3-те помпи едновременно.Ако оставиш голямата помпа да си работи по часовника няма как да стане топлоотдаването,просто при такива испълнения всичко трябва да е в синхрон.
А не е ли най-правилното решение голямата помпа да се включва през реле от часовника И/ИЛИ от диференциалния , за да си работят системите и самостоятелно , а ако нито едната система не е подала сигнал , то помпата няма да работи!
filmatoplo - майстор
Така е при облачно време трябва да се осигури нормална работа само на главната помпа .
filmatoplo - майстор
ДРМ не разбрах каква е втората помпа или паралелната на главната която върти водата басейн-топлообменник .Интересно защо казвате че главната помпа може да не работи през деня :? живея срещу аквапарк и всичко бачка нонстоп през деня , и другите басейни в които съм се къпал им работят помпите тоест имат водопади и разни преливници които се движат .
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 18

Тема "Отопление на басейн" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: