Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
world_explorer - специалист
ditronix написа:
A бе то и с аспирин става!Е колко "специалисти" запояват така,никой още не е умрял :-D
chochkovci,щом работиш в магазин за електроника,би трябвало да познаваш доста майстори от сервизи за черна техника.Попитай ,все някой ще ти каже какъв тинол да вземеш,какъв поялник,какъв флюс.За едно съм сигурен-никой няма да ти препоръча солна киселина-гасена или все още горяща-все едно!Абсолютно противопоказно е да се ползва този химикал за работа с електронни компоненти!Аз не бих го ползвал даже за калайдисване на тава или ведро!
Пази господи от некомпитентни. Не стига че им отваряш очите откъде да прочетат и им показваш страницата но и това не стига. Някои хора трябва да ходят на курсовапо химия, щото са ги пропуснали, за да разберат за какво ставава върос. Докато аз давам конкретни данни ти какво даваш замисляш ли се?
ditronix - специалист
Ха ха!Не твърдя,че съм компИтентен,но вече 42 години поялникът не слиза от ръцете ми!Мога и да се включа в конкурс по запояване,няма да съм от аутсайдерите,гарантирам! :-D Ама с епруветка не мога да запоявам,признавам си! :lol: Щото по химия на курс не съм ходил,само в училище съм учил по малко...
world_explorer - специалист
ditronix написа:
Ха ха!Не твърдя,че съм компИтентен,но вече 42 години поялникът не слиза от ръцете ми!Мога и да се включа в конкурс по запояване,няма да съм от аутсайдерите,гарантирам! :-D Ама с епруветка не мога да запоявам,признавам си! :lol: Щото по химия на курс не съм ходил,само в училище съм учил по малко...
Извинявам се за правописната грешка но бях на половинка (500 гр.) водка като писах. Но като погледнеш има и други грешки в поста ми де. Но за химията си прав не си ходил. След като се "угаси" киселината става цинков двухлорид което вече не е киселина. То си е написано в книгата за която дадох линка но явно и ти не искаш да четеш. В духа на форума направи си сам смятам че давам алтернатива с която да не се дават пари за глупости след като сам можеш да си го направиш.
Между другото преставам да пиша по тази тема повече щото първо няма смисъл и второ утре летя за Австралия и няма да имам интернет поне за 4 месеца (не че в Австралия няма но просто естеството на работата е такава)
ПП Моля пак да бъда извенен за правописните грешки. :lцl: :lцl: :lцl:
ditronix - специалист
Тъкмо дискусията започна да добива човешки облик и колегата взе,че отлетя за Австралия!Лек полет и ползотворно посещение на това място,което и аз съм си заплюл -ако мога да избирам къде да ида,бих тръгнал точно за Австралия!Все пак за солната киселина съм настроен изключително негативно!Много мои познати я ползваха като флюс за запояване на големи повърхности-радиатори и т.п.Но има нещо много по-добро и по-безопасно-разтвор на нишадър в глицерин.Пропорция не знам и не ща да знам-вземам от аптеката двете съставки и сипвам нишадър в глицерина.Изчаквам 24 часа (разбърквам,раздрусвам няколко пъти-като се сетя) и ако има още неразтворен нишадър- вземам само бистрия разтвор.Това за мен е флюс номер едно за по-груба работа.За електроника не го препоръчвам,въпреки че ако платката се измие след запояване няма проблеми.Е,има си изпарения като го пипне поялника,но е доста по-добре от аспирина и киселината.Иначе -за светодиоди и всякакви други диоди,транзистори и какви да е електроники-само колофон или непроводящи флюси на колофонова база,като след насищане на платката задължително следва измиване на остатъците от флюса с коресилин или изопропилов алкохол.Със спирт и ацетон не че не става,но става или гадно-платката побелява,или става мноооого трудно,с големи количества от споменатите течности.Мие се ,защото колофонът по принцип е изолатор,ама като го парне поялникът-леле-мале!ОсобенНо за по-високи честоти.Какви фокуси се разиграват-косата ми е настръхвала! :shock:

Тема "как се запояват светодиоди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: