• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
naskov - майстор
gorgidanchev написа:
Аз имам направен от мен.190 на 100 мисля ,че беше.Лятото вдигаше в 80л. бойлер 72градуса.Медни тръби 12мм.10 бр.Чакам с нетърпение да се затопл и го пълня.Без помпа ...бойлера е над панела.Отворена система.Описал съм някъде из форума.Има и снимки.От турските е подобър...имам съседи с турски и помпа на тоя размер повече от 60 гр. и в жегите не са вдигали.
От два еднакви колектора монтирани по еднакъв начин по-добри резултати дава този, който е направен да работи на термосифонен принцип-това го споделям от опит. Обяснявам си го с по-малките топлинни загуби породени от по-малката дължина на тръбната разводка
gorgidanchev - специалист
Кутията е от алумин.Под тръбите вата и отпред пет мм.стъкло с уплътнител.Тръби12мм.Горе и доло 22мм.Вържеш на кръс и към бойлера.Аз днес вече напълних системата.Дет се вика упрегнах слънчицето да ми топли водичката. :sun:
ico_3 - специалист
Здравейте на всички!Надявам се някой да помогне.Ще си купувам селективен панел за бойлера който е 150 л.Колко голям трябва да е панела и каква е цената.Маисторите при които ходих ми казаха че ще сложат 2.8 кв.м. селективен панел на sunsistem и ще ми струва 1350 лв всичко с труда помпата тръбите.Добра ли е цената.Благодаря ви предварително.
naskov - майстор
Малко е относително, но е по -добре два колектора по 2.15м2 на Сън Систем. Зависи колко ти е дълга разводката, каква е изолацията на тръбите, каква ще е ориентацията на колекторите и т.н. Цената е добра. Даже се чудя какви материали са ти заложили за да я постигнат :?
Тани - модератор
Преди да приемеш офертата ги питай за всички материали , които мислят да използват и ги напиши тук. И на мен ми се струва прекалено евтино .
filmatoplo - майстор
Малко странно -Панел ,стойка,помпа ,тръби и фитинги ,изолация ,кабел ,диференциален термостат , антифриз , малко кранове,обезвъздушители , разширителен съд мембранен - :? Невярвам тръбите да са медни и помпата да е оригинална помпена група , къде е труда включен :? ЮПС ще има ли .Ще си платиш като поп всичко което казвам отделно или ще получиш заместители на оригинала за тия пари . :wink:
wasko_bg - помощник
За тази цена- отворена система и евтини материали(без труд).
ico_3 - специалист
Благодаря на всички за отговорите.Значи казаха ми че цената е 1450 лв правят ми 100 лв отстъпка защото и бойлера си купих от тях труда е 150 лв и е включен към цената 1350 лв.А за материалите утре ще се пробвам да ги изкопча ама не знам дали ще кажат.
Тани - модератор
Е как няма да ти кажат. Все едно да дадеш на някой 2000 лв. за кола и да не си я виждал, а и да не ти казват каква е. Длъжни са да ти кажат. Не им искай разбивка по цени. Кажи им само да ти направят списък какво смятат да инсталират. След като всички дотук ги казахме, че е съмнително за тази цена да се направи нещо сносно,значи правят компромис с нещо. Според мен с тръбите, но да видим.
filmatoplo - майстор
За 1200 лв кое по напред да се купи . :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "слънчев колектор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: