• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 37
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
den70 - напреднал
Jacket, и в новата версия когато съм на твърди граници на графиката след включване или изключване на някой от графиките твърдите граници отиват на 0,0.
Поразгледах по-подробно програмата и установих че всъщност твърдите граници се нулират след всяко натискане на запис. Само когато променям твърдите граници след запис се запазват.
Jacket - специалист
Оправено е във версия 0.71. Просто аз не я ползвам тая функция и не съм забелязал. А и чак сега видях че си писал по-горе за това... ама кой да гледа :)

П.с. версия 0.72 оправя един нов бъг, при запис на настройките се бъгваха иконките в tray-a и при doubleclick не отваряха главния прозорец.
pavelari - майстор
den70 написа:
Pavelari, ако отидеш на началната страница на темата ще видиш как се свързва LM335. Би ли споделил нещо повече за управлението на 220 волтви консуматори с pico-то?
Ще ти отговоря по същия начин - става с транзистори, съпротивления и релета. Другото го пише в инструкцията за ползване на ПИКО.В същност мисля да пусна отделна тема, за да не пецаквам нещата на автора. МНОООООООООООго благодаря за труда, колега Jacket :kg:
mityom - специалист
Jacket, алармите на акумулатора променени ли са вече да задействат при по-малка стойност от 12в, защопто се опитах да сложа предупреждение13 и аларма 14, но предупреждението автоматично ми отива на 12 и мога да сложа само 12 и по-малка от тази стойност?
Jacket - специалист
Не, все още няма такава възможност, ще видя какво мога да направя, но не обещавам да стане веднага, защото това вече ще изисква малко повечко преработка, а в момента съм претруван от работа...
den70 - напреднал
pavelari написа:
den70 написа:
Pavelari, ако отидеш на началната страница на темата ще видиш как се свързва LM335. Би ли споделил нещо повече за управлението на 220 волтви консуматори с pico-то?
Ще ти отговоря по същия начин - става с транзистори, съпротивления и релета. Другото го пише в инструкцията за ползване на ПИКО.В същност мисля да пусна отделна тема, за да не пецаквам нещата на автора. МНОООООООООООго благодаря за труда, колега Jacket :kg:
Pavelari, oтговорих ти да отидеш да видиш на първата страница на темата, защото Jacket премести схемата на включването на LM335 в началната страница. Така всички схеми са на едно място и е много по-удобно.

Прикачен файл

2010-03-24_ans.jpg
2010-03-24_ans.jpg (37.72 KиБ) Видяна 5292 пъти
mityom - специалист
Jacket, a на релеен вход можем ли да измислим аларма, идеята ми е да се закачи противопожарен датик (термичен или оптично-димен) и при сработване и затваряне на релето да активира аларма на програмата, която да сигнализира за дим в помещението с котела, можеби ще е от полза, давам го само като идея :?
Jacket - специалист
По принцип и в момента програмата съобщава при промяна на състоянието на релейни датчици с балонче в systray-а и звук (който обаче е еднократен и не много силен). Аларми може да има, но и те ще бъдат след генералната промяна, предполагам след седмица-две може да е реалност. Димни датчици може да се използват FD8030 или FD8060 с релейна основа от Unipos. Имам сложени няколко такива и работят, поне на тестове (не са се включвали все още слава богу :)). Може да се захранят с 12V директно от адаптера, защото консумацията им в покой е много ниска.
Искам да предупредя само да не се предоверявате на тази система, т.е. да не се използва за пожароизвестяване за места, където има опасност да пострадат хора, а и като цяло не е препоръчително. Системите за пожарна безопасност трябва да отговарят на доста сертификати, да са резервирани и т.н. и това не е случайно.
mityom - специалист
много си прав за последното, работя в тази свера. За датчиците - стават почти всички стари аналогови, аз ползвам хотчики и аполо (аполото са мн. добри)
Идеята на тази "екстра" при мен е в конкретния случай да индикира на 1 или 2 етаж за дим в котелното което е в сутерена, a не да вият сирени на стълбите заради малко пушек :lol:
pavelari - майстор
По въпроса за 220 Волтовите консуматори:
За модулчето picoIp ме светна един колега ланаджия от известна софийска фирма, по повод възможността за рестартиране на суичове. В самия manual http://lan.neomontana-bg.com/doc/pdf/PicoIP-Bg.pdf е дадена схема /на последната страница/ как да управляваме реле. Много е важно да се знае, че с лекота мoже да изгорм модула - "максималния ток на изходните изводи е 1мА. Аз лично използвам схема със съставен транзистор /ще пращам доп схеми като ги начертая/ и напрактика задействам релетата с ток около 0.05мА. Колкото до самото задействане - ползваме уеб-интерфейса /за порт JP4/ и с отметки задаваме пуск или стоп /при това само в краен случай, понеже консуматорите си имат основна автоматика - става дума за осветление, мрежа, сървър и отопление/. Релетата са за ток 10А, което ме устройва напълно за работа с контактори и малки консуматори. Имам отделна платка с 24Волта захранване, което като цяло ползвам за всичко - за релетата и за pico-то, което се храни след сабилизатор за 12Волта. Така масите са общи и спестявам много връзки, понеже платката има монтирани и клеми за датчиците /за температури и вкл. у-ва/.. Ще пращам снимки тия дни.
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 37

Тема "Температурен мониторинг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: